Krīzes komanda palīdzējusi risināt jau sešus ārkārtas gadījumus ar bērniem

Krīzes komanda palīdzējusi risināt jau sešus ārkārtas gadījumus ar bērniem

21. Jan 2011, 09:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Aizvadītā gada nogalē izveidotā Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) krīzes komanda palīdzējusi smagos negadījumos un vardarbībā cietušajiem vai ar šiem gadījumiem saistītajiem bērniem un pieaugušajiem jau sešos gadījumos.

 

Tā kā krīzes komanda tiek iesaistīta tikai ārkārtas situāciju risināšanā, šis skaitlis ir ļoti liels - tas nozīmē, ka šajā salīdzinoši neilgajā laikā Latvijā ir notikuši vairāki ārkārtēji notikumi saistībā ar bērniem.

 

Šajā laikā VBTAI krīzes komanda ir palīdzējusi risināt krīzes situācijas Līvānos, kur skolā mācību laikā nomira 3. klases skolēns, Jelgavā, kur bērni sistemātiski nodarbojās ar naudas izspiešanu no citiem skolēniem, Ugālē, kur bez vēsts pazuda un tika atrasta mirusi pusaudze, Kurzemītes pamatskolā, kur klases pārgājiena laikā noslīka zēns, kā arī Rēzeknē un Naujenes pagastā, kur noslīka divi bērni.

 

"Šī skumjā statistika pierāda, ka bērnu drošības jautājums krīzes laikā kļūst vēl aktuālāks nekā agrāk. Diemžēl mūsu pieredze rāda, ka krīze vienādi slikti ietekmē gan bērnus, gan pieaugušos. Daudzās ģimenēs valdošā spriedze iespaido bērnus, kuri īsti nemāk tikt galā ar jaunajām emocijām. Savukārt pieaugušie arvien biežāk ir savu ikdienas rūpju pārņemti un nespēj atrast laiku bērniem," stāsta VBTAI priekšniece Laila Rieksta - Riekstiņa.

 

Īpaši daudz traģisku negadījumu ar bērniem noticis šā gada pavasarī. "Gadalaiku maiņas, īpaši pavasara iestāšanās, vienmēr ir paaugstināta riska laiks, tādēļ mēs aicinām pieaugušos pastiprināti domāt par bērnu drošību. Tas nav aicinājums tikai vecākiem vai tuviniekiem - tas ir aicinājums visai sabiedrībai, jo gandrīz vienmēr pēc nelaimes ir cilvēki, kas redzējuši bērnus nepiemērotā vai bīstamā situācijā un to ignorējuši. Taču iejaukšanās un aizrādījums vai telefona zvans atbildīgajām iestādēm būtu varējis daudz ko mainīt," norāda L. Rieksta - Riekstiņa.

 

Krīzes komanda tika izveidota 2009. gada nogalē, lai sniegtu psiholoģisko atbalstu bērniem ārkārtas krīzes situācijā visā Latvijas teritorijā. Krīzes komandā ir 5 psihologi un 5 Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspektori, kas ir speciāli apmācīti šim darbam. Komanda tika izveidota, jo pašvaldībās krasi samazinājās atbalsta personāls, kas varētu nekavējoties reaģēt krīzes situācijās. Komandas darbības pieredze rāda, ka neatliekama psiholoģiskā palīdzība ir nepieciešama ne tikai bērniem, bet arī pedagogiem, tuviniekiem un citiem pieaugušajiem, kas ir iesaistīti traģēdijās.

 

Krīzes situācijas, kad iespējams saņemt krīzes komandas speciālistu palīdzību, ir tādi negadījumi kā dabas katastrofas, transporta negadījumi, nelaimes gadījumi masu pasākumos, ugunsgrēki, seksuāla vardarbība, fiziski ievainojumi, smagi mantiski nodarījumi, pieaugušajiem - bērna nāve, bērna pašnāvība, slepkavība u.tml. Ja ir noticis kritisks negadījums ar bērniem un nepieciešama minētās komandas palīdzība, darba laikā var zvanīt uz inspekcijas tālruni 67359128 vai uz Bērnu un pusaudžu uzticības tālruni 116 111, kurš darba dienās strādā no 08:00 līdz 23:00, sestdienās no 08:00 līdz 22:00, bet svētdienās - no 10:00 līdz 22:00.

 

Papildu informāciju par minētajiem jautājumiem var saņemt, zvanot pa tālruņiem 67359150, 67359136 vai 67359148.