Jāatceļ ierobežojumi pabalstu saņemšanā strādājošiem vecākiem

Jāatceļ ierobežojumi pabalstu saņemšanā strādājošiem vecākiem

02. Feb 2010, 17:51 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Satversmes tiesā 16.jūlijā iesniegta parlamenta opozīcijas prasība, kurā deputāti apstrīd ierobežojumu strādājošam tēvam vai mātei saņemt pilna apjoma pabalstu bērna dzīves pirmajā gadā. Opozīcija uzskata, ka šī norma ir pretrunā vienlaikus četriem Satversmes pantiem.

 

Opozīcija Satversmes tiesai prasa atzīt likuma "Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009. gada līdz 2012. gadam" 5. panta neatbilstību vienlaikus četriem Satversmes pantiem: 1., 91., 109. un 110. pantam, kā arī uzskata likumā definēto mērķi- budžeta līdzekļu ekonomija un citu iedzīvotāju grupu ( pirmām kārtām bezdarbnieku) sociālā aizsardzība – nav leģitīms.

 

Saskaņas centra pārstāvis Andrejs Klementjevs norāda, ka budžeta līdzekļu taupīšana nedrīkst notikt uz sociāli neaizsargātas iedzīvotāju grupas rēķina! Otrkārt, likuma autori, norādot, ka pabalstu samazinājums ļaus sociāli aizsargāt citas iedzīvotāju grupas, pat nav papūlējušies sagatavot aprēķinus, kas ļautu spriest, kādi līdzekļi rezultātā tiks novirzīti bezdarbnieku pabalstiem! Tātad, valsts nespēj atbildēt uz jautājumu, vai ieviestā norma tiešām palīdzēs citām sociālajām grupām.

 

Ziņa sagatavota pēc Saskaņas centra informācijas