No nākamā gada ģimenes valsts pabalstu maksās par bērniem vecumā no viena līdz 19 gadiem

No nākamā gada ģimenes valsts pabalstu maksās par bērniem vecumā no viena līdz 19 gadiem

24. Jan 2010, 13:06 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

No nākamā gada ģimenes valsts pabalstu ģimenei, kura audzina bērnu, piešķirs par katru bērnu, kas ir vecumā no viena gada līdz 19 gadiem.

To paredz grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā, kas šodien tika nodoti izskatīšanai komisijās. Šie likuma grozījumi saistīti ar šā gada valsts budžeta grozīšanu.

Vienlaikus Labklājības ministrija uzsver, ka par bērnu, kas dzimis līdz 2009.gada 30.jūnijam vai turpmāko 306 dienu laikā, sākot ar 2009.gada 1.jūliju, ģimenes valsts pabalstu piešķirs un izmaksās arī līdz bērna viena gada vecuma sasniegšanai. Attiecībā uz šiem vecākiem likuma normas stāsies spēkā no 2010.gada 3.maija, ievērojot tiesiskās paļāvības principu.

Tāpat pabalsts tiks maksāts arī par bērnu, kurš ir vecāks par 15 gadiem un mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē un nav stājies laulībā. Šajā gadījumā pabalstu piešķirs uz laiku, kamēr bērns apmeklē minēto izglītības iestādi, bet ne ilgāk kā līdz dienai, kad viņš sasniedz 19 gadu vecumu vai stājas laulībā.

Tiesības uz piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu personai, kura audzina bērnu invalīdu, ir no bērna invalīda statusa noteikšanas dienas, līdz bērns invalīds sasniedz 18 gadu vecumu, neatkarīgi no ģimenes valsts pabalsta izmaksas.

Saskaņā ar noteikumiem par ģimenes valsts pabalsta un piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību ģimenes valsts pabalsta apmērs par pirmo bērnu ģimenē ir astoņi lati mēnesī, bet piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu apmērs - 75 lati mēnesī. Par otro bērnu ģimenē ģimenes valsts pabalsts ir 1,2 reizes, par trešo - 1,6 reizes, bet par ceturto bērnu un nākamajiem bērniem - 1,8 reizes lielāks nekā par pirmo bērnu ģimenē.

Ģimenes valsts pabalstu patlaban piešķir ar bērna dzīves pirmo dienu.

Līdz ar to ģimene, kura audzina bērnu vecumā līdz vienam gadam, vienlaikus ar ģimenes valsts pabalstu var saņemt arī citus valsts sociālās apdrošināšanas un valsts sociālos pabalstus, tostarp maternitātes pabalstu par grūtniecības atvaļinājuma periodu, kura apmērs ir 100% no personas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, un vecāku pabalstu par bērna vecumā līdz vienam gadam kopšanu, kura apmērs ir 70% no personas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, vai bērna kopšanas pabalstu par bērna vecumā līdz vienam gadam kopšanu, kura apmērs ir 50 lati mēnesī.

 

Uldis Luckāns

LETA

08. Jun 2009, 11:23

Man ir jautājums:ja mans bērniņš piedzims septembrī un vecāku pabalstu saņems tētis, kurš strāda.Tad no 2010.gada 3.maija viņš varēs arī turpmāk līdz vienam gadam saņemt šo pabalstu?Vai pēc maija šo pabalstu vairs nemaksās?

06. Jun 2009, 21:42

jautaajums-
Riigas pashvaldiiba veel maksaa 100ls par beerninja dzimshanu? nu tas takaa vienreizeejais pabalsts..