Nekustamā īpašuma atbilstība ģimenes vajadzībām atkarīga no konkrēta projekta

Nekustamā īpašuma atbilstība ģimenes vajadzībām atkarīga no konkrēta projekta

20. Nov 2009, 11:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šobrīd, kad nekustamā īpašuma tirgū ir vērojamas stabilizācijas pazīmes, iedzīvotāji, kas vēlas iegādāties mājokli, aizvien lielāku uzmanību pievērš ne tikai cenai, bet arī mājokļa pievienotajai vērtībai, kur viens no svarīgākajiem faktoriem ir tā atbilstība ģimenes vajadzībām. Kā liecina SEB bankas un TV3 raidījuma un vecāku apvienības “Māmiņu klubs” veiktā aptauja, vairāk kā 39% aptaujāto atzīst, ka šobrīd viņu mājoklis nav uzskatāms par ģimenei un bērniem draudzīgu.

 

SEB banka kopā ar “Māmiņu klubu” vēlējās noskaidrot, kā savus mitekļus vērtē ģimenes, kas dzīvo gan jaunajos projektos, gan mājās, kas celtas pirms 2000. gada, kā arī uzzināt ģimenēm svarīgākos faktorus, kas nepieciešami, lai dzīvesvietu varētu nosaukt par ģimenei un bērniem draudzīgu. Aptaujas dalībnieku nosauktos priekšnosacījumus SEB banka ņēma vērā arī izvērtējot konkursam “Labākais jaunais projekts” pieteiktos projektus nominācijā “Ģimenei draudzīgākais mājoklis”.

 

Kā atzīst 39% respondentu, savu ģimenes mājokli viņi nevarētu nosaukt par ģimenei draudzīgu, savukārt tikai 8% uzskata, ka dzīvo ģimenei draudzīgā mājoklī. Šobrīd gan māju apsaimniekotāji un nekustamā īpašuma attīstītāji, izvērtējot tirgus situāciju un iedzīvotāju ieteikumus, ir veikuši dažādus uzlabojumus daudzdzīvokļu namos – ir izveidoti jauni vai uzlaboti jau esošie rotaļu laukumi, nodrošināta slēdzama kāpņu telpa un ratiņu novietne, un daudz citu lietu, tomēr šādu iniciatīvi Latvijā ir salīdzinoši maz. Ar šo skaidrojams arī aptaujas dalībnieku vērtējums, kur 22% norādījuši, ka savu mitekli varētu uzskatīt tikai par daļēji ģimenei draudzīgu.

 

Līdz šim nav skaidri definēti ģimenei un bērniem draudzīga mājokļa kritēriji un ikvienam indivīdam ir savs priekšstats un prasību kopums, kas viņaprāt mājokli padara par ģimenei draudzīgu, taču kā norāda respondenti, par mājas draudzīgumu ģimenei liecina lifts(14%), uzbrauktuve pie kāpņutelpas(17%), labi sanitārie apstākļi kāpņutelpā(13%), apgaismota un slēdzama kāpņutelpa(10%), kā arī atsevišķa telpa bērnu ratiņiem un velosipēdiem(19%). Tāpat kā ļoti svarīgi faktori tiek minēti – rotaļu laukums un zaļā teritorija, attālums no mājas ieejas līdz brauktuvei, draudzīgi un izpalīdzīgi kaimiņi, mājas celtniecībā izmantoti videi draudzīgi materiāli. Tomēr daudzdzīvokļu vai privātmājas atbilstība ģimenes un bērnu vajadzībām ir atkarīga no katra konkrētā projekta(61%).

 

Savukārt uz jautājumu, kas nosaka, ka mājas apkārtne ir bērnam draudzīga, kā svarīgākie faktori tiek minēti tuvumā esoša zaļā zona(19%), spēļu laukums(25%), mājai tuvumā atrodas skola un bērnudārzs(10%), tuvu mājai nav maģistrālās ielas (14%) un piemājas teritorija ir labi apgaismota(10%). Kā mazāk svarīgi kritēriji atzīmēti tuvumā esošas medicīnas iestādes un lielveikali, sporta laukums un mājas teritorijas apsardze. Tāpat aptaujātie atzīst, ka liela nozīme ir arī dzīvokļu skaitam mājā, proti, respondenti kā ģimenei draudzīgākas norāda tās mājas, kur ir salīdzinoši mazāks dzīvokļu skaits,   tomēr mūsdienās ir grūti atrast šādu variantu ģimenei(26%). Taču 51% aptaujāto norāda, ka ir virkne svarīgāku kritēriju, kas nozīmīgi ģimenei.

SEB bankas un TV3 raidījuma un vecāku apvienības “Māmiņu klubs” aptauja notika šī gada aprīlī un tajā piedalījās 286 māmiņas, no kurām 56% bija Rīgas un Rīgas rajona iedzīvotājas, 43% citu Latvijas pilsētu un pagastu iedzīvotājas, savukārt 2% bija Latvijā nedzīvojošas māmiņas.

                                                                                                                                                                                  SEB un Māmiņu klubs

09. Feb 2010, 19:43

hmm...Tā taču Indra 😀