Ieteikumi, fotografējot bērnus

Ieteikumi, fotografējot bērnus

18. Apr 2011, 14:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

VIŅUS pasaulē fotografē visvairāk. VIŅI ir mīļi un tieši. Bērnu fotogrāfijas ir skaistas, sirsnīgas un visiem patīk tādas fotografēt, taču ir nepieciešamas prasmes un pacietība, lai tās izdotos labi.

Ieskaties FotoAkadēmijas pasniedzēja Daiņa Matisona ieteikumos!


Pirmā lieta, par kuru nav īpaši jāsatraucas, ir fotoaparāts, ar kuru Jūs fotografēsiet savus mazuļus. Jāatmet dzirdētais no draugiem, ka fotografēt var tikai ar to vai ar citu fotoaparātu un tikai ar tādiem objektīviem. Fotogrāfiju neveido fotoaparāts, bet cilvēks. Tāpēc aparāta izvēlei nav noteicošā nozīme.

 

Maksimāli mēģinām izmantot dabīgo gaismu, kam ir tik daudz nokrāsu un galvenais, ka šāda gaisma ir par velti. Mēģiniet izmantot gaismu, kas atstarojās no sienām, tādejādi panākot lielāku gaismas izkliedi un ēnu aizpildīšanu. Mēģiniet atrast un izmantot vislabvēlīgāko rakursu.

 

Noteikti neaizmirstiet, ka vislabākais rakurss bērna fotografēšanai ir vismaz bērna acu augstumā. Tā kā nekas cits neatliks, kā mesties tupus vai pat guļus. Bērns, ieraugot šādu komisku situāciju savā priekšā, ļaus Jums piefiksēt ne vienu vien izcilu kadru.

 

Noteikti atcerieties, ka mazam bērnam neizdosies sastingt tādā pozā, kā vēlaties Jūs, tāpēc komandām, kas skanēs līdzīgi kā „sēdi, stāvi vai guli” rezultāta nebūs nekāda. Sabojāsiet garastāvokli bērnam un rezultātu negūsiet.

 

Tāpēc jābruņojas ar lielu pacietību. Fotoaparātam ir pastāvīgi jābūt gatavībā un jāizmanto katra iespēja, kad bērns ir aizņemts ar savām svarīgajām nodarbēm, lai to visu var fiksēt.

 

Papildiniet savu fotografēšanas aprīkojumu ar ārējo zibspuldzi vai atstarotāju, lai varētu tos likt lietā gadījumos, kad bērns sēž pretgaismā, lai izbēgtu no melniem siluetiem.

 

Neaizmirstiet izmantot atvērtu diafragmu. Īpaši gadījumos, kad lietojat garfokusa objektīvu, Jums būs iespēja visu uzmanību pievērst bērnam un notušēt aizmugurējo fonu.

 

Atcerieties, ka bērni ātri piekūst un kaut ko vienu viņiem ātri apnīk darīt. Tāpēc, ja kaut kas arī nesanāk, tad nepārdzīvojiet, rīt arī būs daudz brīnišķīgu iespēju.

 

Un pēdējais. Pēc fotogrāfiju iegūšanas veiciet vēl vienu darbiņu. Veiciet kritisku visu kadru analīzi un sliktos kadrus ar mierīgu sirdi izmetiet miskastē. Rādiet tikai labākos!

 

Bruņojieties ar pacietību, domājiet pirms slēdža atvēršanas, pieejiet fotografēšanai radoši un veiciet darbu atlasi. Un rezultāts tiks garantēts.

 

FotoAkadēmijas pasniedzējs

Dainis Matisons

www.fotoakademija.lv

taschinka taschinka 30. Jun 2010, 19:24

Man fotoaparats ir tads mazliet nopietnaks un jamacas ar to stradat,virs jau mak,bet es ta vel macos,bet bildes,sanak diezgan labas.Un gruti turet fotoaparatu pie rokas,jo nav diez ko mazins.

30. Jun 2010, 15:44

Es visas bildes , kuras pati esmu taisijusi , nepazināti esmu ložņājusi četrāpus , lai bildes sanāktu skaistas😃 Tas arī ir izdevies😉

Muuna Muuna 30. Jun 2010, 14:22

piekrītu, ka vislabākās bildes ir kad noliecās pilnīgi pie bērna viņa acu augstumā, piem., kad viņš spēlējas uz grīdas. Super bilžuki sanāk 😀