Lietuvā jaunai mātei par divreiz lielāka bērna pabalsta izkrāpšanu piespriež divu gadu cietumsodu

Lietuvā jaunai mātei par divreiz lielāka bērna pabalsta izkrāpšanu piespriež divu gadu cietumsodu

23. Aug 2010, 12:14 Māmiņu klubs Māmiņu klubs


 

Viļņa, 1.dec., LETA. Lietuvas tiesa piespriedusi divu gadu cietumsodu jaunai māmiņai, valsts sociālās apdrošināšanas fonda "Sodra" darbiniecei Ingrīdai Bitinei, kas krāpšanas ceļā saņēmusi no šā fonda par 66 291 litu (13 523 latiem) lielāku bērna kopšanas pabalstu, nekā viņai būtu pienācies, vēsta laikraksts "Lietuvos rytas".

 

Tiesa nav uzskatījusi par mīkstinošu apstākli to, ka 32 gadus vecā apsūdzētā, fonda Tauraģes nodaļas galvenā speciāliste, audzina gadu un mēnesi vecu bērnu.

 

Tāds pats cietumsods piespriests sievietes paziņam, bijušajam tiesu izpildītājam, kurš viņai palīdzējis uzdot nepatiesus datus par izpeļņu. Līdz ar to Bitine saņēmusi bērna kopšanas pabalstu 125 936 litu apmērā - gandrīz divas reizes lielāku, nekā viņai pienāktos saskaņā ar izpeļņu pamatdarba vietā.

 

Četrus mēnešus pirms dzemdībām sieviete bija iestājusies darbā arī tiesu izpildītāja birojā par grāmatvedi. Kā apgalvoja apsūdzētā, savam jaunajam darba devējam viņa neesot teikusi, ka gaida bērniņu.

 

Noformējot dokumentus par bērna kopšanas pabalstu, "Sodra" nodaļas vadītājam radās aizdomas par milzīgo algu, kas viņa darbiniecei tur samaksāta. Aizvietojot grāmatvedi, kuras mēnešalga bijusi tikko 800 liti, Bitine par 46 stundu darbu - biroja dokumentu sakārtošanu - saņēmusi 10 000 litu.

 

Kā norādījis prokurors, Lietuvas kriminālkodekss par krāpšanu lielos apmēros neparedz vainu mīkstinošus apstākļus. Pēc viņa teiktā, "nedz tiesneši, nedz prokurori nepriecājas, ka šobrīd nākas izskatīt bērna kopšanas pabalstu lietas un izšķirt morālas dilemmas attiecībā uz maziem bērniem, taču Kriminālkodekss visiem notiesātajiem tiek piemērots vienādi". Apsūdzētos "neviens nespieda viltot dokumentus un izkrāpt no valsts naudu", viņš piebildis.

 

Ja tiesas lēmums netiks atcelts, Bitine savu bērnu līdz trīs gadu vecumam varēs audzināt cietumā.

 

Lietuvas Seimā šobrīd iesniegti likumdošanas grozījumi, kuros ierosināts līdzīgos gadījumos atvieglot mātēm piespriežamos sodus, neatbrīvojot viņas no atbildības, tomēr paredzot iespēju piemērot ne vien brīvības atņemšanu, bet arī alternatīvu sodu, ziņo aģentūra ELTA.

 

Kā norādījis parlamenta juridiskās komisijas vadītājs Stasis Šedbars, spriedze sakarā ar pirmstiesas izmeklēšanu šādās lietās ļoti nelabvēlīgi ietekmē gan māmiņas, gan bērnus, jo stress, ko izjūt māte, iespaido bērna veselību un attīstību. Viņš aicinājis arī ņemt vērā, ka jaunās māmiņas neapdraud sabiedrību, tāpēc ieslodzījumu viņām varētu nepiemērot.

 

Tikmēr Tauraģes Bērnu tiesību aizsardzības dienesta vadītāja Jolita Vaišvilaite atzīmējusi, ka gadījumā, ja par vainīgu tiek atzīta māte, kas baro bērnu ar krūti, viņu, iespējams, varētu notiesāt nosacīti. Taču šādu grozījumu, pēc viņas teiktā, neesot iespējams attiecināt vienīgi uz sievietēm, jo tas diskriminētu vīriešus, un tādā gadījumā šo spraugu likumdošanā nekavētos izmantot tēvi, kuriem ir mazgadīgi bērni, raksta "Lietuvos rytas".

 

LETA 
ELTA 

01.12.2009

 

02. Dec 2009, 16:44

Runga ar diviem galiem...☹

01. Dec 2009, 23:38

Njjuu par to čakarēsanu - pareizi darīja, es arī taa darītu pēc visa šitā, kas te darās...ja zinatu, ka sods nebūs.....Bet nju žēl mazais...."(

01. Dec 2009, 22:59

Nu vispār jau divējādas izjūtas-it kā slikti,bet no otras puses valsts ir tik daudz čakarējusi iedzīvotājus...

01. Dec 2009, 22:50

dīvaina māmiņa,jo cik esmu lasījusi tad Lietuva ir labi bērnu pabalsti..bet te laikam nostrādāja tas ka var apčakarēt valsti un kāpēc to nedarīt....

01. Dec 2009, 22:39

par cietumu ir traki.bet saprotu to mamminju

01. Dec 2009, 21:10

nu gan laiki pienakushi- cietumaa liks jaunaas mamians, kuras gribejusas nodrosinat savam bernam iztiku.
bet izvarotajus, pedofilus un laupitajus, kuri gandriz nosit cilveku tiesaa nosaciti. jo GANDRIZ nosita, nevis ennosita...
psc!

un ka ir ar LV likumdosanu?....