Jaunums: bērna atrašanās vietas monitorings

Jaunums: bērna atrašanās vietas monitorings

10. Jan 2011, 10:13 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pakalpojums „Mans bērns.lv” ir radīts, lai vecāki vienmēr zinātu, kur atrodas viņu bērns. Pēc pieslēgšanās pakalpojumam vecāki saņem ierīci Mobigators, kas bērnam pastāvīgi jānēsā līdzi. Tas apvieno mobilā tālruņa, trauksmes pogas un GPS uztvērēja funkcijas un nodod uz vecāku datora vai mobilā telefona ekrāna informāciju par bērna atrašanās vietu.

 

Iekšlietu ministrijas Informācijas centra apkopotie statistikas dati atklāj, ka 2009.gadā, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, ir samazinājušies nepilngadīgo personu nonāvēšanas, aplaupīšanas (141 - 2009.gadā) un izvarošanas (26 - 2009.gadā) gadījumi. Pieaudzis ir to bērnu skaits, kuri ir cietuši no cietsirdības un vardarbības (154 - 2009.gadā). Joprojām liels ir to gadījumu skaits, kuros bērni tiek pavesti netiklībā, 2009.gadā tas ir bijis 97.

 

„Nevajag aizmirst, ka vardarbība pret bērniem var izpausties gan emocionāli, gan fiziski, tāpēc vecākiem ir svarīgi biežāk skaidrot savām atvasēm elementārus drošības pamatus, jo, bērnam uz ielas atrodoties vienam, ir svarīgi prast patstāvīgi izvērtēt situāciju un pieņemt pareizus lēmumus,” atzīmē Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Prevencijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Arvils Feierābends.

 

Pakalpojums „Mans bērns.lv” ir vecāku iespēja sekot bērna gaitām un būt informētiem par atvases atrašanās vietu. Izmantojot šo pakalpojumu, vecāki saņem ierīci Mobigators, kuru bērns, līdzīgi kā mobilo telefonu, nēsā sev līdzi. Šī ierīce ir mobilā telefona, trauksmes pogas un globālās pozicionēšanas sistēmas apvienojums. To izmantojot, vecāki savā datorā vai mobilajā tālrunī var redzēt, kur atrodas viņu bērns. Nepieciešamības gadījumā bērns var piespiest trauksmes pogu, informējot vecākus, ka viņam ir vajadzīga palīdzība. Jebkurā brīdī ir iespējams arī sazvanīties ar bērnu.

 

Attiecībās starp vecākiem un bērnu ir nepieciešama uzticēšanās, un modernās tehnoloģijas nekad nespēs bērnam aizstāt vecāku uzmanību, mīlestību un cieņu.

 

 „Šis pakalpojums ir radīts vecākiem, kuriem ir svarīga sava bērna drošība. Ir nepieciešams apzināties, ka pakalpojums nav paredzēts bērna izsekošanai un tiesību ierobežošanai. Tas ir radīts, lai vecākiem radītu sirdsmieru un garantētu bērna drošību. Pakalpojums „Mans bērns.lv” radīts, lai satuvinātu vecākus ar bērniem, samazinot nevajadzīgus pārdzīvojumus, kurus rada dažādas neparedzētas situācijas,” viedokli pauž kampaņas „Mans bērns.lv” vadītājs Andrejs Podobeds, piebilstot, ka tehnoloģija ļauj noteikt bērna atrašanās vietu ar 5-10 metru precizitāti. Pakalpojuma „Mans bērns.lv” izmantotā tehnoloģija tiek plaši lietota ASV, taču Latvijā šis ir jaunums.

 

Pakalpojuma „Mans bērns.lv” pamatfunkcijas

 

Ienākošie un izejošie zvani. Vecāki vienmēr var piezvanīt bērnam uz viņa Mobigatoru. Savukārt bērns var sazināties ar jums, piespiežot Mobigatora tiešā izsaukuma taustiņu.

 

Pieskatīšana. Ar lietotājvārdu un paroli piesakoties sistēmā, vecāki vienmēr var redzēt, kur atrodas viņu bērns.

 

SOS poga. Ja bērnam radīsies sarežģījumi, viņš piespiedīs Mobigatora SOS taustiņu. Ierīce nekavējoties nosūtīs SMS ar trauksmes signālu un bērna atrašanās adresi uz vecāku tālruņiem.

 

Audiopieskatīšana. Gadās, ka bērns neatbild uz zvanu. Lai izvairītos no liekiem uztraukumiem, jūs varat pieslēgties Mobigatoram un dzirdēt, kas notiek 5–10 metru rādiusā ap to.

 

Ātruma noteicējs. Vecāki var noteikt ātruma ierobežojumu, ko bērnam nevajadzētu pārsniegt. Piemēram, ja bērns vienmēr pārvietojas tikai kājām, nekad neizmantojot sabiedrisko transportu, iestatiet ātruma ierobežojumu 5 km/h. Ja bērns izmantos kādu transporta līdzekli, piemēram, iekāps garāmbraucošā automašīnā, Mobigators ar SMS palīdzību paziņos vecākiem par ātruma ierobežojuma pārsniegšanu.

 

Drošības zona. Vecākiem ir iespēja noteikt robežu teritorijai, kuru viņi uzskata par drošu bērnam. Piemēram, tajā var ietilpt mājas, skola, sporta sekcija vai mūzikas klase. Ja bērns izies ārpus teritorijas, Mobigators nosūtīs vecākiem SMS par to.

 

Ceļa vēsture. Vecāki var redzēt kartē visu maršrutu, kādu bērns ir veicis noteiktā laikposmā. Šī funkcija ir noderīga, kad nepieciešams noskaidrot vai atcerēties, kur bērns ir pavadījis kādu noteiktu dienu.

 

WAP versija. Funkcija ērtai apskatei mobilajā tālrunī, kad pie rokas nav datora. Telefonā ieejot lapā wap.mansberns.lv, vecāki pieslēdzas sistēmai, lai ekrānā ieraudzītu, kur pašlaik atrodas viņu bērns.

 

Mobigatora lietošanai der jebkura mobilā operatora SIM-karte. Pakalpojuma „Mans bērns.lv” abonēšanas maksa mēnesī ir no 7,95 līdz 14,95 latiem un ir atkarīga no tarifu plāna. Tuvākajos 3 mēnešos Mobigators ir pieejams ar atlaidi – par 49,95 latiem.