Iedzīvotājiem rūp savas sirds veselība

Iedzīvotājiem rūp savas sirds veselība

02. Jan 2010, 14:53 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

20.septembrī laikā no 12.00 līdz 15.00 t/c Origo ikviens varēja konsultēties ar P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas kardioloģi, Latvijas Kardiologu biedrības locekli Gintu Kamzolu, kā arī uzklausīt rekomendācijas, ja konstatēts sirds slimību risks. Pasākumu apmeklēja vairāk kā 200 personas, lielākoties vecumā no 40 – 70 gadiem. Veicot veselības izmeklējumus vairāk kā 120 personām, tika konstatēts, ka vismaz 2/3 apmeklētāju veselības rādītāju skaidri norāda uz sirds un asinsvadu slimību risku. Liela daļa apmeklētāju bija ieradušies ar iepriekš sagatavotiem jautājumiem kardioloģei, kas liecina par Latvijas iedzīvotāju lielo ieinteresētību jautājumos par savas sirds veselību. 

Latvijas Kardiologu biedrības dati liecina, ka sirds un asinsvadu sistēmas saslimšanas ir mirstības cēlonis Nr. 1 Latvijā (56 %), apsteidzot onkoloģiskās slimības un ārējo faktoru cēloņus. Sirds un asinsvadu sistēmas saslimšanas bez iedzimtības faktora veicina arī augsts holesterīna līmenis asinīs, ko rada neveselīgi ēšanas paradumi, mazkustīgs dzīvesveids un smēķēšana. Pēc 2007. gadā Eiropā veiktā pētījuma secināts, ka Latvija pēc vidējiem holesterīna līmeņa rādītājiem ar 5,15 mmol/L (milimoli litrā) ieņem 3. vietu Eiropā, uzreiz aiz Lietuvas (vidēji 5,64 mmol/L) un Krievijas (vidēji 5,35 mmol/L). Latvijā holesterīna līmenis virs vidējā ir 46,7 % iedzīvotājiem. Sirds veselības saglabāšanai vēlams, lai holesterīna līmenis asinīs nepārsniegtu 5mmol/l. Savs holesterīna līmenis būtu jāzina katram, bet īpaši svarīgi, ja ir citi sirds un asinsvadu slimību riska faktori: liekais svars, neveselīgi dzīves ieradumi un sasniegts noteikts vecums.

Īpaša vērība sirds veselībai jāvelta sākot no 40 gadiem, sevišķi vīriešiem, kurus sirds veselības problēmas var skart arī agrāk.

Arī Lietuvā un Igaunijā šīs nedēļas ietvaros notiks plašas informatīvas kampaņas, kuru ietvaros iedzīvotājiem galvaspilsētā un citās pilsētās būs iespēja bez maksas izmērīt savu holesterīna līmeni, konsultēties ar speciālistiem par savas sirds veselību, iesaistīties publiskās sporta aktivitātēs.