Ķeizargrieziens ir un paliek operācija! Ieskaties gūtajās zināšanās Ķeizara dienā!

Ķeizargrieziens ir un paliek operācija! Ieskaties gūtajās zināšanās Ķeizara dienā!

03. Dec 2010, 20:33 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs jau iepriekš ir rakstījis un arī raidījumos stāstījis par ķeizargrieziena operācijām, kas Latvijā kļūst arvien ierastākas. Tomēr vienmēr ir labi paklausīties arī speciālistu viedokli un uzzināt atbildes uz saviem jautājumiem.

{smallpic:4}

Piektdienas Ķeizara dienā topošās māmiņas un tēti varēja uzklausīt divu speciālistu - ginekoloģes Zanes Krastiņas un neonatoloģes Ilzes Kreicbergas- stāstījumu par šo visai sarežģīto operāciju.

{smallpic:1}

Ginekoloģe Zane Krastiņa, "Auxilium Prima"

Ginekoloģe stāstīja par to, kas ir ķeizargrieziens, kāpēc tas tiek veikts, kādi ir biežākie iemesli ķeizargrieziena operācijai, kāda ir atlabšana pēc šīs operācijas un kādi ir iespējamie sarežģījumi, jo operācija ir un paliek operācija.

{smallpic:3}

Ginekoloģes stāstījums mijās ar video, kas padarīja lekciju saistošāku, jo video kadros topošie vecāki varēja vērot īstas dzemdības! Un, protams, kā tad dalīšanās pieredzē, dzirdētajos stāstos un jautājumu uzdošanas! Jautājumi bija un Zane Krastiņa sniedza kompetentas atbildes zinātkārajiem vecākiem!

{smallpic:2}

Neonataloģe Ilze Kreicberga, Rīgas pilsētas dzemdību nams

Otrajā lekcijā tika stāstīts par ķeizarbērniņa pirmajiem mēnešiem, par krūts barošanas atšķirībām. Tāpat pediatre Ilze Kreicberga dalījās ieteikumos, kā uzlabot mazuļa adaptāciju pasaulē un, iespējams, lauza ne vienu vien stereotipu par bērniņiem, kas pasaulē nākuši ar ķeizargrieziena palīdzību.

 

Katru gadu Latvijā aizvien vairāk bērniņu piedzimst ar ķeizargrieziena palīdzību. Lielākoties tā ir nepieciešamība, lai neapdraudētu māmiņas un bērniņa veselību un dzīvību, tomēr mazāks nekļūst to māmiņu skaits, kuras apzināti izvēlas nevis dzemdēt pašas, bet gan ļaut bērniņam piedzimt savādāk  - ar ķeizargrieziena palīdzību.

 

Kas slēpjas aiz šī vārda – ķeizargrieziens?

 

Ķeizargrieziens ir tāda pati operācija, kā jebkura cita, tikai šīs operācijas „galamērķis” ir mazas dzīvībiņas ierašanās pasaulē. Ķeizargrieziens ilgst apmēram stundu (30 – 40 min), ja tas ir atkārtotais ķeizargrieziens, tad ilgāk. Kā atsāpināšanas metodes tiek lietota vispārējā narkoze un epidurālā vai spinālā anestēzija.

 

Epidurālā anestēzija izraisa nejūtību no jostasvietas līdz kāju pirkstiem. Šis anestēzijas veids tiek lietots plānota ķeizargrieziena gadījumā, jo pēc injekcijas jāgaida apmēram 30 minūtes un tikai pēc tam var sākt operāciju.

 

Pašu operācijas gaitu topošā māmiņa neredz, jo ārsti strādā aiz īpaša pārsega. Šīs metodes priekšrocība ir tā, ka māmiņa uzreiz pēc dzimšanas redz savu mazuli, dzird tā pirmo kliedzienu. Arī zīdīt iespējams ātrāk nekā pēc vispārējās anestēzijas. Pārsvarā visos gadījjumos bērninu liel mammai uz krūtīm uzreiz pēc piedzimšanas, jau operaciju zalē, ka arī ir iespejams mazuli uzreiz pabaro.

 

Vispārējās narkozes gadījumā māmiņa tiek iemidzināta pilnībā. Kā pirms jebkuras citas operācijas māmiņu anesteziologs iztaujās par iepriekšējām saslimšanām, par medikamentu nepanesamību. Tiks noteikta asins grupa un Rh faktors, tiks izdarītas nepieciešamās asins un urīna analīze.

 

Bērniņa tētis var piedalīties dzemdībās, ja ir mātes pasē attiecīgais zīmogs par ģimenes dzemdībām, un viņa piedalīšanās ir pārrunāta ar anesteziologu.

 

Māmiņa pēc ķeizargrieziena operācijas

 

Nav jāsatraucas, ka pēc operācijas pāri visam vēderam būs rēta. Pēc ķeizargrieziena, ko veic mūsdienās, uz vēdera būs horizontāla rētiņa 12-15 cm garumā, kas atradīsies virs kaunuma kaula. Veicot iegriezumu, dažu minūšu laikā tiek atvērts vēdera dobums un izņemts bērns. Pēc tam sākas operācijas otrā daļa - tiek atdalīta placenta, pa kārtām sašūta dzemde un slēgts vēdera dobums.

