Kad viena glāzīte ir jau par daudz

Kad viena glāzīte ir jau par daudz

16. Feb 2010, 15:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pusaudžu gadi bērnam noteikti ir viens no smagākajiem periodiem dzīvē. Tas ir lielo pārmaiņu laiks, kas bieži vien nāk kopā ar pirmajām izdzertajām glāzītēm un  izsmēķētajām cigaretēm. Par pusaudžu problēmām ar alkoholu Māmiņu Kluba radio pastāstīja psiholoģe Aija Lukstraupe, Rīgas narkomānijas profilakses centra speciāliste Elīna Rotbaha un Viesturs Trafimovs - speciālists atkarību profilaksē.

Runājot par jebkuru atkarību jāsaprot, ka tā ir slimība, kas skar gan bērnus, gan pieaugušos, visus sociālo slāņu pārstāvjus, gan sievietes, gan vīriešus. Atkarībai, tāpat kā jebkurai saslimšanai ir  atbilstoši simptomi un norise.  Alkohola atkarība nekļūst uzreiz hroniska, tās attīstība aizsākās pusaudžu gados,  ir pilnībā neizārstējama un paliek cilvēkam uz visu mūžu.

 

Pašlaik Latvijā pusaudžu atkarība no dzeršanas tikai palielinās. Bez tam palielinājusies ir ļaunprātīga lietošana – tas nozīmē, ka pusaudzis lieto nevis diendienā, bet epizodiski: 1x nedēļā, 2x nedēļā, toties regulāri.  

 

Tāpat novērojams, ka notiek izmaiņas pusaudžu izturībā pret alkoholu un tā kontrolē.

 

Piemēram, pusaudzis dzer un nevar apstāties dzeršanā, tiek sasniegts ļoti stiprs reibuma stāvoklis, tomēr nākamā dienā nav paģiru un šķiet, ka tā varēs dzert visu mūžu.

 

Diemžēl samazinās arī alkoholu lietojošo bērnu vecums - Narkoloģijas centrā saskaras ar pusaudžiem sākot jau no 11 gadu vecuma.

 

Skaidrs ir viens – pusaudžiem NAV jādzer, tomēr, kādēļ tādas problēmas rodas?

 

Iemesli tam ir:

-         alkohola pieejamība arī pusaudžiem,

-         alkohols tiek reklamēts kā atpūtas līdzeklis,

-         alkohols un izklaide jauniešiem tiek piedāvāts kā viens vesels,

-         bioloģiskie faktori: bērni, kuru vecākiem ir problēmas ar alkoholu, ir riska grupā

-         izklaides pasākumus un kultūras pasākumus sponsorē alkohola izplatīšanas vai ražošanas firmas,

-         alkohols kā stila aksesuārs ( reklāmas rāda laimīgus, skaistus jauniešus ar pudelēm rokā).

 

Mirklī, kad pusaudzis cenšas pieņemt reklāmu uzspiesto atpūtas veidu, jāiejaucas vecākiem un jāpalīdz bērnam atrast cits veids, kā izklaidēties un kā justies stilīgam un populāram.

 

Tātad – nepieciešama vecāku komunikācija ar bērnu. Pētījumi, piemēram, „Jaunatne Eiropā” ir pierādījuši, ka tajās ģimenēs, kur vecāki zina savu bērnu draugus, pusaudži pēdējā mēneša laikā ir uz pusi mazāk piedzērušies. Tāpat arī tajās ģimenēs, kur vecāki ar pusaudžiem pavada kopā brīvdienas, piedzeršanās šo bērnu vidū pēdējā mēneša laikā ir bijusi uz pusi mazāka, nekā to ģimeņu pusaudžu vidū, kuras nepavada laiku ar bērniem.

 

Vairāk par pusaudžu alkohola problēmām klausies ŠEIT!