Latvijā nav gaidāma iedzīvotāju skaita palielināšanās

Latvijā nav gaidāma iedzīvotāju skaita palielināšanās

02. Dec 2010, 09:57 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tuvākajos 10 gados Latvijā nav gaidāma iedzīvotāju skaita palielināšanās, raksta Neatkarīgā.

 

Šogad piedzims vēl mazāk bērnu nekā 2009. gadā, un arī turpmākajiem gadiem demogrāfiskās prognozes nav iepriecinošas. Pērn Latvijas iedzīvotāju skaits samazinājies par 13 000 cilvēku, un jau 2030. gadā tas varētu samazināties līdz diviem miljoniem pašreizējo 2,248 miljonu vietā.

 

Pagājušajā gadā Latvijā piedzimuši 21 750 bērni, un tas ir par 2200 mazāk kā 2008. gadā, kad dzimušo skaits bija 23 948. Lai arī mirušo iedzīvotāju skaits samazinājies par 1100 cilvēkiem, tomēr bilance, tas ir, starpība starp dzimušajiem un mirušajiem joprojām saglabājas negatīva – mirušo skaits pārsniedz dzimušo skaitu. „Bijām nostājušies uz demogrāfiskās atveseļošanās ceļa, bet dažādu apsvērumu dēļ, tostarp ekonomiskās un sociālās krīzes iespaidā, demogrāfiskie rādītāji ir manāmi pasliktinājušies,” uzsver Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes Statistikas un demogrāfijas katedras vadītājs profesors Pēteris Zvidriņš.

 

Analīze liecina, ka dzimstība pērn sākusi samazināties gada vidū, un arī šāgada dzimstības rādītāji liecina, ka dzimstība turpina samazināties. Ja pērn janvārī piedzima 1860 bērni, šāgada janvārī – 1580 bērni. „Acīmredzami, šogad dzimušo skaits būs vēl mazāks nekā pērn,” secina demogrāfs. Ja pēdējos gados bija sasniegts dzimstības pieaugums, kas nenoliedzami bija saistīts arī ar vecāku pabalsta ieviešanu, tad turpmākajiem gadiem dzimstības pieaugums netiek prognozēts. P. Zvidriņš arī norāda, ka mirstības rādītāji tomēr ir augsti, un pēdējo desmit gadu laikā kopumā Latvijā iedzīvotāju skaits samazinājies par 133 000 cilvēku. Tālākas prognozes liecina, ka jau pēc divdesmit gadiem Latvijas iedzīvotāju skaits būs sarucis līdz 2 miljoniem. „Tā ir izteikta depopulācija,” uzsver demogrāfs. Iedzīvotāju skaitu ietekmē arī migrācija, un arī te rādītāji ir ar mīnusa zīmi, jo izbraukušo skaits pārsniedz iebraukušo. P. Zvidriņš norāda, ka oficiālā statistika liecina: emigrējušo skaits pārsniedzis iebraukušo pērn par 4560 cilvēkiem. Tomēr precīzākus datus parādīs tautas skaitīšana, un, visticamāk, emigrējušo skaits būs daudz lielāks.

 

Vēl viens satraucošs fakts: valsts ļoti strauji noveco un ļoti strauji kāpj vidējais vecums, kurš jau pārsniedz 40 gadus.

 

Neatkarīgā Rīta Avīze