Kādi ir stereotipi par mūsdienu sievieti?

Kādi ir stereotipi par mūsdienu sievieti?

06. Jan 2011, 13:53 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīt kopā ar psiholoģi Sanitu Aišpuri un Baibu Sipenieci- Gavari runāsim par un ap mūsdienu sievieti- kādai viņai ir jābūt, lai sabiedrība viņu pieņemtu.

1


Mūsdienu sievietei ir gana daudz lomu- kajerisite, sieva, mamma, māsa, draudzene un tā tālāk, kuru ietvarā jāatbilst daudziem jo daudziem sabiedrībā izplatītiem stereotipiem- labi jāpelna, labi jāizskatās, vienmēr jābūt gribošai, jābūt labai sievai, perfektai mammai..... un tā varētu turpināt vēl un vēl..

 

- Kas Tavuprāt mūsdienu sabiedrības izplatītākie mīti?

- Varbūt Tev ir jautājums psiholoģei vai Baibai Sipeniecei- Gavarei?

 

Droši raksti komentāros un klausies rīt radio raidījumu!

30. Mar 2010, 19:54

Es piemēram pirmos 3 gadus veltīju bērniem-tagad lēnām taisu karjeru. Karjeru var paspēt vienmēr uztaisīt,bet bērns nekad vairs nebūs tik mazs. ja vien ir iespēja,uzskatu,ka mammām jābūt klāt bērna ikdienā līdz 3 gadu vecumam-manuprāt ātrāk bērns vienkārši nespēj normāli adaptēties bērnudārzā-viņš pat nesaprot kas ar viņu notiek. Man draudzene mazo no 1.5 gadiem aizlaida uz dārziņu un tad nu domāja taisīt lielo karjeru-rezultātā bērns jau pēc 2ned.sāka nenormāli slimot un tā pat karjera nesanāca,jo nedēļu mazais bija dārzinā,divas nedēļas mājās ārstējās.Turklāt mazais palika nervozs un kašķīgs. Uzskatu,ka tā ir bērna mocīšana,vēl jo vairāk ja finanses ļauj palikt mājās.
Un ja sieviete ir ar mazo mājās,bet vīrietis pelna naudiņu-uzskatu,ka tas ir tikai normāli,ja sieviete iztīra māju un uztaisa paēst.Man piemēram tas nesagādāja grūtības Tagad mazi eir paaugušies-meitiņai 5 gadiņi,iet dārziņā otro gadu,dēliņam ir 3-šogad sāka pirmo gadu. Abi ir adaptējušies un es mierīgi varu strādāt. Un tā pat mājās gatavoju es,jo vīrs vienkārši nemāk-un arī tagad man nav grūti vakarā atnākot,uztaisīt paēst. Māju tīram visi kopā sestdienu rītos. Par visiem svētkiem,jubilejā atbildu es. Vīrs savu algu atdod man-arī rēķinus maksāju es un atbildu par to,lai visi būtu laikā nomaksāti.
Piekrītu,ka sievietei vīrietis nav jāuztur.

30. Mar 2010, 10:53

Ļoti daudzas sievietes mūsdienās nespēj vai negrib balansēt starp ģimeni un karjeru. Domāju, ka tas tāpēc, lai atbilstu sabiedrības stereotipiem, lai gan man te būtu komentārs arī par vīriešiem, kuri ir vāji, jo pie pirmās karjeras neveiksmes "nolaiž rokas" un "uzsēžas uz kakla" sievietei. Paldies Dievam, man tā nav, bet zinu ģimenes, kur tas ir normāli. Es uzskatu, ka abiem jābūt vienlīdz karjerā, vienlīdz labi jāizskatās, jābūt gribošiem un jāspēj izaudzināt bērnus godam 😀 Tas bija ledus laikmetā, kad sieviete bija atbildīga par visām ģimenes lietām, bet vīrietis - par naudu. Tagad tas ir izlīdzinājies. Sievietes arvien vairāk apzinās, cik "garšīga" ir finansiāla neatkarība un savā ziņā brīvība.

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 30. Mar 2010, 10:52

Arī es ikdienā izjūtu šos te stereotipus,kurs tomēr cenšos pildīt vienlīdz labi. Jāatzīst, ka ne vienmēr sanāk būt perfektai mammai, sievai, darbiniecei, jo katrs savu "deķīti velk uz savu pusi"..