Pasaku terapija

Pasaku terapija

01. Feb 2010, 19:35 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pasakas ir mūsu mantojums no senču senčiem. Tās mazuļiem lasa vecāki, vēlāk, kad bērns ir iemācījies lasīt, viņš neparasto tēlu pasaulē dodas pats. Tāpat bērniem patīk izdomāt savas pasakas un stāstīt tās gan vecākiem, gan zaķiem un lellēm. Tomēr pasakas izmanto arī terapijā.

Par to, kurā mirklī pasaka pārvēršas no izklaides par palīdzības sniedzēju, konsultē pasaku terapeite Mārīte Vanaga.

 

Pasakas ir zāles. Tām ir ārstējoša iedarbība, un ar pasakām bērnam bez piespiešanas tiek nodota informācija par dzīvi, par cilvēka savstarpējām attiecībām un daudz, daudz  ko citu. Klausoties pasaku, bērns identificējas ar tās varoni, izdzīvojot pasakas sižetus, apgūst dažādus uzvedības modeļus. Latvijā pasaku terapija savu ceļu uzsāka 1999. gadā, un ar katru gadu pasakas terapeitu skaits Latvijā ir tikai audzis. Māmiņas mazuļus uz pasaku terapiju var sākt vest no 3 gadu vecuma, bet ir iespējams to darīt arī ātrāk. Tad gan seansi notiek kopā ar mammu.

 

Kā notiek vizīte pie pasaku terapeita?

 

Pirmajā tikšanās reizē terapeits ar bērnu un pavadošo personu iepazīstas. Uzzina,  kādi ir iemesli, kādēļ viņi tiekas un kopā ar mammu izzina bērna attīstības vēsturi. Tieši šīs zināšanas terapeitam sniedz informāciju par to, kādām pasakām kopējā darbošanās laikā būs jāpievērš uzmanība. Pasaku terapija dziļi individuāls darbs. Terapeits nodarbību laikā, vērojot bērnu saprot, kurā mirklī mēģināt sacerēt pasaku kopā ar viņu, kurā mirklī to lasīt, kurā ļaut to stāstīt pašam bērnam.

 

Pasaku terapijas kabinets  - kā rotaļlietu veikals?

 

Pasaku terapijas seansa laikā bērns, terapeits un mamma, ja viņa piedalās, sēž uz spilventiņiem vai guļ uz sedziņām un klausās piemērotu mūziku. Tad kopā ar terapeitu bērns izvēlas, ko viņš konkrētā dienā vēlas darīt – zīmēt, veidot, klausīties vai stāstīt pasaku. Protams, ka galvenais instruments ir pasaka, bet to var gan noklausīties, gan izveidot.

Pasaku terapijas seansā talkā nāk arī lelles – tās var gan izveidot pašu spēkiem, gan ņemt līdzi no mājām. Ja lelles tiek gatavotas uz vietas, tad terapeita kabinets pārvēršas par mazu darbnīcu, kur ņemot talkā līmi, papīru, adatu, diegu un citus materiālus top pasaka vai tās tēli.

 

Kad pasaku terapija palīdz?

 

Pasaka var palīdzēt:

-         saprast, kas notiek, kad šķiras vecāki,

-         kad ģimenē ienāk brālītis vai māsiņa

-         kad ģimenē ienāk jauns tētis vai  mamma,

-         kad aiziet kāds tuvinieks,

-         ja maziem bērniem ir zema pašapziņa,

-         viņš ir bailīgs.

Reizēm ir bijuši gadījumi, kad pasaka palīdz gadījumos, kad mammai un ārstiem ir licies, ka bērns ir fiziski slims, bet īstenībā vaina ir bijusi garīga.

 

Vai Tu esi bijusi pasaku terapijas nodarbībā? Vai Tu lasi pasakas savam mazulim?