MK raidījus sniedz aktuālus padomus mūsu dzīvē.

MK raidījus sniedz aktuālus padomus mūsu dzīvē.

15. Feb 2012, 19:14 saulux10 saulux10

Sveiki ;)


Tā kā svētdienas raidījums paskrēja garām, strādājot lielus darbus,tad nu ir pienākusi pirmdiena, kad varam redzēt MK raidījumu atkārtojumu TV3 :)


Šoreiz MK raidījumā vērojām 3 tēmas,tās bija šādas:

*Kas ir Piklera metode un ,kas tajās notiek?

*Mazuļa veselība-rotavīrus,un kas tas ir?

*Superbēbis Kate-pirmais piebarojums mazulim.

 

Piklera metode

 

Sākšu ar to,kad man šī metode ir sveša un ar interesi skatījos,kas tā tāda ir,ko tā māca mazulim un no kāda vecuma bērni to var apmeklēt?Tad nu ieskatāmies...

 

Pirmkārt,ar šo metodi var iepazīties MK Vecāku skolā,apmeklējot to MK mājīgajās telpās vīlandes ielā 1,iepriekš piesakot savu dalību.

 

Piklera nodarbība ir veids,kā veidot attiecības ar savu mazulīti un ļaut viņam izpausties,līdz ar to izaugt par patstāvīgu personību.Mazuļi šajā nodarbībā atrodas ar plikām kājiņām un pēdiņām,kuri spēlējas,mācās dalīties ar mantām arī ar citiem bērniņiem un pārvarēt dažādas grūtības un tikt ar tām galā,bet mammām šeit liela loma ir vērošanā, viņas vēro savus mazuļus un mēģina neiejaukties un nepalīdzēt bērnam, bet gan ļaut viņam pašam tikt galā ar konkrēto situāciju,māmiņām pirmajā reizē ir grūtāk,jo gribas iet piepalīdzēt,piedāvāt mantiņu u.tt.

 

Šo metodi MK vada fizioterapeite Klaudija Hēla un to var apmeklēt bērniņi,kas jau sākuši velties,rāpot un celties uz staigāšanu.

 

Tad kad bērniņi darbojas,tad nevajadzētu skatīties viņiem acīs,jo tad bērniņš nāks spēlēties.

 

Darot vienlaikus vairākus darbus,bērniņš var kļūt stresains,nervozs,tad nu māmiņas veltīsim saviem mazuļiem pietiekami daudz laika:)

 

*Bija jauki uzzināt par šo metodi un tagad zinu,kad arī es ar savu mazuli varu apmeklēt šādu nodarbību.Dzirdot un uzzinot daudz ko par šo metodi,protams vēlētos arī uzzināt ko vairāk par citām metodēm.

 

Rotavīruss

 

Rotavīrus,kas tas ir? Jau izdzirdot šo vārdu skaidrs ir tas,ka tas ir vīrus.Precīzāk par šo vīrusu skaidro Ilze Grope:Rotavīrus ir zarnu infekcija,kas ir bieža slimība bērnu vidū,kas parasti norisinās vidēji smagā vai smagā formā.

 

Lai cik cītīgi mēs piedomātu par mūsu Higiēnu ikdienā,slimība var izplatīties ne tikai higiēnas neievērošanas dēļ, bet ar to infticēties arī pilienu veidā,skaidroja Jurijs Perevoščikovs.

 

Māmiņa Ramona ir trīs bērnu māmiņa un ar šo bīstamo vīrusu ir saskārusies,jo vecākās meitas šo vīrusu ir izslimojušas,viņa stāsta,kad meita bija ievietota slimnīcā ar plaušu karsoni,tajā pašā palātā bija bērniņš,kurš slimoja ar šo vīrusu,tā arī viņas meite dabūja šo bīstamo un nepatīkamo vīrusu,mazāko dēliņu ričardu viņa vakcinēs,lai pasargātu mazuli no šī vīrusa.

 

Pediatre:Vizma Meikšāne pastāstīja kādas ir galvenās pazīmes šim bīstamajam vīrusam,galvenās pazīmes ir trīs un tās ir:

*vemšana

*caureja

*un paaugstināta temperatūra

*bērniņš ir saguris un savārdzis

 

Reizēm caureja nav vadošais,bet vemšana,paaugstināta temperatūra un vārgums ir pazīmes,kad bērniņš ir dabūjis šo vīrusu.šis vīrus izplatās ļoti ātri un tas parādās stundas laikā.

 

Slimību jāsāk ārstēt ar temperatūram pazemināšanu,jo ja ir caureja,tad svecītes nelīdzēs un prettemperatūru zāles izvems,tā'dēl vienīgais veids kā pazemināt temperatūru ir vēsināt bērniņu ar samitrinātu dvielīti,bet ja nekas neizdodas,tad jādodas uz slimnīcu,kur viņam pievienos sistēmu,lai bērniņam vadītu zaudēto šļidrumu,veiks analīzes un būs arī dūrieni. Galvenais bērniņa organismu nenovest līdz sabrukumam un laicīgi rīkoties.

