Kas drīkst dēvēties par "daudzbērnu ģimeni"?

Kas drīkst dēvēties par "daudzbērnu ģimeni"?

03. Jun 2010, 13:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērnu tiesību aizsardzības likumā precizē daudzbērnu ģimenes jēdzienu

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kurā ieviests jauns jēdziens "daudzbērnu ģimene" - ģimene ar trīs un vairāk bērniem.


Gadījumos, kad ģimenē ir trīs un vairāk bērnu un starp šiem bērniem ir audžubērns vai aizbildnībā esošs bērns, ģimenei tiek piešķirts daudzbērnu ģimenes statuss. Daudzbērnu ģimenes statuss tiek piešķirts arī gadījumos, kad ģimenē ir trīs un vairāk bērnu un starp šiem bērniem ir bērns no iepriekšējās laulības vai iepriekšējām partnerattiecībām.


Tāpat ir paredzēts deleģējums, kurā ir noteikts uzdevums Ministru kabinetam noteikt kārtību, kādā piešķir daudzbērnu ģimenes statusu un izsniedz šo statusu apliecinošu dokumentu.


Tiks noteikts arī, ka valsts un pašvaldība īpaši atbalsta daudzbērnu ģimenes. Pēc šo grozījumu stāšanās spēkā pašvaldība, ievērojot sava budžeta iespējas, varēs noteikt konkrētus atvieglojumus daudzbērnu ģimenēm savos saistošajos noteikumos.


Tiesa, pēc Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikuma likumā tika ierakstīts, ka šī prasība stājas spēkā 2011.gada 1.janvārī.


Grozījumi paredz, ka tiesības uz neizmantoto sociālo garantiju nodrošināšanu bērnam saglabājas ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai.


Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likuma 31.panta trešajā daļā precizē līdz šim spēkā esošo normu, nosakot, ka bērna adopcija ir iespējama tikai uz tādu ārvalsti, kurai tāpat kā Latvijai ir saistoša Hāgas 1993.gada 29.maija konvencija par bērnu aizsardzību un sadarbību starpvalstu adopcijas jautājumos, nevis saistoša jebkura konvencija, kas nosaka bērna tiesību aizsardzību un sadarbību starpvalstu adopcijā.


Vienlaikus tiek atrunāti arī izņēmuma gadījumi - divpusējs līgums vai adopcija uz ārvalsti, kas nav pievienojusies konvencijai vai ar kuru nav noslēgts divpusējs līgums, ja pirms adopcijas procesa sākšanas starp bērnu un adoptētāju ir izveidojušās patiesas bērnu un vecāku attiecības un bāriņtiesa, kas lēmusi par ārpusģimenes aprūpi, ir atzinusi, ka adopcija atbilst bērna interesēm. Visbiežāk šādas situācijas var rasties, ja bērnu vēlas adoptēt aizbildnis, norāda grozījumu autori.



Madara Līcīte
LETA

16. Oct 2009, 13:58

"Gadījumos, kad ģimenē ir trīs un vairāk bērnu UN starp šiem bērniem ir audžubērns vai aizbildnībā esošs bērns..." izlasi pati kartigi...

15. Oct 2009, 17:51

"giemne"? hmm, gribeju teikt "gimene"....

15. Oct 2009, 17:50

bet pēc šeit rakstītā sanāk, ja gimenē ir 3 bērni, tad tā NAV DAUDZBĒRNU ģimene, ja vien viens no bērniem nav audžubērns, vai no iepriekšējās laulības.....
Tad varbū daudzbērnu giemne skaitās no 4 bērniem? Bet par to nekas nav teikts....

15. Oct 2009, 15:33

Tā vienmēr arī ir bijis, ka ģiemenes ar trīs un vairāk bērniem skaitās par daudzbērnu ģimenēm, man liekas.