LM piedāvā principiāli jaunu vecāku pabalsta aprēķināšanas sistēmu

LM piedāvā principiāli jaunu vecāku pabalsta aprēķināšanas sistēmu

22. Jan 2010, 12:08 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Valdība otrdien sēdes slēgtajā daļā lems par vairāk nekā 22 miljonu latu pārdali no citām ministrijām par labu Labklājības ministrijai (LM), lai "māmiņalgas" līdz 50% nesamazinātu ar atpakaļejošu spēku, žurnālistiem pavēstīja ministrs Uldis Augulis (ZZS). Dienas rīcībā esošā informācija liecina, ka LM piedāvās principiāli jaunu vecāku pabalsta aprēķināšanas kārtību, kuras gan neskars vecākus, kuri jau gaida bērniņu.

LM priekšlikums paredz, ka strādājoši vecāki nevarēs saņemt pabalstu. Tāpat jaunais priekšlikums paredz, ka pabalstam nav griestu, lai izvairītos no tā, ka cilvēki nav motivēti maksāt sociālo nodokli. Tiem, kam alga ir līdz 500 latiem, pabalsts būs līdz 70% no pamatalgas, taču tiem, kam alga pārsniedz šo slieksni, varēs saņemt pabalstu 50% apmērā.

Šādi priekšlikumi ir guvuši atbalstu arī Koalīcijas padomē, sagaidāms, ka tie gūs arī valdības atbalstu. Nākamgad šādas izmaiņas ļaus ietaupīt 8 miljonus, bet 2011. gadā, kad vairs nebūs spēkā pārejas noteikumi, tas dos 44 miljonu latu ietaupījumus salīdzinājumā ar šo gadu.

Jāuzsver, ka grozījumi paredz ievērots tiesiskās paļāvības princips - vecāku pabalsts tiks samazināts tikai pēc 306 dienām. Valdībā paredzēta arī diskusija par to, vai šis princips nav attiecināms arī uz piemaksām pie bērnu piedzimšanas pabalsta un ģimenes valsts pabalstu.

Jau vēstīts, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) izdevis rezolūciju, kurā finanšu un labklājības ministriem uzdots meklēt citus risinājumus budžeta izdevumu samazināšanai, lai "māmiņalgas" līdz 50% visiem strādājošajiem vecākiem, neskatoties uz bērna dzimšanas laiku, nebūtu jāsamazina ar atpakaļejošu spēku.

Lai to nodrošinātu, Labklājības ministrijas valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta izdevumus plānots palielināt par 22 245 943 latiem.

Līdzekļi tiks iegūti, pārdalot finansējumu no Ekonomikas ministrijas programmas "Enerģētikas politika", Zemkopības ministrijas programmām, kurās paredzēti līdzekļi Eiropas Savienības fondu apguvei, un Finanšu ministrijas programmas "Finansējums Eiropas Savienības politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai".

Kopumā no FM tādējādi tiks iegūti gandrīz 18 miljoni latu, no ZM - 3 miljoni latu, EM - 1,2 miljoni.

Jau vēstīts, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis pagājušajā nedēļā noraidīja Labklājības ministrijas paziņojumu, ka līdz 50% varētu samazināt vecāku pabalstu visiem strādājošiem vecākiem, neskatoties uz bērna dzimšanas laiku.

"Šāds risinājums nav atbalstāms ne no tiesiskā, ne no emocionālā viedokļa. Ja Labklājības ministrija, nākot uz valdības sēdi, nebija veikusi precīzus aprēķinus izdevumu samazinājumiem un tagad ir atklājies, ka naudas tomēr nepietiek, nav pieļaujami to meklēt, lietojot samazinājumus ar atpakaļejošu spēku," uzsvēra Dombrovskis.

Tāpēc premjers uzdeva Finanšu ministrijai meklēt citus risinājumus budžeta izdevumu samazināšanai, izslēdzot jebkādu iespēju to veikt uz to vecāku rēķina, kuri jau saņem pabalstus.

Ziņots arī, ka valdība pagājušajā otrdienā pēc ilgām diskusijām vienojās noteikt tā sauktajām māmiņalgām 500 latu griestus un uz pusi samazināt pabalstus strādājošajiem vecākiem, žurnālistiem pēc valdības sēdes sacīja labklājības ministrs Uldis Augulis. Ministrs informēja, ka izmaiņas attieksies uz vecākiem, kuru mazulis nāks pasaulē pēc 1.jūlija.

