Kopā ar mazuļiem uz nodarbībām Māmiņu Klubā dodas arī tēti!

14. Aug 2010, 10:56 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

25.novembrī Māmiņu Klubā uz Mazo staigātāju klubiņa nodarbībām ieradās 6 mazuļi ar savām māmiņām un trīs tēti! Tiešām liels prieks, ka nodarbības arvien vairāk sāk apmeklēt arī tēti un iesaistās bērniņa aprūpē. Vēlies redzēt, kas var interesants notika nodarbība? Ieskaties reportāžā!

Uzdod savu jautājumu par bērniņa fizisko attīstību, gatavību rāpošanai, sēdēšanai un staigāšanai ŠEIT!

 {pic:5}

Bērna attīstība pirmajā dzīves gadā norit ļoti strauji. Burtiski pa mēnešiem no maza, nevarīga zīdainīša bērniņš pārtop kustīgā un aktīvā ķiparā, kas tā vien nevar sagaidīt, kad beidzot varēs celties kājiņās vai aizrāpot līdz kādai aizraujošai mantiņai! Bet kā iemācīt pareizi kustēties? To vecāki uzzināja Mazo staigātāju klubiņa nodarbībā. 

 

Pusotra stunda nodarbībā paiet nemanot un ceram, ka ikviens nodarbības apmeklētājs ieguva atbildes uz saviem jautājumiem. Ja nē, piedāvājam uzzināt atbildes uz pāris jautājumiem par bērniņa fizisko attīstību.

{pic:19}

Uz jautājumiem atbildes sniedz nodarbību vadītāja fizioterapeite Vita Lakša.

 

Kad bērns ir gatavs sēdēšanai? Kādi signāli bērna ķermenī liecina par gatavību sēdēt?

Bērns ir gatavs sēdēšanai tad, kad viņš ir izšūpojies četrrāpus, kad pleci ir stipri, viņš apsēžas pats ar pilnīgi taisnu muguru.

Kā bērnam palīdzēt iemācīties rāpot? Vai ir kādi praktiski vingrojumi, ko var veikt mājās ar bērnu?

Rāpot nevajag iemācīt, bērns pats to iemācīsies darīt, bet svarīgākais ir nostiprināt plecus, lai viņš var noturēties četrrāpus. Ja viņš pratīs noturēties četrrāpus, tad viņš pratīs arī rāpot. Mājās, protams, var veikt vingrinājumus, lai stiprinātu plecu joslu. Šie vingrinājumi ir pavisam vienkārši – varam bērnu likt pāri kājām, pāri salocītam rullītim vai uz olveida bumbas. Šādi bērns, pieskaroties un atbalstoties pret grīdu, veicina plecu daļas attīstību.

 {pic:3}

Esam saņēmuši arī māmiņu jautājumus par bērniņa fizisko attīstību! Lūkosim, ko fizioterapeite Vita Lakša atbildēja.

 

Jautājums: Mans puisītis ir trīs mēnešus vecs. Bijām uz trīs mēnešu pārbaudi pie ģimenes ārsta un viņš brīnījās, kāpēc mazulis vēl neveļas. No kāda vecuma bērni sāk velties?

 

Atbild fizioterapeite Vita Lakša:  Izskatās, ka šī ārste nav kompetenta par bērna attīstību, jo bērnam trīs mēnešos nav jāveļas. Visbiežāk bērni sāk to darīt no 4 mēnešu vecuma un vidēji 3 mēnešos veļas tikai 1 bērns no 50! Satraukumam noteikti nav pamata. Bērni iemācās velties līdz 6 mēnešiem.

 

 

Jautājums: Vai paaugstināts muskuļa tonuss var negatīvi iespaidot bērniņa vispārējo stāvokli? Vai viņš jūt sāpes? Vai tas ir normāli, ka bērniņam naktīs ir miega traucējumi un bērns ir nervozs?

