Kursi beigušies, zīmogs saņemts. Uz tikšanos citreiz!

20. Jan 2011, 22:45 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Svētku brīvdienas ir pagājušas, un pirmās pavasara puķes jau konkurē savā starpā par to, kura var vislabāk iepriecināt no garās ziemas nogurušo cilvēku acis. Pēc vienas brīvas nedēļas ir pienācis laiks mūsu pēdējai pirmdienai un jau ceturtajai nodarbībai „Māmiņu kluba” vecāku skolā.

{smallpic:1}

Uz pēdējo nodarbību gājām ar lielu prieku, bet tajā pašā laikā ir arī nelielas skumjas par to, ka šī jaukā skola tūlīt beigsies. Esam paspējuši jau sarast ar pārējiem topošajiem vecākiem, un ar dažiem pat apmainījāmies ar kontaktiem — izrādījās, ka esam gandrīz vai kaimiņi ar līdzīgu gaidāmo dzemdību datumu. Kas zin, varbūt drīz jau tiksimies :)

{smallpic:2}

{smallpic:3}

{smallpic:4}

Ceturtās nodarbības tēma bija „Dzemdības, pozas, palīglīdzekļi, atsāpināšana”, kuru vadīja jaukā (mums jau no pirmās nodarbības pazīstamā) Rīgas Dzemdību nama vecmāte Baiba Zelka. Šajā nodarbībā saņēmām arī zīmogu mātes pasē, kas apliecina, ka vecāku kursi ir izieti un abi esam sagatavoti dzemdību procesam.

 

Kā jau visās iepriekšējās reizēs, pirms nodarbības sākuma atkal saņēmām patīkamas dāvanas no „Māmiņu kluba” un tā atbalstītājiem. Jaukajā maisiņā bija „Māmiņu kluba” pirmais DVD un Bubchen bērnu šampūna pudelīte. Bez tam saņēmām arī autiņbiksīšu paku „Huggies Newborn”, kas mājās aizceļoja tieši uz mūsu dzemdību somu. „Māmiņu klubs” patiešām no sirds domā par saviem topošajiem vecākiem!

 

Pirms lekcijas sākuma mums bija neliela prezentācija no „Cilmes šūnu bankas” pārstāves Annas Šmites. Uzzinājām vairāk par to, kas ir cilmes šūnas, kā tās tiek izmantotas reģenatīvajā medicīnā, un kā tās tiek uzglabātas. Saņēmām arī papildu informāciju par cilmes šūnām un 40 Ls atlaižu kuponu pirmajai iemaksai.

 

Pēc tam sākās mūsu ceturtā un pēdējā nodarbība, kurā tika apskatīta patiešām noderīga un aktuāla informācija. Jutām, ka gandrīz katrs teikums ir vērtīgs. Mēs pat nepamanījām, kā pagāja viss nodarbībai atvelētais laiks, un tikai pēc nodarbības sajutām, ka galva mazliet "kūp". Baiba stāstīja ļoti skaidri un saprotami. Viņa dalījās ar pieredzi un stāstīja piemērus no reālās dzīves. Līdz ar to mums radās reāls priekštats par dzemdībām nevis tāds, kādu rāda kino. Vecmāte labprāt atbildēja uz visiem jautājumiem, kuri atšķirībā no iepriekšējām nodarbībām šoreiz vecākiem bija diezgan daudz.

 

Tālak sekos neliels ieskats dažās no vecmātes aplūkotajām tēmām: ko darīt, ja izkrīt gļotu korķis un kā to atšķirt no citiem izdalījumiem; kā rīkoties, kad noiet augļūdeņi, un kādos gadījumos tiem ir atšķirīgas krāsas; kā atšķirt īstu dzemdību sākšanos no viltus dzemdību izpausmēm. Izrādās, ka pirmās dzemdības var ilgt pat 24 h, kas ir pilnīgi normāli. Tāpēc nav vērts skriet uz dzemdību iestādi pirms laika, ja kopumā visas pazīmes ir labas. Ja kontrakcijas kļust regulāras naktī, tad ir pat vēlams pagulēt mājās, jo dzemdību iestādē tāpat būs kāds laiks jāgaida. Sava gulta taču vienmēr ir mīļāka!

 

Vecmāte Baiba mums katram iedeva lapu, kurā bija izklāstīti četri dzemdību periodi, kā arī demdību sākšanās pazīmes. Daudzās grāmatās gan tiek runāts tikai par trīs dzemdību periodiem, bet Baiba uzsvēra, ka ceturtais — agrīnais pēcdzemdību periods — arī ir svarīgs, jo ar to ir saistītas vairākas nopietnas lietas, kam jāpievērš pienācīga uzmanība.

 

Saņēmām vērtīgu ieteikumu, ka vecmāti un citus speciālistus tomēr ir svarīgi klausīt. Dzemdību iestādē strādā kopumā labi un atsaucīgi speciālisti, un neviens mūs nevēlas vienkārši pamocīt. Pat ja ir nepieciešama kaut kāda iejaukšanās, tam parasti ir nopietns pamats, un tas tiek saskaņots ar vecākiem. Piemēram, mazs iegriezums, ko izdara vecmāte, var pasargāt no lieliem plīsumiem, kas var radīt diskomfortu vēlāk dzīvē.

 

Varbūt tas kādam var likties dīvaini, bet pēc nodarbības mēs ar vīru jutāmies ļoti iedvesmoti, un pat mazliet sākām ilgoties pēc dzemdībām. Tas ir nevis tāpēc, ka nodarbībā mums uzlika "rozā brilles", bet gan tāpēc, ka Baiba visu ļoti skaidri izstāstīja. Nav vairs tāds satraukums par kaut ko nezināmu, un sapratām, ka nav pamata lielām bailēm. Bez tam mēs ļoti gaidām mūsu mazo brīnumu :)

 

Tā nu mūsu četru nodarbību kurss ir noslēdzies. Esam ļoti apmierināti un noteikti tos iesakām arī citiem! Novēlam visu to labāko gan mūsu kursu kolēģiem, gan citiem topošajiem vecākiem, sagaidot pasaulē savus mazuļus. Protams, arī „Māmiņu klubam” sakām lielu paldies un novēlam laimi — tā tik turpināt!

 {smallpic:5}

P.S. Ja „Māmiņu klubs” jums kādreiz piedāvā sadarboties, noteikti ir vērts piekrist. Jūs gaida daudz jauku pārsteigumu! :)

 

Viktorija.

 

PIESAKIES UZ TOPOŠO VECĀKU SKOLU PIE VECMĀTES BAIBAS ZELKAS, AIZPILDOT ANKETU!

Aprīlī viņa Topošo Vecāku skolas nodarbības sāks vadīt 19.aprīlī!

 

Vairāk par Topošo Vecāku skolu lasi šeit!