OLIVERS aizkustina skatītājus

OLIVERS aizkustina skatītājus

20. Sep 2010, 21:48 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

20. decembrī Arēnā Rīga skatītājus aizkustināja pirmās bērnu rokoperas lieluzvedums „Olivers”. Organizatori pēc lieluzveduma ir ļoti gandarīti, jo izdevās sasniegt uzrunāt skatītājus. Izrādi kopumā noskatījās gandrīz 10 000 skatītāju.

 

Izrāde ir skarbs stāsts par bāreni - Oliveru, kurš ir zaudējis savus vecākus un tādēļ nonācis bērnu namā. Uzvedums ļoti tieši un nesaudzīgi atklāj mūsdienu sabiedrības vienaldzību un divkosīgo morāli, liekot skatītājam nereti sajusties, kā boksa ringā, saņemot sāpīgus sitienus savai sirdsapziņai.

 

Stāsta pamatā ir Čārlza Dikensa romāna „Olivers Tvists” piedzīvojumi, kuri tika modernizēti un veidoti atbilstoši Latvijā notiekošajam. Izrāde tika veidota ar mērķi, lai uzrunātu cilvēkus un liktu sabiedrībai saprast, ka bērnam ir jāuzaug ģimenē, nevis bērnu namā. Tie laiki ir pagājuši, kad tika uzskatīts, ka labāk bērnu ir uzaudzināt kolektīvi nekā individuāli. Tā kā šī problēma ir aktuāla ne tikai Latvijā, bet visā postpadomju telpā, tad uz izrādi tika aicinātas arī dažādu valstu vēstniecības. Uz ielūgumu atsaucās Dānijas, Ungārijas un Lietuvas vēstniecības, kuras pēc izrādes organizatoriem izteica atzinīgus vārdus. Izrādes organizatori cer nākotnē sadarboties ar šīm un citām vēstniecībām, lai kopīgi apzinātu un mēģinātu novērst šo komunistiskās ideoloģijas atstāto mantojumu.

 

Redzot asaras skatītāju acīs, var secināt, ka organizatoru mērķis ir sasniegts un izrāde cilvēkus ir uzrunājusi.

 

Par ieguldīto darbu izrādē apmierināti ir ne vien deju grupas „Dzirnas” dejotāji un horeogrāfs Agris Daņiļēvičs, 600 dziedātāji no Latvijas labākajiem koriem un virsdiriģents Arvīds Platpers, bet arī galveno lomu atveidotāji: Jolanta Gulbe, Andris Baltacis, Rihards Andris Bērziņš, Niks Matvejevs, Ieva Sutugova, Atis Ieviņš un Pauls Ārgalis. Koru diriģenti augsti novērtēja koru dziedājumu un izrādei sarakstīto mūziku.

 

Izrādes noslēgumā rokoperas mūzikas autore Laila Ilze Purmaliete uzrunāja skatītājus, sakot, ka mums visiem kopā izdevās iestudēt pirmo bērnu rokoperu. Komponiste arī nāca klajā ar paziņojumu, ka rokoperas  libreta un dziesmu tekstu autore ir  šī uzveduma producente Ilze Trumpe, kura līdz šim nebija vēlējusies atklāt savu autorību,   un kura pati audzina vienu tādu oliveru. Informāciju sagatavoja “Jaunā Zvaigžņu Teātra” pārstāve Sigita Paula Cepleviča.