Mans mazais staigā! Atnāc uz Mazo staigātāju nodarbību un uzzini, vai viņš to dara pareizi!

20. Oct 2010, 17:44 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas gan tas ir par prieku un pāsteigumu, kad mūsu mazie mīluļi nostājas paši uz savām kājām! Tomēr, kamēr mazais spēj pārvietoties pats, bez citu palīdzības, paiet diezgan ilgs laiks, un tiek iegūts ne viens vien zilums un puns.

 

18

Iešana ir vissarežģītākais kustību kopums, kurā iesaistīti ir apmēram 60 kauli un vairāk nekā 60 muskuļu. Gurnu, kāju un pēdu muskuļiem ir vislielākā slodze, bet arī rumpja, roku un kakla muskuļi šajā darbiņā krietni palīdz. Īsenībā, katrs solis ir neliels kritiens ar drošu piezemēšanos. Apbrīnojami ir tas, ka mēs šo kustību uztveram kā kaut ko pilnīgi dabīgu.

 

Kad ir pienācis īstais laiks rāpošanai, stāvēšanai un iešanai?

 

Mazuļi nepamostas kādu dienu un vienkārši tāpat nesāk iet. Pastāv dabīgs bērna attīstības ceļš no velšanās uz sēdēšanu, līšanu, rāpošanu, celšanos stāvus un iešanu.

 

Katram mazulim ir savs iekšējais pulkstenis, kas nosaka, kad viņš ir gatavs sākt rāpot vai spert pirmos solīšus. Kad gan nervu sistēma, kauli, saites, muskuļi un locītavas ir gatavas ķermeni noturēt, tikai tad mazulis sāks izdarīt pirmos mēģinājumus staigāt, gluži kā zinātu, kad ir pienācis īstais laiks.

 

Protams, garīgā attīstība šajā procesā arī spēlē ievērojamu lomu. Bērns kļūst patstāvīgāks, vēlas līdzināties pieaugušajiem, stāvot pats uz savām kājām. Tomēr jāatceras, ka katrs bērns ir individuāls, kādam šis process notiks sešu, kādam sešpadsmit mēnešu vecumā.

 

Kā vecāki var noteikt, vai bērns ir gatavs staigāšanai?

 

Noteicošais faktors ir bērna pašiniciatīva. Vecumā no astoņiem līdz desmit mēnešiem mazuļa ziņkārība ir tik milzīga, ka bērniņš patstāvīgi sāk slieties kājās, sākumā, kā atbalstu izmantojot mēbeles. Šajā bērna attīstības posmā vecākiem nevajadzētu domāt, ka bērns uzreiz sāks staigāt. Vecāku uzdevums ir novietot uz paaugstinājumiem rotaļlietas vai arī radīt uz galda dažādus trokšņus, kas mudinātu mazo uzzināt, kas tad notiek augstāk par grīdu. Šajā vecumposmā nepieciešama arī papildus piesardzība – asi galda stūri vai krēsla atzveltnes, nokarājies galdauts vai nestabils drēbju pakaramais var mazuli apdraudēt, ja viņš izdomā sniegties pēc šiem priekšmetiem, cenšoties piecelties kājās.

 

Ko mazulis iemācās, pirms sāk patstāvīgi staigāt?

 

Lai iemācītos kārtīgi staigāt, mazulim ir jāpārvar ne mazums grūtību. Pirmie solīši vairumam bērnu ir vēl ļodzīgi un nedroši. Viņi nostājas uz grīdas, plati iepletuši kājas un ķermeņa augšdaļa šūpojās uz priekšu un atpakaļ. Vispirms mazulim jāiemācās noturēt līdzsvaru, kas ir ļoti sarežģīti.