 

 

Atbild fizioterapeite Vita Lakša:  Bērniņam, kuram ir paaugstināts tonuss, ir sasprindzināta plecu josla un stīvas kustības, kas vēlāk var radīt roku trīcēšanu pie ikviena sasprindzinājuma. Tonusa dēļ bērniņš neizjūt sāpes, tomēr, ja viņš prastu runāt, viņš lūgtu, lai atbrīvojat no sasprindzinājuma, jo šis tonuss ietekmē gan valodu, gan runāšanu, gan rakstīšanu. Tonuss ietekmē arī staigāšanas prasmi, jo bērni ar tonusa pazīmēm biežāk savelk pēdiņas un liek tās uz iekšu. Šo problēmu var labot līdz 10 mēnešu vecumam, tāpēc iesaku pēc iespējas ātrāk doties pie speciālista.

 

Ja laicīgi šis tonuss netiek mīkstināts, tad ap 3 gadu vecumu būs jādodas pie logopēda, ortopēda un arī uz ārstniecisko vingrošanu.

 

Protams, ka iepriekš minēto sarežģījumu dēļ bērnam var būt miega traucējumi un nervozitātes pazīmes.

{pic:6}

Un kā nodarbība patika māmiņām un tētiem?

 

Ilze, Ances (6 mēneši) meitiņa:

Tā kā man mājās jau ir divgadīgs puika, tad bija lietas, ko es jau zināju, tomēr nodarbība ļāva man atsvaidzināt zināšanas un ieguvu jaunas idejas vingrošanai ar mazuli.

Lai gan iepriekš zināju, ka bērniņu sēdināt nedrīkst, ar laiku tas piemirstas un vecākiem, protams, tā ir vieglāk zināmās dzīves situācijās, tomēr uz priekšdienām mēģināšu ievērot šos pamatprincipus, ko drīkst un ko nedrīkst.

Mums mājās ir arī bumba, uz kuras iepriekš vingrojām, tomēr nezinājām, vai darām pareizi vai nepareizi. Tiešām prieks, ka atnācām, jo tagad varēsim darīt visu pareizi, lai mazulis gūtu no tā labumu.

 

Sandra, Oskars, Bruno (6 mēneši) vecāki:

Iemācījāmies daudz ko jaunu. Pirmkārt, to, kā pareizi turēt bērnu, jo izrādās, ka iepriekš darījām to nepareizi, lai gan cītīgi skatāmies Māmiņu Kluba raidījumus, bet laikam jau tomēr realitātē viss izskatās citādi. Iemācījāmies, kā bērniņam palīdzēt iemācīties rāpot, kādu segu labāk izvēlēties rāpošanai – plānāku vai biezāku.

Iepriekš arī mājās uz bumbas esam vingrojuši ar Bruno, to gan darījām pareizi, kā apliecināja fizioterapeite.

{pic:1}

{pic:2}

{pic:7}

{pic:8}

{pic:9}

{pic:10}

{pic:11}

{pic:12}

{pic:13}

{pic:18}

Ja arī Tu vēlies uzzināt, kā veicināt pareizu bērniņa fizisko attīstību pirmajā dzīves gadā, nāc uz nodarbībām!

Cena: 10 lati par nodarbību

Nodarbības notiek Māmiņu Kluba studijā Vīlandes ielā 1-9 (ieeja no Elizabetes ielas)

 


Piesakies kursiem, aizpildot anketu zemāk vai zvanot pa tālruni 67350750!

Māmiņu kluba vecāku skolu atbalsta:

1
26. Nov 2009, 19:47

Cik forši!!!!
Un teeti arī priecīgi, ka var piedalīties....😀😀😀

26. Nov 2009, 12:37

jauks pasakums forsi ka sapazities ar citam mammam ...

26. Nov 2009, 12:12

Izskatās,ka tur ir interesanti.
Var pačalot ar citām māmiņām un no fizioterapeites iegūt noderīgus padomus😀