 

Pēc operācijas normāla parādība ir sāpes brūces apvidū. Ja tās ir ļoti stipras, tiek lietoti pretsāpju līdzekļi. Centies staigāt ar taisnu muguru, dažām sievietēm palīdz pēcdzemdību josta. Ir īpašas pēcoperāciju jostas, kuras var nēsāt jau nākošajā dienā pēc operācijas, tās palīdz arī “atgūt figūru”.

 

Rēta uz ādas sadzīst apmēram nedēļas laikā, tad arī tiek izņemti „diegi”.  Tai pašā dienā, kad ir bijusi operācija, māmiņai būs jāceļas no gultas un jāstaigā – no sākuma nedaudz pa palātu, bet jau pavisam drīz pašsajūta uzlabojas. Sēdēt tu varēsi jau pēc 6 –12 stundām.

 

„Diegi” tiek izņemti apmēram pēc nedēļas, tomēr mājās sevi ir jāpasaudzē un jāizvairās no smagiem mājas darbiem un pārpūles. Māmiņa drīkst celt tik smagas lietas, cik smags ir mazulis.

 

Uzziņai:

•   Katrai sievietei ķeizargriezienu operāciju skaits ir individuāls un netiek ierobežots.


•   Nākamo grūtniecību vēlams plānot ne ātrāk kā pēc 1- 2 gadiem.


•  Pēc ķeizargrieziena operācijas iespējamas arī spontānas dzemdības, taču tas būs atkarīgs no daudziem faktoriem ( ka noritējis pēcoperācijas periods, vai nav dzemdes rētas nepilnvērtības pazīmes, kā noritēs nākamā grūtniecība, kā jutīsies bēbītis u.c.) Ja ķeizargrieziens ir veikts veselības dēļ ( sirds problēmu, acu dēļ) noteikti nevajaga riskēt un  dzemdēt pašai.


•  Tāpat kā pēc spontānām dzemdībām, arī pēc ķeizargrieziena operācijas jābaro bērns ar krūti, tas noteikti ietekmēs pozitīvi gan māmiņu, gan mazulīti!

 

Uzzini vairāk par ķeizargriezienu arī Māmiņu kluba rakstos!

 

Ķeizargrieziena operācija

Akūts ķeizargrieziens- kāpēc?

Dzemdības pēc ķeizargrieziena

07. Mar 2010, 12:11

man mazajam jau tulit gadins,un viss ok un nav ka saka ka del keizara kkas nav kartiba-mulkubas! 😀
man keizars bija,jo man bija nopietnas problemas ar veselibu,jau 3 menesi zinaju ka bus keizars!!!

06. Mar 2010, 12:14

amorisita - apsveicu!
Kurā datumā piedzima? Man meitai arī nupat palika mēnesis- piedzima 30.janvārī.

06. Mar 2010, 12:11

Par ķeizaru sliektos tikai tādā gadījumā, ja tam būtu medicīniska raktura iemesls. Ja māte Daba mani tā ir veidojusi un bērnam tā jānāk pasaulē, tad arī paļāvos uz savu ķermeni. Nekāda vaina- otro bērnu piedzemdēju 3h. Neslēpšu- šķita zeme atveries 😀Bet ņemot vērā ka 3h sākot no pirmajām sāpēm līdz mazuļa ieraudzīšanas brīdim, var arī paciest.
Bet diemžēl Daba nav bijusi tik velīga pret citām sievietēm un varu saprast , kāpēc sliecas uz šādu soli.

05. Mar 2010, 20:35

Man abas reizes bija ķeizars,jo pati tā gribēju-to veica privātklīnikš lieliski ārsti un esmu ļoti apmierināta ar savu izvēli. Kāpēc gribēju ķeizaru? Dabiskas dzemdības nav domātas man-nespēju sevi un bērnu tā mocīt. Man bija zīda diegi,kas paši uzsūcās. Uz barošanu ķeizars neatstāja nekādu iespaidu. Bija epidurālā anestēzija.

05. Mar 2010, 20:18

Man bija plānots ķeizargrieziens acu dēļ. Pielietoja spinālo, nevis epidurālo anestēziju. Atkopos ļoti ātri un viegli, bez jebkādām problēmām. Diegi uzsūcās paši. Nezināju, ka krūts barošana ir atšķirīga, nekā dabīgās dzemdībās. Kas gan tur varētu būt savādāks? Zīdīšanas pozas, varbūt?

05. Mar 2010, 20:12

mana brāļa sievai pirmdien bija ķeizars, tā bija nepieciešamība medicīnisku apsvērumu dēļ. viņa teica, ka nesaprot tās sievietes, kuras pašas to izvēlas.

Muuna Muuna 05. Mar 2010, 17:30

un tagad pieejami diegi, kas nav jāizņem, bet paši uzsūcas 😀

Muuna Muuna 05. Mar 2010, 17:30

jaunākie pētījumi pierādījuši, ka krūtbarošana neatšķiras ne ķeizara, ne dabīgu dzemdību gadījumā un tam nav ietekmes uz laktāciju.