Jo mazāk sieviešu, jo mazāka dzimstība

Jo mazāk sieviešu, jo mazāka dzimstība

27. Aug 2010, 12:27 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Labklājības Ministrija: Dzimstības līmeņa sarukumu šogad ietekmējusi arī sieviešu skaita samazināšanās



Rīga, 5.dec., LETA. Dzimstības līmeņa samazināšanos Latvijā šogad ietekmē ne tikai ekonomiskā krīze, bet arī sieviešu skaita samazināšanās reproduktīvā vecumā, aģentūrai LETA skaidroja Labklājības ministrijā (LM).

 

Sieviešu un arī vīriešu skaits reproduktīvā vecumā šogad strauji mazinājies, jo daudzi iedzīvotāji pieņēmuši lēmumu izbraukt no valsts, lai veidotu dzīvi un gūtu ienākumus citur.

 

LM tāpat uzskata, ka dzimstības samazināšanos šajā gadā ietekmē arī iedzīvotāju izglītības līmenis, sabiedrībā pastāvošā vērtību sistēma, iedzīvotāju veselība, vēlēšanās radīt bērnus un citi apstākļi.

 

Tāpat ministrijā atzīst, ka arī ekonomiskās krīzes negatīvās sekas ir viens no dzimstību ietekmējošiem faktoriem, jo bezdarbs, personas ienākumu samazinājums ietekmē ģimeni kopumā, kā arī var ietekmēt ģimenes lēmumu par bērna radīšanu.


Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, šā gada pirmajos deviņos mēnešos dzimstības līmenis Latvijā, salīdzinot ar pagājušo gadu, samazinājies par 8,3%. Ja pērn šai laikā piedzima 18 400 bērni, tad 2009.gadā – 16 870 bērni. Šā gada oktobrī Latvijā dzimuši 1680 bērni.

 

Jau ziņots, ka šogad salīdzinājumā ar pagājušo gadu samazinājies maksas dzemdību skaits medicīnas iestādēs Latvijā.

 

Piemēram, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Dzemdību un ginekoloģijas klīnikas vadītāja Maira Jansone pastāstīja, ka šā gada desmit mēnešos Stradiņa slimnīcā bijušas 1702 dzemdības, kas ir par 111 dzemdībām mazāk nekā analogā laika periodā pērn. 2008.gada desmit mēnešos Stradiņa slimnīcā tika pieņemtas 1838 dzemdības.

 

Ilze Mežniece
LETA

05. Dec 2009, 21:20

Jā,nu skumji,bet tā diemžēl ir realitāte.Zinu ļooooti daudzas ģimenes un cilvēkus,kas šogad ir pametuši šo valsti.Tā pat zinu vairākas ģimenes,kurām uz tuvākajiem gadiem jāatsakās no bērniņa ieņemšanas,jo vienkārši neatļauj finanses-cilvēki nav pārliecināti par rītdienu...☹