Prognoze: pamesto bērnu būs vairāk

Prognoze: pamesto bērnu būs vairāk

12. Dec 2010, 13:29 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šogad divos mēnešos Rīgas Dzemdību namā jau ir pamesti septiņi jaundzimušie un divas mammas aizbēgušas, oficiāli nenokārtojot dokumentus par atteikšanos no bērna. Dakteri prognozē, ka 2010. gadā pamesto bērniņu būs vairāk nekā aizvadītajā gadā. Diemžēl tādas ir krīzes sekas.

 

Dzemdību nama galvenā neonatoloģe Ilze Kreicberga informē, ka 2009. gadā mātes atteicās no 31 bērna un sešas dzemdētājas no slimnīcas aizbēga paslepšus. "Tas nav saistīts ar bērnu veselības problēmām, bet gan lielā mērā ar ekonomisko situāciju," atzīst I. Kreicberga. P. Stradiņa universitātes klīniskajā slimnīcā situācija vismaz skaitļu ziņā ir labvēlīgāka – pērn mammas atteikušās no četriem bērniem, šogad no diviem. Viena no viņām savu mazuli atstājusi valsts aprūpē bērna veselības stāvokļa dēļ, bet otra jau dzemdību zālē pavēstījusi, ka zīdaini uz mājām neņems. Tomēr Stradiņos šādi gadījumi ir reti.

 

Dzemdību namā, kur, protams, pasaulē nāk daudz vairāk jaundzimušo, ārstiem gribot negribot jāsaskaras ar dzīves īstenību. I. Kreicberga vērtē, ka pat treknajos gados, piemēram, 2008. gadā, Dzemdību namā tika pamesti 13 bērni. Ja ģimenei ir sociālas un ekonomiskas problēmas, tad tā izlemj šķirties no bērna, lai cik labvēlīgi dzīves apstākļi būtu citiem valsts iedzīvotājiem.

 

Nebūt nav jāuzskata, ka jaundzimušos visbiežāk pamet jaunas meitenes. Tā rīkojas arī sievietes, kurām ir vairāk nekā 40 gadu un kuras neslēpj, ka nav spējīgas uzturēt vēl vienu muti. Jaunām meitenēm nereti ir bail pateikt vecākiem, ka viņiem gaidāms mazbērns, taču, ja šo vēsti uzzina vecvecāki, tad bieži vien situācija atrisinās labvēlīgi. Arī Stradiņos ar mammām runājoties, lai viņas nepieņemtu pārsteidzīgu lēmumu. Likumi pieļauj sešu nedēļu laikā pārdomāt pat tad, ja māte sākotnēji atteikusies no bērna audzināšanas.

 

I. Kreicberga piesauc ekonomisko faktoru, jo sievietēm trūkst naudas kontracepcijai, par abortu pat nerunājot. Viņa uzskata, ka valstij vajadzētu piedāvāt palīdzību šādām ģimenēm, jo tās ne vienmēr ir uzskatāmas par nelabvēlīgām. Nereti pie visa vainojams naudas trūkums un tikai. "Nav ko ēst pašiem, bail, ka nespēs izaudzināt bērnu, neziņa par nākotni," daktere uzskaita visbiežākos zīdaiņu pamešanas iemeslus. "Sociālā palīdzība šajā jomā ir balsts plankums. Ārzemēs, tajā pašā Amerikā, sievietēm palīdz, reizi trijos mēnešos iešpricē Depo provera [kontracepcijas līdzeklis, kura iedarbība ilgst trīs mēnešus] un neizliekas, ka seksa nav."

 

Viņa atzīst, ka uz ekonomiskā ārprāta fona dzemdību palīdzībai līdzekļi, lai arī samazināti, tomēr nav dramatiski apgriezti, tāpēc šī palīdzība Latvijā tiek nodrošināta. Tomēr vērojama bīstama tendence, ka valstī dzemdē mazāk. Jau 2009. gadā bija par 3000 dzemdībām jeb 15 procentiem mazāk nekā iepriekšējā. "Izskatās, ka šogad būs vēl mazāk," I. Kreicbergas prognoze neatklāj neko jaunu. Par tikpat retorisku var uzskatīt dakteres jautājumu: kas notiks tālāk?

Antra Gabre 
Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai
12. Mar 2010, 16:50

adriano4ka, sievietes-dzērājas savus bērnus nepamet. viņām izdevīgāk gadu paturēt bērnu mājās un vēlāk atteities. Iedomājies, kā lai atsakās no 50 ls mēnesī, kurus vari iztērēt šņabim? No bērniem atsakās tās sievietes, kas 1) nejūt mātes aicinājumu; 2) finansiālās grūtības ir totālas. Otrajā gadījumā sievietēm sāp sirds varbūt daudz vairāk kā Tev dzirdot par šādiem gadījumiem, jo viņa redz bērnu pie sevis tikai badā. Un vienīgais labākais risinājums šādos gadījumos, diemžēl, ir atteikties no mazuļa. Padomā pati, kas bērnam labāk -bads (un iespējams tā izraisītas veselības problēmas vai pat nāve) pie mātes, vai labi aprūpēta audžuģimenē (ideālā variantā).

12. Mar 2010, 13:08

kā māte var pamest savu bērnu tad viņai viss nav mājās

12. Mar 2010, 13:05

Pilnīgi piekrītu inny viedoklim

12. Mar 2010, 12:37

Lasu šos rakstus un raudu, reāli birst asaras. Es nezinu... Kā var pamest bērnu? Ja vien sieviete ir no daudz maz labvēlīgas ģimenes, ir galva, rokas, kājas, var izdzīvot! Bet te laikam iet runa par to, vai sieviete grib cīnīties, vai mīlestība pret to savu kripatiņu ir pietiekami stipra. Ko tad - manai tantei, kura būdama trešā bērna gaidībās zaudēja vīru traģiskā avārijā, palika bez naudas, mājas, dzemdēja trešo bērnu... viņai nošauties vajadzēja vai atteikties no bērniem? Viņai nav, kam paprasīt naudu, palīdzību. Protams, mēs visi palīdzam, cik jau nu varam, ģimene esam liela un stipra. Ok, varbūt nedaudz iekarsu, bet vismaz 20 % gadījumos pamesto bērniņu mammas varētu uzturēt savus bērnus... ir runa par mīlestību, un to jau "neuzaudzēs", ja nav.