Kas ir nakts enurēze?

Kas ir nakts enurēze?

01. Feb 2010, 19:06 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daudzi bērni no rītiem pamostas slapjā gultiņā, kaut arī sen ir izauguši no autiņbiksīšu laika. Šī nepatīkamā lieta var kļūt par strīdus ābolu ģimenē un kauna traipu, ko jāslēpj no draugiem un radiem. Tomēr šī slapināšana vai nakts enurēze nav nekas, par ko būt jākaunas. Konsultē Bērnu slimnīcas Torņakalnā Enurēzes centra speciāliste Natālija Bozotova.

 

Nakts enurēze ir urīna nesaturēšana miegā bērnam, kurš ir sasniedzis 5 gadu vecumu.

 

Līdz pieciem gadiem pat ja mazulis katru otro dienu pieslapina gultiņu, nevar teikt, ka tā ir enurēze.

 

Pēc statistikas datiem., Eiropā 7 gadu vecumā apmēram 15% bērnu sirgst ar urīna nesaturēšanu naktī. Tātad, ja klasē ir 30 bērni, tad apmēram  4-5 bērniem būs šī problēma.

 

Enurēzes veidi

 

Parasti runā par urīna nesaturēšanu naktī, tomēr nakts urīna nesaturēšanu var pavadīt urīna nesaturēšana dienas laikā. Reizumis tas var būt pavisam neliels urīna daudzums, kas bērnam noplūst un vecāki to var pat nepamanīt.

 

Bērnam līdz 3 gadiem ir jāiemācās kontrolēt savs urīnpūslis dienas laikā, tādēļ, ja mazajam ir 4 gadiņi, bet viņš nesatur urīnu ne dienā, ne naktī, ir noteikti jāapmeklē speciālists. Svarīgi ir apmeklēt ārstu, jo urīna nesaturēšana var būt nopietnu saslimšanu simptoms!

 

Primārā un sekundārā enurēze

 

Primārā slapināšana ir visbiežāk sastopamais nakts slapināšanas veids (85% pacientu). Ļoti bieži tā iemesli slēpjas iedzimtībā un šis “maigais” slapināšanas veids parasti pāriet līdz 10 gadu vecumam un tiek saistīts ar augšanas īpatnībām. Apmēram 15% slimnieku izveseļojas katru gadu, tomēr 1% slapināšana saglabājas pat pēc 18. gadu vecuma!

 

Ja bērnam bez slapināšanas gultā ārsts konstatē urīnceļu vai citu orgānu slimīgas pazīmes, to sauc par sekundāru slapināšanu. Visbiežāk sekundāru slapināšanu izraisa urīnceļu un urīnpūšļa iekaisumi, retāk nierakmeņi.

 

Slapināšanu gultā var izraisīt arī emocionāli traucējumi bērnam -  sarežģītas attiecības ģimenē, vecāku alkoholisms, fiziska un emocionāla vardarbība, problēmas skolā, pārbīlis vai uztraukums. Nereti slapināšana sākas līdz ar bērnu dārza un  skolas gaitu uzsākšanu, kā arī, ja ģimenē ienāk brālītis vai māsiņa. Ārsti tomēr sliecas domāt, ka, ja enurēzi izraisa vai paspilgtina emocionāli pārdzīvojumi, pamatā ir kāda cita saslimšana, bet emocionālais fons to ir saasinājis.

 

Kā rīkoties vecākiem?

-         Svarīgi ir izstāstīt bērnam, ka viņš nav vienīgais, kurš sirgst ar šādu kaiti

-         Mammas un tēta reakcijai uz kārtējo pieslapināto gultu jābūt iecietīgai

-         Jādodas pie ģimenes ārsta un jālūdz nosūtījumu pie speciālista

-         Ģimenes ārstam jānosūta uz urīna analīzēm, sonoskopiju urīnpūslim un nierēm

-         Ar rezultātiem jādodas uz Enurēzes kabinetu Bērnu slimnīcā.

-         Jāvēro un pat jāpieraksta kad un pēc kādiem notikumiem bērns pieslapina gultiņu.

-         Dodoties izbraukumā vai uz nometni, lietojiet Huggies DRy Night, BET autiņbiksītes neārstē, tas ir pagaidu variants, bērnam neesot mājās.

-         Dot bērnam vairāk dzert no rīta, bet nedot dzert 2 stundas pirms gulētiešanas.

-         Nevajadzētu ļaut pirms gulētiešanas skatīties televizoru, spēlēt datoru, dauzīties.

 

Svarīgi!

 

Ja bērnam ir konstatēta primārā enurēze, tad to iespējams ārstēt ar zālēm, ko daļēji apmaksā valsts, proti – 50%.  Ārstēšanas kurss ir 3 mēneši.

Zāles nav jālieto katrā gadījumā, viss ir jāapspriež individuāli – 30% bērni ir izārstējami bez zālēm, ar regulāru ārstu norādījumu pildīšanu( regulāra čurāšana, pareiza dzeršana).

 

 

1

Labs palīgs ārstēšanā - Huggies® DryNites®

 

Huggies® DryNites® uzsūcošās naktsbiksītes ir radītas, lai atvieglotu bērnu nakts enurēzes (slapināšanas) ārstēšanu un palīdzētu bērnam atveseļoties.


Nakts slapināšana gultā skar daudzus bērnus vecumā no 4 - 14 gadiem. HUGGIES® DryNites® sniedz diskrētu atbalstu šiem bērniem!


  • HUGGIES® DryNites® labi uzsūc mitrumu, tādejādi pasargājot bērna un gultas veļu!
  • Tās izskatās gluži kā apakšveļa. Bērns tās viegli var valkāt zem pidžamas jeb drēbēm!
  • Nemanāmās, bet uzsūcošās naktsbiksītes ļaus bērnam doties uz nometnēm vai pārlaist nakti pie draugiem – neviens neuzzinās par slapināšanu gultā.
  • HUGGIES® DryNites® ir radītas gan zēniem, gan meitenēm, ar atšķirīgu dizainu. Meitenēm – ar taurentiņiem, bet zēniem – ar stilīgiem močiem!

Ielādē Kosmiskās nakts piedzīvoju grāmatu, spiežot uz tās!

2

25. Aug 2010, 15:09

Pavisam neuzkrītoša Huggies reklāma sadaļā "Kā rīkoties vecākiem" 😀