Mazo staigātāju klubiņā arvien jauni sasniegumi!

03. Aug 2010, 12:27 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ceturtdienas Māmiņu Klubā ir mazo staigātāju dienas, kad bērniņi no 4 mēnešu vecuma mācās pareizi rāpot, sēdēt un arī staigāt. Arī vakar nodarbībā fizioterapeite Vita Lakša māmiņām un tētim (prieks, ka arī tēti atrod laiku atnākt) stāstīja un rādīja, kā pareizi vingrināt mazuli un veicināt pareizu kustību attīstību.

 

Nodarbībās tiek noskaidroti dažādi jautājumi, tāpēc arī Tev ir iespēja uzzināt atbildes uz dažiem!

 {pic:1}

No kāda vecuma būtu ieteicams vingrināt mazuli?

 

Vingrināt mazuli varētu jau no 4 nedēļu vecuma, kad mazais ir apradis ar pasauli. Tad māmiņa var vingrināt rociņas, apmīļot, šūpot. Jāpiebilst, ka, ja māmiņa vēlas kvalitatīvi un galvenais pareizi darboties ar mazuli un viņu vingrināt, vismaz viena vizīte pie fizioterapeita būtu nepieciešama, kurš izstāsta, kā un ko darīt. Ja māmiņa uzsāk vingrošanu uz savu galvu,  tad var tikt nodarīts ļaunums, jo ne vienmēr var vadīties pēc sajūtām vingrinot mazuli. Vispirms pie kāda speciālista māmiņai jāiegūst pārliecība, ka viņa to dara pareizi.

 

Vai muskuļa tonuss atstāj kādas sekas uz bērna attīstību?

 

Noteikti sasprindzinājums rada sekas. Ideāli ir tad, ja bērniņš spēj pielāgoties apkārtējiem apstākļiem un ja šis sasprindzinājums netraucē un bērniņš pats darbojoties tiek galā ar šo tonusu. Bet, ja mazulis ir sasprindzis, viņš stāv un nerāpo, tad kustību maiņa un pozas noturēšana no sēdus stāvokļa uz četrrāpus stāvokļa vai no stāvus uz sēdus pozīciju viņam sagādā piepūli, tad bērnam noteikti vajag palīdzēt, jo ilgstoša pozas saglabāšana nedod kustību pieredzi un tas atstāj sekas arī uz vēlāku laiku, piemēram, bērnam ir grūtības kustēties pa kāpnēm, grūtības braukt ar riteni, jo nevar pacelt kāju tik augstu. Bērns tiešām nevar, jo kāds muskulis viņam nestrādā.

 

Muskuļu tonusu rada arī vertikāla nesāšana. Vertikāli vecāki nēsā bērniņu tāpēc, ka viņi nezina, kā vajadzētu viņu nēsāt. Protams, bērniņš vertikalizētā stāvoklī nomierinās, jo tiek sasniegti jauni plašumi un pasaule ieraudzīta no cita skatupunkta, tomēr līdz ar to tiek veicināts, ka bērns nelabprāt rāpos, bet uzreiz vēlēsies staigāt. Bērns spēj nomierināties arī guļus pozīcijā un paņemot šūpuļtvērienā.

{pic:5}

Pastāstiet par Bobata metodi! Vai šos pamatprincipus izmantojat arī Mazo staigātāju klubiņā vai tā vairāk tiek uzskatīta par ārstniecisku?

 

Bobata metode ir fizioloģiska metode, kas ir pielāgojama līdz bērniņa 11. dzīves mēnesim vai nedaudz ilgāk, ja bērniņš nestaigā. Tie pamati, ko mēs iesakām vecākiem ir kā no fizioloģijas viedokļa, bet gluži paši vecāki šo metodi pilnībā nevar izmantot mājas apstākļos. Ja hendlings ir domāts ikdienas bērniņa aprūpei, tad Bobata metode ir vairāk speciālistu ziņā.

 

Speciālisti zina, kur konkrēti bērniņam pieskarties, lai tiktu veicināta kustību attīstība un bērniņš censtos kustēties pats. Vecāki mājas apstākļos nemācētu to pielietot. Viena no Bobata metodes daļām ir tā, ka svarīgi bērniņu nesteidzināt viņa attīstībā.

 {pic:2}

{pic:4}

Kad nodarbība iet uz beigām, bērniem sāk palikt par grūtu un sākās čīkstēšana un raudāšana, bet, līdz ko sāk skanēt tradicionālā dziesmiņa par dzīvnieciņiem visi bērni brīnumainā kārtā ieklausās un vairs ne miņas no čīkstēšanas.

 {pic:3}

Ko par nodarbību un ikdienas mazuļa vingrināšanu saka pašas māmiņas?

 

Andželika, Leondardas (gandrīz 8 mēneši) māmiņa:

 

Es nodarbībā ieguvu daudz un sapratu, ka daudz ko esmu darījusi nepareizi. Mēs iemācījāmies, kā pareizi būs jārāpo, visas pozas. Arī iepriekš esam mājās vingrojuši, tomēr kvalificēta speciālista konsultācija ir daudz noderīgāka. To, kā vingrināt mazuli, mācījos, slimnīcā, internetā palasīju, raidījumos redzēju. Uzskatu, ka uz šādām nodarbībām ir jāatbrauc ikvienam vecākam.

 

Emijas (6,5 mēneši) māmiņa:

 

Nācu uz nodarbību vairāk intereses vadīta, lai redzētu, kā pareizi būtu jāvingrina mazulis, ko citi ir iemācījušies. Lai gan biju auklējusi māsas dēliņu un daudz kas bija skaidrs, bija arī lietas, ko šodien uzzināju no jauna. Informācijas nekad nevar būt par daudz. Uzzināju šodien nodarbībā, kā pareizi celt mazuli, kādas masāžas veikt mājās, kā vingrināt mazuli. Tā kā attiecības ar mūsu ģimenes ārstu nav īpaši labas, to, kā vingrināt mazuli pirms šīs nodarbības uzzināju no māsas. No viņas esmu daudz ko iemācījusies.

 

Cena: 10 lati par nodarbību

Nodarbības notiek Māmiņu Kluba studijā Vīlandes ielā 1-9 (ieeja no Elizabetes ielas)


Piesakies kursiem, aizpildot anketu zemāk vai zvanot pa tālruni 67350750!

Māmiņu kluba vecāku skolu atbalsta:

1
20. Nov 2009, 12:19

Rozhuks - cik jauki , ka bijāt....😀😀😀
Forši , ka esat te pievienojušies....
🌷 🌷 🌷

20. Nov 2009, 12:04

Cik jauaks jums bijušas nodarbības, mēs uz decembri brauksim...😀😀😀