Tovojas Ziemassvētki- mīļuma, sirsnīguma un ģimenes kopības sajūtu laiks. Ņemsim talkā bērnus un kļūsim par burvjiem-brīnumdariem, pašu rokām radot krāšņas sveces.
1.Parafīns, stearīns, sojas vasks vai bišu vasks jākausē ūdens peldē. Tādējādi vasks izkūst vienmērīgi, saglabā nepieciešamo temperatūru liešanai. Atrodoties ūdens peldē, materiāls ilgāk uztur karstumu un neatdziest. Tātad jāņem katliņš ar ūdeni, metāla trauki (konservu bundžas, tējkannas, metāla krūzes) materiāla kausēšanai.
{smallpic:1}
2. Ļoti parocīgas ir metāla pudeļu kārbas, jo garo sveču mērcēšanai vajadzīgs dziļš tilpums. Sveci mērcē mēreni atvēsinātā vaskā — noņemtā no ūdens peldes, bet tam joprojām jābūt karstam, lai neveidojas plēvīte trauka virspusē. Svece ātri jāiemērc un jāizņem, tad pagaida, kamēr apdziest kārta, un tad atkārto darbību vairākas reizes, apmēram 10. Tad atstāj sveci atdzist, lai labāk liptu nākamās kārtas.
{smallpic:2}
3. Kad sveci mērcē vairākas reizes, tā kļūst silta un viegli deformējama. Izveidojot vēlamo formu, atstāj, lai tā atdziest. Tad turpina mērcēšanu, līdz panākts vēlamais sveces biezums.
Sveces dzesēt var arī guļus, lai neizkustinātu izveidoto formu.
{smallpic:3}
4. Ja sveci ir grūti novietot vēlamajā figūrā, var ņemt palīgā jebkurus sadzīves priekšmetus, kas atbilst vēlama rezultāta formai. Šajā gadījumā izmantotas krūzītes, starp kurām ievietota svece atdzišanai.
{smallpic:4}
5. Sveces mērcēšana ir pabeigta, jāaplīdzina sveces apakša, lai tā stabili turētos stāvus. Ar nazi aplīdzina negludumus, un svece ir gatava.
{smallpic:5}
6. Šeit izveidotas divu veidu sveces. Tievas, garas sveces izveidotas liektā formā, bet īsās standarta galda sveces ir vienkārši apaudzētas ar atšķirīgas krāsas parafīnu, lai stabili turētos stāvus pozīcijā, tādējādi nav jāizmanto svečturis. Nepieciešama dekoratīva paplāte noformējumam un papildus ugunsdrošībai, lai pilošais vasks nesabojātu galda virsmu.
{smallpic:6}
Pēc apollo.lv
Foto: svetkudarbnica.lv