Jau tuvākajā laikā ar retajām slimībām sirgstošie bērni saņems nepieciešamos medikamentus

Jau tuvākajā laikā ar retajām slimībām sirgstošie bērni saņems nepieciešamos medikamentus

16. Feb 2010, 08:53 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tuvākajā laikā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāvji individuāli sazināsies ar vecākiem, kuru bērniem ir nepieciešami medikamenti reto slimību ārstēšanai, lai tos izlietotu šo bērnu vajadzībām, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM).

Tiekoties ar reto slimību biedrības "Caladrius" pārstāvjiem, veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) stāstīja, ka bērniem nepieciešamo zāļu receptes apmaksās Bērnu slimnīca, kura administrēs finanšu līdzekļu izlietojumu konkrētajam mērķim.

Rozentāle uzsvērusi, ka šobrīd veselības nozarē bērnu ārstniecība ir noteikta kā vislielākā prioritāte ar vismazāko finansējuma samazinājumu, ko apliecina arī papildus pārdalītie līdzekļi reto slimību ārstēšanai, kas secīgi izraisa lielāku pārējo nozaru finansējuma samazinājumu. Tādēļ no koalīcijas partneriem un kolēģiem ministre sagaida izpratni par veselības aprūpes jautājumu nozīmību un atbilstošu rīcību, lai Latvijas iedzīvotāji politisko cīņu rezultātā nezaudētu iespēju saņemt medicīnisko palīdzību.

Kā ziņots, līdz gada beigām 12 bērni Latvijā, kuri sirgst ar retajām slimībām, medikamentu kompensāciju saņems pilnā apmērā.

Pie zālēm tiks viens pacients, kas sirgst ar Gošē slimību, viens ar mukopolisaharidozes 1.tipu un viens ar šās slimības 2.tipu, trīs Leša-Nīhana sindroma pacienti, divi pacienti ar pārmantotu IX faktora deficītu, divi homocistinūrijas pacienti un divi urea cikla traucējuma slimības pacienti.

Šim mērķim VM novirzīs 727 400 latu.

Līdz šim valsts bija gatava tikai daļēji kompensēt izdevumus par zālēm, pārējo atstājot bērnu vecāku ziņā.




Ilze Mežniece
LETA