Klementjevs un Štokenbergs nešaubās, ka vinnēs Satversmes tiesu

Klementjevs un Štokenbergs nešaubās, ka vinnēs Satversmes tiesu

29. Jan 2010, 20:36 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Sabiedrība citai politikai" (SCP) Saeimas deputāti Aigars Štokenbergs un Artis Pabriks kopā ar citiem parlamenta kolēģiem sagatavos pieteikumu Satversmes tiesā ar prasību atcelt Saeimas 16. jūnijā pieņemto likumu "Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009. gada līdz 2012. gadam," kas paredz pensiju samazināšanu par 10%, strādājošo pensionāru pensiju samazināšanu par 70%, t.sk. 1., 2., un 3. invaliditātes grupas pensionāriem, kā arī strādājošo vecāku pabalstu samazināšanu par 50%.

"Tādā valstī kā Latvija ir galēji nepareizi ar krasu pensiju samazināšanu piespiest tūkstošiem pensionāru pamest darbu. Novecojošu nāciju ekonomikas attīstās daudz lēnāk, nekā valstīs, kur dzimstība pārsniedz mirstību. Novecojošās nācijās pensionējušos iedzīvotāju vietā darbā stājas mazāk jaunās paaudzes cilvēku, līdz ar to darbaspēks sarūk un tā rezultātā samazinās produktivitāte. Jo vairāk palielinās valsts iedzīvotāju dzīves ilgums, jo lielāks nepieciešams jaunā darbaspēka pieaugums, un jo vairāk līdzekļu vajadzīgs ieguldīt veco ļaužu pensijās," norāda SCP valdes priekšsēdētājs, Saeimas deputāts Aigars Štokenbergs.

SCP norāda: panākot iedzīvotāju atrašanos darba tirgū līdz lielākam vecumam, tiktu atrisinātas vairākas problēmas, ko rada nācijas novecošanās. Turpinot strādāt, šie darbinieki ne tikai ietaupītu valsts naudu, bet arī maksātu nodokļus. Papildus nostrādātie gadi valsts ekonomikai būtu ļoti vērtīgi. Pie tam ir jāņem vērā, ka Eiropas Savienība jau 2000. gadā izdeva direktīvu, uzliekot par pienākumu dalībvalstīm aizliegt diskrimināciju nodarbinātības jomā, arī attiecībā uz gados vecajiem ļaudīm.

"Tikpat netaisnīgs lēmums kā pensiju samazināšana ir Saeimas lēmums samazināt pabalstus jaunajām ģimenēm. Augstāka dzimstība un augstāki nodarbinātības rādītāji iet roku rokā. Modernā, uz nākotni orientētā sabiedrībā bērni ir sabiedrības līdzatbildība, nevis potenciāls ražošanas līdzeklis kā viduslaikos vai fabriku laikmetā. Bērni ir jāpaēdina, jāapģērbj, viņiem vajag mitekli, viņi ir jāpieskata, jāizglīto un jāizklaidē. Ekonomisti jau sen ir atzinuši – ģimenei ar vienu bērnu nepieciešams vismaz par 30% vairāk ienākumu, nekā pārim bez bērniem, lai uzturētu tādu pašu dzīves standartu. Labākais veids, kā uzturēt saimniecību finansiāli līdzvērtīgā līmenī, ir ļaut vecākiem strādāt un neatņemt valsts garantētu vecāku pabalstu," norāda Aigars Štokenbergs.

08. Jul 2009, 15:07

Tie vecāki, kuri atsākuši darba attiecības ar 1. jūliju, jūlijā vēl saņems pilnu pabalstu. Un tikai ar augustu pabalsts tiks samazināts par 50%.

07. Jul 2009, 14:27

jaa,man ari interese vai tad atmaksas pec tam to summu ko nogrieza????

07. Jul 2009, 10:55

Lai jums izdodas!
Tikai cerēsim, ka kāmēr noris šis tiesas process, mēs, kuriem nocirpti pabalsti, nenomirsim badā! 😥

06. Jul 2009, 21:48

meas ari par, pasi gatvi tiesaties

06. Jul 2009, 20:34

Paldies šiem deputātiem. Lai izdodas! Tagad zināsim, par ko balsot nākošajās vēlēšanās.

06. Jul 2009, 19:49

LAI JUMS IZDODAS! tURĒŠU ĪKSĶUS! nĀKAMAJĀS VĒLĒŠANĀS MANA BALSS PIEDER JUMS! pALDIES!

06. Jul 2009, 17:46

Lai izdodas. Jo mums šis jautājums ir ļoti aktuāls!!!

06. Jul 2009, 17:21

Es nesaprotu,tak visos masu medijos tika kladzināts,ka invalīdus neaiztiks!

06. Jul 2009, 17:20

Malacis, piekrītu pilnībā