Kā labāk sagatavoties dzemdībām? Piesakies 6.marta grupai!

Kā labāk sagatavoties dzemdībām? Piesakies 6.marta grupai!

18. Feb 2011, 04:50 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā labāk sagatavoties dzemdībām? Lasi vecnātes Baibas Zelkas atbildi un piesakies uz Dzemdību sagatavošanas kursiem!

Piesakies uz Dzemdību sagatavošanas kursiem!

3

Vecmāte Baiba Zelka

Gatavošanās nesākās tajā brīdī, kad sieviete kļūst par grūtnieci. Es uzskatu, ka gatavošanās sākās tajā brīdī, kad meitene vēl ir pavisam maziņa un sāk apzināties, ka kādreiz viņai būs bērniņš, kad viņa izaugs liela. Ja šajā laikā līdz grūtniecības iestāšanās brīdim visapkārt ir sievietes, kuras dalās tikai ar negatīvo pieredzi par dzemdībām, stāsta, cik šis process ir šausmīgs un grūts, tad, lai cik to neņemtu galvā, tomēr grūtniecības laikā šie stāsti apziņā atkal uzpeld. Šo informāciju, kaut gan tas ir ļoti grūti, vajag censties stumt no sevis prom.

Ļoti svarīgi ir sev sastādīt ne tikai ideālo dzemdību plānu, bet arī uztaisīt rezerves variantu, kā būs tad, ja nebūs tā, kā sieviete būs iedomājusies. Piemēram, kas jādara, ja būs ķeizargrieziens, ja nu kaut kas gadās ar mazuli, vai pašu.

Gatavošanās procesā svarīgi ir atcerēties, ka viss, kas dzīvē ir izslimots, pusaudžu gadu staigāšana ar „plikiem vēderiem”, smēķēšana un citi netikumi var „uzpeldēt” grūtniecības un dzemdību procesā. Gan iekaisumi, gan visi lauztie kauli šajā laika posmā par sevi atgādinās. Es strādāju arī Dzemdību nama intensīvās terapijas nodaļā, redzu, ka nāk mammas, kuras saka, ka grūtniecība bijusi ideāla, dzemdības arī, bet ar bērniņa veselību ir problēmas. Tad tiek uzdoti jautājumi: kāpēc?, bet māmiņas aizmirst, meklējot atbildes, atskatīties, kas tad ir izslimots iepriekš.

Ideālais variants, kā gatavties, protams, ir iet uz kursiem, satikties ar tādiem pašiem „punčukiem”, kā pati jaunā māmiņa. Pat ja nav iespējas doties uz kursiem, vai satikties ar citām grūtniecēm, tad būtu šo deviņu mēnešu laikā jāpalasa grāmatas par dzemdībām.

Noteikti ieteiktu neklusēt mammām par savu veselību problēmām, kārtīgi pārdomāt par izslimoto, par hroniskajām slimībām un izstāstīt ginekologam!

Atceries: Sievietes saudzēšana nesākas ar grūtniecības iestāšanos, bet gan ar pusaudžu vecumu!

Piesakies uz Dzemdību sagatavošanas kursiem!