Pavasarī vajadzētu pievērst īpašu uzmanību bērnu drošībai!

Pavasarī vajadzētu pievērst īpašu uzmanību bērnu drošībai!

18. Dec 2010, 12:51 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gaidot pavasara iestāšanos, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) aicina pieaugušos neaizmirst par paredzamajiem apdraudējumiem bērniem gadalaiku maiņas laikā.

"Pēc tik ilgas un bargas ziemas pavasara atnākšana var iesākties ļoti strauji. Tas savukārt var radīt ļoti bīstamus apstākļus bērniem un pusaudžiem ūdenstilpņu tuvumā un uz ledus. Lai gan vizuāli ledus šķiet biezs un stiprs, tā kušana jau ir sākusies un, iestājoties siltākam laikam, kļūs vēl straujāka. Atrašanās uz šāda ledus var būt ārkārtīgi bīstama gan bērniem un pusaudžiem, gan pieaugušajiem," norāda VBTAI priekšniece Laila Rieksta - Riekstiņa.


Tuvojošās Lieldienās un pavasara brīvdienās bērniem un pusaudžiem būs vairāk brīva laika, kas tiks aizvadīts arī brīvā dabā, tostarp ūdenstilpņu tuvumā. Tādēļ inspekcija aicina gan vecākus, gan visus pieaugušos nebūt vienaldzīgiem un pievērst uzmanību bērniem un pusaudžiem, kuri var atrasties potenciāli bīstamās situācijās.

Inspekcija arī aicina vecākus pārrunāt ar saviem bērniem elementārākos drošības nosacījumus (nekāpt uz ledus, informēt par savu atrašanās vietu u.tt.). Savukārt sabiedrību rosina nekavējoties informēt atbildīgās iestādes (pašvaldības policiju, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta speciālistus pa tālr. 112 vai 01 u.c.) par iespējami bīstamām situācijām, kurās novēroti bērni. Sarunas laikā vēlams norādīt precīzu bērnu atrašanās vietu un orientierus, kas palīdzētu to atrast.

Pēdējā laika notikumi, kad dažādi traģiski nelaimes gadījumi notikuši ar maziem bērniem, kārtējo reizi pierāda, ka īpaša vērība jāpievērš mazākiem bērniem vecumā līdz 7 gadiem. Šāda vecuma bērnus nekādā gadījumā nedrīkst atstāt bez vecāku vai citu pieaugušo uzraudzības.


 

Labklājības ministrija