Taču LM Komunikācijas nodaļa trešdien izplatīja paziņojumu, ka atbilstoši plānotajām izmaiņām par 50% plānots samazināt vecāku pabalstu visiem strādājošiem vecākiem, neskatoties uz bērna dzimšanas laiku. Tas nozīmē, ja pašlaik aprēķinātais vecāku pabalsts ir 600 latu mēnesī, tad no 1.jūlija strādājošā vecāka pabalsts tiks samazināts līdz 300 latiem.

Turklāt LM trešdien vairākkārt mainīja paziņojumus par to, ko tad īsti valdība nolēmusi un cik daudz pabalstu samazinās.

20. May 2009, 14:13

Mazliet arī nesaprotu...tik daudz info pēdējā laikā, ka spēju tik sekot līdzi teiktajam.
Tad sanāk, ja gaidu bērniņu uz šo brīdi, tad visi noteikumu paliek spēkā kā līz šim, attiecībā uz vecāku pabalstu???? Kā arī ja izmaiņas notiek ar 1.maiju 2010.gadu, tad paliek mans iepriekšējais pabalsts ?????

20. May 2009, 13:51

PIlnīgi neatbalstu!!! Kategoriski iebilstu pet piedzimšanas bapalsta samazināšanu!!! JO, Jebkādām izmaiņām ir jāstājas spēkā tika inākamgad! Iedomājieties paši, lauku rajonos, kur sievietes tāpat grūtu sūri strādā - viņām piedzimšanas pabalsts un piemaksas pie tā ir VIENĪGĀ iespēja iepirkt mazulim pūriņu!!! Es ceru, ka Māmiņu klubs nepievils savas lasītājas un turpinās cīnīties!!!

20. May 2009, 13:29

Tas nozīmē, ja esmu uzksiatē, tad uz mani neattiecas neviena no šīm minētajām izmaiņām?

20. May 2009, 13:23

Nesaprotu kas ar bērna piedzimšanas pabalstu būs???Tas stāsies spēkā no šā gada pirma jūlija vai nākamā gada?

20. May 2009, 13:14

Neko nesaprotu, tai kurai alga uz papīra būs 500Ls vina saņems no šīs algas 70%, tas nozime mamminalga 350Ls, bet tai kas saņems vairak piemēram 600Lsalgu tad viņa varēs saņemt 50% un tas nozīmē 300Ls, kas tas par sviestu tagad. tas nozime. ka griestus neatceļ, bet tie kas vairāk pelna tām mazāk % maksāsim. Tas tāpēc lai visi maksātu tomēr sociālo, bet tas jau neko neatrisina, tas nozimē, ja man alga nav 1000Ls tad man tā pat neatmaksājas maksāt nodokļus no visas algas.

20. May 2009, 13:01

Es saņemu 520 uz papīra. Kā lai es nomaksāju dzīvokli, kredītus un uzturu bērnu, ja mans vīrs ir bez darba un es saņemšu 50% - 260 Ls mēnesī???? Kā? Lielākā daļa māmiņu saņem tieši algu nedaudz virs 500 ls - attiecīgi Valstij tas ir izdevīgi. Tā janās māmiņas tiek apzagtas vēl vairāk, nekā nosakot griestus 500 ls!!!! Tik skumji

20. May 2009, 12:03

kad tas vienreiz beigsies? aptriebies. nu nevar mieriigi uztvert atkal kaarteejo info, kas skars gruutnieces un maaminjas. nu cik var? man skjiet,ka tiessaam vinji nereekjinaas ar emocionaalo pusi ssajiem kaarteejiem pazinjojumiem..

20. May 2009, 08:24

Kā to lai saprot? Ja man alga, piemēram, ir 500 Ls, tātad pabalstu es saņemšu 350 ls, bet, ja alga ir 550 Ls, pabalsts 275 Ls?????

19. May 2009, 23:06

āmen

19. May 2009, 22:47

vai tad šie grozījumi atceļ tēvu algas? ir teikts, ka strādājoši vecāki nesaņems neko, bet, ja viens nestrādā un sēž mājās ar mazuli, tad būtu humāni ļaut noformēt pabalsu uz otru strādājošu vecāku. ir taču skaidrs, ka daudzas māmiņas ir bezdarbnieces.

19. May 2009, 21:33

Je-Je....prieks par pārejas laiku, bet žēl par nākotnes māmiņām,kuras gribētu ņemt tētiņu algu,Varēja izdomāt,ka vidējo ņem, no abiem vecākiem. Bet prieks par šīm ziņām, cerams,nekas uz slikto pusi nemainīsies! 😀

19. May 2009, 21:19

Bet nekur netiek minēts, ka arī noteiktie 500 ls griesti tiktu "atcelti" uz šo pārejas periodu? ☹