 

Gadu vecam bērniņam joprojām ir relatīvi smaga ķermeņa augšdaļa ar salīdzinoši lielu galvu, turpretī kājas ir diezgan īsas. Atkal un atkal, sākot savus stāvēšanas un iešanas mēģinājumus, bērni krīt uz dupša. Kad jau staigāšana taisni ir apgūta, stūri un trepes joprojām bērniņam ir īsts izaicinājums! Šīs grūtības palīdzēs pārvarēt virzīšanās uz priekšu ar pielikšanas soli. Tiklīdz iešana ir stabili apgūta un nesagādā piepūli, tad mazais skries, lēkās un balansēs uz vienas kājas!

 

Kādēļ staigāšana ar plikām kājām ir laba?

 

Apmēram 98% mazuļi ierodas pasaulē ar veselām pēdiņām. Toties pieaugušajiem tikai 40% tās ir neskartas. Pēdai nobriestot no zīdaiņa pēdas līdz pieaugušā pēdai, to ietekmē nepareizu apavu valkāšana. Tā kā bērna pēdiņās nervi vēl nav pilnībā nobrieduši, tādēļ pārāk cieši apavi var pēdiņas spiest, bērnam to pat to nemanot.

 

Tādēļ pirmajos mēnešos, kamēr bērns mācās staigāt, jāļauj mazulim pēc iespējas vairāk staigāt ar plikām kājām. Ja grīda ir pārāk auksta, tad piemērotas ir biezas zeķītes ar pretslīdēšanas zoli. Pēdiņai ļoti svarīgi ir attīstīties pēc iespējas brīvāk, tādēļ pēdas attīstībai svarīgi ir dažādas pēdas kustības, staigāšana ar plikām kājām un piemērotu apavu nēsāšana.

 

Piemērotas rotaļlietas

 

Tādas rotaļlietas, kuras ir kustīgas, kuras iespējams pavilkt aiz aukliņas sev klāt, kā arī skanošas mantiņas ir lieliski piemērotas, lai sekmētu bērna interesi par iešanu. Arī bumbiņas ripināšana un mešana trenē acu koordināciju un balansu.

 

1

Ja vēlies uzzināt vairāk par mazuļa fizisko attīstību, rāpošanu, sēdēšanu un staigāšanu, nāc uz fizioterapeites Vitas Lakšas nodarbību un iegūsti atbildes uz saviem jautājumiem!!

 

Piesakies arī TU uz Mazo staigātāju nodarbībām jau tagad!

Uzzini vairāk par nodarbībās notikušo, lasot un skatot reportāžas un atsauksmes Māmiņu Klubā!

Kā izvēlēties bērnam pirmos apaviņus?

Uzzini par bērniņa attīstību pirmajā dzīves gadā!

Mācāmies pareizi rāpot, sēdēt un staigāt

Kad mans mazais beidzot rāpos?

Kopā ar mazuļiem uz Mazo staigātāju nodarbību dodas arī tēti

Mazo staigātāju klubiņā arvien jauni sasniegumi

Bērniņa fiziskā attīstība un tā nozīme

Aicinām Tevi un Tavu mazuli uz Mazo staigātāju klubiņu!

Vecāki par Mazo staigātāju nodarbību

Beigusies pirmā Mazo staigātāju nodarbība

 


Ja arī Tu vēlies uzzināt, kā veicināt pareizu bērniņa fizisko attīstību pirmajā dzīves gadā, nāc uz nodarbībām!

Cena: 8 lati par nodarbību

Nodarbības notiek Māmiņu Kluba studijā Vīlandes ielā 1-9 (ieeja no Elizabetes ielas)


Piesakies kursiem, aizpildot anketu zemāk vai zvanot pa tālruni 67350750!

Māmiņu kluba vecāku skolu atbalsta:

1
Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 28. Jan 2010, 10:15

Lai bērns iemācītos pareizi staigāt, jāstaigā apaviņos, bet vasarā, kad ir dažādas faktūras, jālaiž bērns ar basām kājām, lai norūdītos un masētu pēdiņas 😀

Tomēr,Viesi, arī par šo jautājumu ir dažādi speciālistu viedokļi!