 

40% bērnu līdz piecu gadu vecumam saslimst pat piecas reizes,parasti pirmā reize ir ļoti smaga,bet pārējās reizēs šis vīrus norisinās vieglākā formā.

 

Salīdzinot ar pagājušā gada pirmajiem diviem mēnešiem,saslimstība ar šo vīrusu ir par 300% lielāks.

 

Inga šmate mūs iepriecināja ar patīkamu ziņu,jo no 2014 gada šī vakcīna būs bezmaksas,jo ir jau iekļauta bezmaksas vakcīnu kalendārā,pašlaik ši vakcīna ir par maksu,vienīgais vēlējos dzirdēt kāda ir vakcīnu aptuvenā summa.

 

Ja bērniņam ir pamata saslimšanas ,piemēram,kā atoapiskais dermatīts vai kādas citas slimības,bērniņu vajadzētu obligāti vakcinēt,jo šāda saslimšana bērniņam norisinās daudz smagāk un slimnīcā var nākties pavadīt 10 un pat vairākas dienas.

 

Tad nu vakcinēsim savus mazuļus,lai pasargātu viņus.

 

Šī tēma bija ļoti izmeļoša un patīkami,ka mums bija iespēja dzirdēt dažādu speciālistu viedokļus un padomus,arī turpmāk priecāsimies par speciālistu ieteikumiem un viedokļiem.

 

Mazuļa piebarojums


 

He he hei,mūsu superbēbim Katei jau pus gadiņš un arī māmiņa Alise ir gatava palutināt savu meitiņu ar pirmo gardo biezenīti.Diāna Zande iesaka pirmajā piebarošanas reizē dot dārzeņus,nevis augļus.

 

*Dodot ķirbīti,tad tam var pievienot piena maisījumu(maisījuma bērniņam) vai mammas pienu,lai vieglāk mazulim pierast pie piebarojuma. Ķirbi vislabāk pagatavot mazā ūdens daudzumā pasautējot un tad sablenderējot viendabīgā masā,vai izberžot caur sietiņu.

 

Pirmo reizi iepazīstināt ar piebarojumu mazuļus var:


*ar piena maisījumu barotam bērniņam no 4 mēnešu vecuma

*ar krūts barotam bērniņam no 6 mēnešu vecuma

Bet pieļaujamas arī atkāpes,jo bērniņš noteiktā vecumā var neņemt pretī piebarojumu

 

Diāna Zande skaidro:

 

*ja bērniņš ir veselīgs,apaļš un labi ņemas svarā,tad viņam kā pirmo var piedāvāt ķirbi vēlāk pievieno kartupeli, burkānu,bet to piedāvā vēlākam laikam,

 

*Bet ja bērniņš ir vesels un aktīvs un tik labi vairs neņemas svarā,piemēram kā superbēbīte Kate,kā pirmo piedāvāt putras bez glutāna: rīsu putru,prosu,kukurūzu putru un griķu putru,bet neiesaka manna putru.

 

Pirmo dārzeni dod piecas dienas,lai novērotu vai bērniņam nav no tā alerģija,vēlak var pievienot piemēram,kabaci,kuru atkal dod piecas dienas un vēro,un tā tālāk arī pārējos dārzeņus(burkānu,puķkāpostu u.c.)

 

*Pirmajā reizē dodot piebarojumu,mazulim piedāvā tikai vienu tējkarotīti,jo tā domāta nogaršošanai,to mazulis var spļaut ārā jo mazulis ir pieradis zīst nevis ēst,

 

*otrajā reizē mazulim jau dod nedaudz vairāk,tas ir divas tējkarotes

*trešajā reizē jau dod vēl vairāk un jāpavēro vai mazulim nav alerģiskas reakcijas(nemetas pumpas,nav šķidra vēdera izeja,vemšana)

*mēneša laikā piebarojums palielinās un tas ir aptuveni 50gr,tas ir 10 tējkarotes.

*Ar laiku vienu krūts ēdināšanas reizi var aizvietot ar piebarojumu.

 

Veidosim savu mazuļu ēdienkarti veselīgi jau bērnībā;)

 

Man šis raidījums pat ļoti patika,jo uzzināju ļoti svarīgas lietas par rotavīrusu,protams jaunumus par superbēbīti kati un piebarojumu,kā arī par Piklera metodi,paldies jums ;)

 

Gaidīsim vēl kādu raidījumu par bērna uzturu,piemēram,kādā vecumā piedāvāt olas,ceptus ēdienus un daudz ko citu,par stiprākiem ēdieniem.

 

Uz tikšanos nākam svētdien;)

Baiba :)