Latvijas Avīze: Kamēr bērniņš vēl ceļā

Latvijas Avīze: Kamēr bērniņš vēl ceļā

17. Dec 2009, 23:37 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

 

Ko jūt mazulis, atrazdamies vēl māmiņas puncī? Vai uztver viņas domas un emocijas? Kāda mūzika viņam patīk? Kā rīkoties, lai viņš justos labi?

Rīgas Dzemdību nama uzņemšanas nodaļas vadītāja EVA NIKOLAJEVA, akušiere ar lielu pieredzi, ir pārliecināta, ka bērniņš uztver māmiņas domas jau kopš viņa ieņemšanas brīža, sajūt, ja viņa ienākšana pasaulē netiek gaidīta. Tad mazulis ir priecīgs par katru cilvēku, kas pienāk un paņem viņu rokās. Tik ļoti gribas izjust mīlestību!

Mūzika vēl nedzimušam mazulim

Daudzas māmiņas ar vēl puncī esošo bērniņu sarunājas un viņam dzied. "Ārzemēs var iegādāties pleijerīšus ar šūpuļdziesmām vēl nedzimušiem mazuļiem," stāsta daktere Nikolajeva. "Māmiņa var uzlikt pleijera austiņas uz sava punča un bērniņš caur tām klausīties mūziku. Dažiem mazuļiem patīk klasiskā mūzika, citiem "smagais metāls". Pat tik maziem cilvēciņiem ir atšķirīgas gaumes! Ja mūzika nepatīk, bērniņš sāk uztraukties.

Ja mazulis ir pieradis pie mūzikas, arī pēc piedzimšanas viņš, to dzirdot, guļ. Starp citu, uzskats, ka zīdainim iemigšanai nepieciešams pilnīgs klusums, nav pareizs. Viņam jāsadzīvo ar apkārtējiem trokšņiem. Visi taču esam redzējuši, ka pilsētas troksnī, kur apkārt ir dažādas skaņas, bērniņš ratiņos mierīgi čuč."

Japāņu zinātnieki ir pārliecinājušies – mazuli var nomierināt, dodot viņam paklausīties māmiņas sirdspukstu pierakstu. Dzirdot līdz šim ierastos trokšņus, viņš jūtas drošībā".

Vai demonstrēt vēderu?

Eva Nikolajeva uzskata, ka ir svarīgi, lai topošā māmiņa justos ērti – apģērbs nebūtu apspīlēts un nespiestu. Tad arī bērniņš jutīsies labi.

Viņasprāt, grūtniecību nevajadzētu demonstrēt ar krekliņā cieši apspīlētu vēderu. "Ir taču tunikas, krekliņi ar paplatinātu apakšdaļu, speciālu modeļu bikses – brīvas un platas. Vajag tikai radošu pieeju un izdomu!

Sievišķīgāku un elegantāku topošo māmiņu padarīs dažādi aksesuāri – krellītes, lakatiņi, šallītes. Vislabāk izvēlēties gaišu apģērbu. Grūtniecības laikā no melniem tērpiem labāk atteikties, jo tie var radīt depresīvu noskaņojumu."

Dakterei Nikolajevai šķiet nepieņemami, ka grūtnieces iet sabiedrībā ar atkailinātu vēderu. "Gaisa peldes ir vajadzīgas, taču ar pliku punci, manuprāt, var atļauties staigāt tikai mājās vai vasarnīcas dārzā. Apsegts vēders arī mazāk cietīs no nejauša grūdiena vai paklupšanas. Bērniņš māmiņas puncī uztver visus ārējos kairinājumus: saules gaismu, siltumu, aukstumu. Kāpēc gan viņam, piemēram, būtu jāsalst? Pat tikai daļēja vēdera atkailināšana, jo īpaši vēsā laikā, atsaucas arī uz pašas sievietes veselību. Vēlāk var rasties ginekoloģiskās kaites vai problēmas ar nierēm.

Ja man grūtnieces ģērbšanās stils šķiet nepieņemams, es "caur puķēm" iesaku, ko, manuprāt, vajadzētu vilkt mugurā. Gaidību laikā nav ieteicams staigāt augstpapēžu kurpēs, jo tad mainās slodze uz mugurkaulu."

***

Viedokļi

- INESE BĒRZIŅA, psiholoģe un topošā mākslas terapeite, četru bērnu (1, 3, 17 un 19 gadu vecu) māmiņa:

"Manuprāt, grūtniecei sabiedrībā vēderu nevajadzētu izcelt. Gaidot savus bērnus, tā nekad neesmu darījusi. Taču, kad ieraugu sievieti, kas ir mātes cerībās, ar pliku punci un redzu, ka viņa ir laimīga, man viņas izskats netraucē. Viss atkarīgs no tā, kā topošā māmiņa pati jūtas."

- LINDA LEIŠKALNE, žurnāliste, divu bērnu (2,5 un 6 gadus vecu) māmiņa, pašlaik gaida trešo mazuli:

"Man vissvarīgāk šķiet, lai apģērbs būtu ērts. Kaitina speciālā grūtnieču apģērba cenas. Es jau no pirmajiem mēnešiem ļoti strauji pieņemos svarā, tāpēc speciālās bikses būtu jāmaina vairākas reizes. Neredzu jēgu naudas tērēšanai, jo nākamgad tās drēbes vairs nederēs. Turklāt speciālās grūtnieču bikses man neliekas ērtas, tāpēc valkāju "parastās" ar zemu jostas vietu. Man ir arī apspīlēti krekli, un tāpēc neredzu iemeslu uztraukumam. Vasarā taču velkam tik plānu apģērbu, ka tas tāpat nespēj pasargāt no iespējamās traumas. Vēsā laikā gan cenšos nestaigāt ar pliku vēderu, taču ne vienmēr pilnībā sanāk – daži krekli "brauc" uz augšu."

- FRANCIS BUĻS, "Latvijas Avīzes" lasītājs:

"Grūtniecēm jābūt atbildīgām par nākamā bērna veselību. Džinsu bikses, salīdzinot ar kleitu vai svārkiem, nav veselīgas: smagas, sviedrē. Turklāt bikšu siksna traucē asins cirkulāciju. Ja daļa vēdera ir atkailināta, auglis izjūt temperatūras starpību. Valstī jau tā ir daudz nepilnvērtīgu cilvēciņu. Vai ļausim neapzinīgām grūtniecēm šo skaitu vairot?"

 




Armīda Priedīte 
Latvijas Avīze