Pusmūža amerikānis Latvijā vēlas nopirkt bērnu?

Pusmūža amerikānis Latvijā vēlas nopirkt bērnu?

02. Mar 2011, 10:06 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Nodrošināšu jums visu, ko un kā vien vēlaties," tā sarunā ar iespējamo sava bērna iznēsātāju sola pusmūža amerikānis, kurš uz Rīgu atbraucis, lai atrastu saviem bērniem surogātmāti. Lasvegasā dzīvojošais vīrietis savu bērnu iznēsātāju vēlas atrast tieši Latvijā, jo šeit esot ļoti skaistas sievietes, kā arī lēti medicīnas pakalpojumi. Viņa sludinājumam atsaucies daudz latviešu - interese bijusi pārsteidzoši liela. Iespējams, tas skaidrojams ar piedāvātajiem tūkstošiem.

 

Sākumā uz e-pastu, kurā portāls TVNET uzdodas par potenciālo surogātmāti, atbild sieviete. Viņa pēc iespējas ātrāk lūdz aizsūtīt fotogrāfiju un mudina jau tuvākajā laikā klātienē satikties ar vīru, kurš patlaban atrodas Latvijā. Drošības labad sarunājam tikties ļaužu pilnā Rīgas centra vietā.

 

Šarmants un draudzīgs amerikānis

 

Dažas minūtes pirms norunātā laika gara auguma, slaids un simpātisks pusmūža vīrietis jau stāv pie viesnīcas durvīm. Ieraudzījis jaunu sievieti, kas atbilst e-pastā norādītajām pazīmēm, viņš ar platu amerikāņu smaidu uz lūpām steidzas klāt, sniedz roku un draudzīgi aicina ieiet kādā kafejnīcā iedzert pa tējai vai kafijai. Taču viņš arī neiebilst, kad piedāvāju pasēdēt turpat uz soliņa parkā.

 

Vīrietis tērpies baltā kreklā, kura augšējās podziņas čomiski atpogātas. Kaklu sedz ar gredzenu kopā sastiprināts māksliniecisks lakatiņš. Pagarie, piķa melnie mati, kuros pavīd pa kādam sirmajam, aizklāj daļu sejas. Acis sedz cieši sejai pieguļošas saules brilles, kuras sarunas laikā viņš uz augšu paceļ tikai vienu reizi un arī tikai tādēļ, lai izslaucītu acī iekritušu gruzīti. Kaut arī amerikānis, izskatās pēc īsta francūža! Manieres un uzvedība - pieklājīga.

 

Vīrieša bēdu stāsts

 

Uz Rīgu amerikāni atvedusi vēlme pēc bērniem. Tos viņam nav dāvājusi ne pirmā sieva, ar kuru viņš apprecējās agrā jaunībā, ne arī tagadējā dzīvesbiedre.

 

Amerikāņa sieva pēc smagas auto avārijas tagad pārvietojoties ratiņkrēslā un bērnu viņai nevar būt.

 

Vīrietis jau jaunībā nolēmis, ka vēlas četrus bērnus un tam pirms laulībām piekritusi arī viņa pirmā sieva. Taču pēc gredzenu mīšanas viņa domas mainījusi un, vīram nezinot, pa kluso lietojusi kontracepcijas tabletes. Pēc vairāku mēnešu melošanas, ka viņai neizdodas tapt grūtai, sieviete beidzot to atklājusi vīram un tādēļ viņu ceļi šķīrušies.

 

Savukārt tagadējā amerikāņa sieva bijusi gatava un pat vēlējusies prāvu bērnu pulciņu, taču svītru šiem plāniem pārvilcis smags auto negadījums. Sieviete tajā cietusi tik smagi, ka patlaban var pārvietoties tikai ratiņkrēslā. Līdzjūtīgs būdams, vīrietis nevēlas cietušo pamest. Taču vienlaikus vēlme pēc bērniem esot tik spēcīga, ka viņš izšķīries par surogātmātes meklēšanu. Viņš lēš, ka bērni padarītu priecīgāku arī sieviņu, kura vairākus gadus cieš no depresijas, jo nespēj radīt savējos.

 

Vīrietis labprāt un atklāti stāsta savas ģimenes skaudro situāciju. Viņš neslēpj arī savu nodarbošanos - esot mākslinieks, kurš zīmējot arī grāmatu vākus. Kad izrādu interesi par viņa darbu, viņš steidz attaisīt savu līdzi paņemto mugursomu un parādīt dažas darbu kopijas. Ar lepnumu stāsta par darbu nozīmību, viena darba tapšana aizņemot vairākus mēnešus. Savukārt sieva pēc avārijas strādājot ar interneta starpniecību.

 

Runājot par darbu, amerikānis uzsver, ka naudas viņam esot un arī bērnu pagaidu mammai nebūšot ne par ko jāuztraucas.

 

Sola visu, ko bērnu iznēsātāja vēlas

 

Vīrietis jau e-pastā atklāj, ka viņa bērna iznēsātāja par šo pakalpojumu saņems 7000 eiro. Par katru grūtniecībā pavadītu mēnesi sievietei maksāšot 300 eiro, bet pēc dzemdībām - atlikušo summu. Vēl 1000 eiro var nopelnīt, ja surogātmāte piekrīt savas olnīcas izmantošanai. Šādu summu pāris gatavs maksāt, jo tik prasot arī par jebkuru citu donora olnīcu.

 

Vēlamais grūtniecības laiks neesot noteikts. Amerikāņi savas nākamās atvases dzīves sākumu surogātmātes dzemdē gatavi sagaidīt kaut pēc dažām nedēļām.

 

Pēc bērniņiem alkstošais pāris arī gatavs pielāgoties surogātmātes vēlmēm pēc dzīves vietas. Tā gan grūtniecības laikā, gan pēc tās varot būt gan Latvija, gan jebkura cita vieta pasaulē. Vīrietis sola kompensēt bērna iznēsātājas iegribas. Ja sieviete izšķirtos par labu dzemdībām Latvijā, tad viņš no piektā līdz pēdējam grūtniecības mēnesim sola uzturēties Latvijā un palīdzēt sadzīves darbos. Tik spēcīga esot viņa vēlme pēc bērniem. Tie esot svarīgākais viņa dzīves mērķis.

 

Tāpat amerikānis piedāvā grūtniecības laiku pavadīt, piemēram, Amerikā vai kādā Eiropas valstī. Arī dzemdības varot notikt jebkurā pasaules labākajā klīnikā.

 

Turklāt bērna iznēsātāja tiek aicināta pēc tam dzīvot kopā ar mazuli vai tā tuvumā.

 

Iesējama arī palīdzība ģimenei.

 

Padzirdējis, ka Latvijā ir ļoti aukstas ziemas, amerikānis uzreiz sola nopirkt lielu sildītāju. Kad atklājas, ka ziemā gaisa temperatūra pie mums nokrītas līdz mīnuss 20 grādiem, vīrietis aši piesola divus karstā gaisa pūtējus. "Vienu - jūsu, otru - manā istabā," viņš jokodamies izmet. Lasvegasā laika apstākļi esot pasakaini, viņa otrajā mājvietā Amsterdamā - ideāli. Tādu viņš sola arī bērnu iznēsātājas dzīvi.

 

Kāpēc Latvija?


Meklēt savu bērnu iznēsātāju Latvijā vīrietis izšķīries, jo šeit esot ļoti skaistas sievietes un tādējādi ir varbūtība, ka arī atvases būs skaistas. Sarunas laikā viņš vairākkārt uzsver, ka arī raksta autore ir brīnišķīga, un pauž cerību, ka tieši viņa kļūs par mazuļa pagaidu mammu. Tāpat izvēle par labu Latvijai saistīta ar to, ka pie mums esot lēti, bet kvalitatīvi medicīnas pakalpojumi. Rietumos par surogātmātes pakalpojumiem un ar to saistītajām medicīnas procedūrām jāmaksā daudz vairāk.

 

Izskatīgais vīrietis bērnu otro mammu meklējis arī Indijā, kur skaistu sieviešu netrūkst un medicīnas pakalpojumi ir plaši pieejami, taču no šīs valsts atteicies, jo tajā bijis tikai melnādainas surogātmātes.

 

Interese - viļņveidīga


Sarunas noslēgumā laipnais vīrietis atklāja, ka uz pagājušajā piektdienā un šajā pirmdienā ievietotajiem sludinājumiem neviena potenciālā mamma nav atsaukusies, bet par otrdienas paziņojumu laikrakstā "Diena" interese esot bijusi teju desmit pretendentēm. Nesagaidījis nekādu atsaucību uz pirmajiem diviem sludinājumiem, vīrietis jau iegādājies biļetes mājupceļam un nedēļas sākumā grasījās pamest Latviju, taču pēc milzīgās intereses pēdējā dienā tomēr pārcēlis lidojumu uz mājām.

 

Legāli?


Olšūnu ievietošanai vīrietis iecerējis sadarboties ar Rīgā esošo klīniku EGV. Viņam neesot nepieciešamas nekādas bērna pagaidu mātes medicīniskās izziņas. Viņš segšot visu medicīnisko pārbaužu un procedūru izmaksas. Viss būšot droši un likumīgi. Pirms grūtniecības abas puses noslēgšot precīzu sadarbības līgumu, kurā atrunās tiesības un pienākumus. Neilgi pēc šķiršanās portāls TVNET saņem e-pastu, kurā vīrietis atsūtījis sarunas laikā solīto informāciju.

 

- Vai tavuprāt tā ir droša? Kā potenciālajai latviešu surogātmātei uzvesties un kā sevi pasargāt no iespējamajām nelikumībām?

 

TVNET