Grūtnieču dienā smaidīgas topošās māmiņas un pozitīva atmosfēra

Grūtnieču dienā smaidīgas topošās māmiņas un pozitīva atmosfēra

27. Aug 2010, 10:06 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai Tu zini, kas var uzlabot omu visai nedēļas nogalei? Tās noteikti ir gandrīz 20 smaidīgas topošās māmiņas, kuras regulāri pulcējas uz Māmiņu Kluba Grūtnieču dienu! Arī piektdien māmiņas kuplā skaitā pulcējās jau pirms plkst.12., lai ar interesi noklausītos, ko stāsta speciālisti un, kā arī lai līdzdarbotos!

{pic:9}

Pirmajā nodarbībā friziere Anda Ārberga un stiliste, friziere, psiholoģe Agrita Grosbarte vadīja stila un krāsu konsultāciju, kas ļāva topošajām māmiņām gan „atvērties” un veiksmīgāk iesaistīties, gan arī savstarpēji iepazīties, lai līdz dienas beigām laiku pavadītu jaukā kompānijā.

{pic:8}

Stiliste Agrita Grosbarte stāsta, ka nodarbība bija izdevusies, jo galvenais uzsvars tika likts uz praktisku darbošanos. „Galvenā problēma bija tā, ka bija par maz laika,” stāsta Agrita. Īsumā jāsaka, ka nodarbība kā divās daļās un paralēli ar topošajām māmiņām darbojās gan Anda, gan Agrita.

{pic:5}

{pic:6}

Stiliste Agrita Grosbarte vairāk nodarbojās ar psiholoģiskiem testiem, ķermeņa proporciju mērīšanu un ieteica, kādu apģērbu izvēlēties topošajai māmiņai, savukārt friziere Anda Ārberga veica stila un krāsu konsultāciju, lai noteiktu, kāds krāsas tips ir katra māmiņa un kādi apģērbi un krāsas piestāvētu.

 

Agrita par šīs dienas emocijām izsakās: „Es šodien jutos kā virs zemes, jo tik daudz smaidīgu topošo māmiņu vienkopus sniedz fantastiskas emocijas! Uzskatu, ka nozīmīga ir arī atgriezeniskā saikne, lai arī mēs zinātu, par ko māmiņas turpmāk vairāk vēlētos dzirdēt.”

{pic:7}

Topošās māmiņas veica arī interesantu testu par uztveres dominanci, kur tika noteikts, kā sievietes uztver vīriešus un kā vīrieši uztver sievietes, kā arī veica interesantu eksperimentu, novērtējot viena otru pēc pirmā iespaida.

 

Sīkāk par to, kas notika nodarbībā pastāstīt atsevišķā rakstiņā friziere Anda Ārberga.

 

Nākamo lekciju vadīja Sieviešu veselības centra „Vita” ginekoloģe Diāna Agruma, kura stāstīja par analīžu veikšanu grūtniecības laikā. Viņa stāsta , ka ir vairākas nozīmīgas analīzes, ko veikt grūtniecības laikā. Pirmkārt, tās būtu uz seksuāli transmisīvajām slimībām, kurām ir liela ietekme uz augļa augšanu un attīstību. Tad vēl būtu jāmin C hepatīts, HIV un hlamīdijas. Saslimšana ar kādām no šīm slimībām var izsaukt spontāno abortu, augļa inficēšanu un radīt citas problēmas.

 

Taujājot, kad sievietei tiek nozīmētas analīzes pataloģiju noteikšanai, Diāna Agruma min vairākas grupas:

 

-         sievietes, kas ir riska grupā (ja sieviete ir vecāka par 35 gadiem un/vai partneris ir vecāks par 40 gadiem);

-         sievietes, kurām ir bijuši aborti;

-         sievietes, kuru ģimenēs ir bijuši gadījumi, kad auglis pārstāj attīstīties.

 

Ginekoloģe atkal un atkal uzsver, ka sievietei ir jābūt atklātai pret savu ginekologu, jo reizēm mēdz gadīties tā, ka tikai pēc sīkākas izprašņāšanas atklājas sīkākas epizodes, piemēram, sieviete ir uzskaitē pie psihiatra, narkologa. Arī šādi sīkumi ir ļoti, ļoti svarīgi, ja sieviete vēlas veselu bērniņu.

 

Pēc katras nodarbības ierasta ir pauzīte, lai topošās māmiņas varētu izvingrināt kājas, pastaigāt, iedzert tēju vai aiziet uz tualeti, jo programma piektdien bija patiešām gara! Klāt atkal laiks praktiskai darbošanās nodarbībai – vecmāte Mārīte Inzule stāstīja un rādīja par dzemdību pozām un elpošanas vingrinājumiem.

{pic:2}

„Grūtniecības laikā noteikti vajadzētu apmeklēt elpošanas nodarbības, jo šādā veidā tiek trenēti elpošanas ceļi un dzemdībās, kad ir kontrakcijas, ir jāelpo,” stāsta vecmāte. Elpošanas nodarbības ir jāapmeklē, lai iemācītos dažādas elpošanas tehnikas, jo cilvēks ikdienā elpo vairāk virspusēji un sekli, bet dzemdībās ir nepieciešama dziļa elpošana, lai ar skaļu „uhhhh” palīdzētu bērniņam virzīties pa dzemdību ceļiem, turklāt arī pašas kontrakcijas liek izteikti mainīt šo elpošanu. Ja grūtniecības laikā pievērš uzmanību elpošanas nodarbībām, tad dzemdību laikā topošā māmiņa neapjuks un neaizturēs elpu tikai tāpēc, ka sāp. Mārīte Inzule stāsta, ka akcents ir jāliek uz izelpu, lai topošā māmiņa atslābinātos un kontrakcijas būtu daudz mazāk dzemdības.

 

{pic:1}

Kā liecina arī prakse, bieži uz šīm nodarbībām nāk arī tēti, ko iesaka darīt arī Mārīte Inzule. Partneri, elpojot līdzi, var palīdzēt dzemdētājai pārvarēt kārtējo kontrakciju. Turklāt tētiem jāatceras, ka kontrakcijas ir jāizelpo dziļi un pamatīgi un daudz vairāk kā sievietei.

 

Stundas rit nemanot un pienācis laiks pēdējai lekcijai par mazuļa pūriņa sagatavošanu, ko lasīja pediatre Irēna Putniņa. Viņa uzskata, ka mazuļa pūriņu var sākt gādāt no 30. grūtniecības nedēļas un līdz 36./37. grūtniecības nedēļai dzemdību somai vajadzētu būt gatavai. Šajā laikā lielai daļai sieviešu parādās tā sauktais ligzdas vīšanas sindroms, kad gribas pārkārtot māju, iekārtot istabu, staigāt pa veikaliem ar lieliem iepirkumu maisiem. Diemžēl tas mēdz būt arī priekšlaicīgu dzemdību iemesls, jo topošā māmiņa pārvērtē savus spēkus. Uztici labāk lielos darbus savam partnerim!

 

Irēna Putniņa stāsta, ka pašreiz vairs nav tik liela nozīme tradīcijām un kādiem ticējumiem, ka pirms mazuļa piedzimšanas nedrīkst pirkt lielas lietas, piemēram, gultiņu vai ratiņus. Tomēr gala vārds, protams, pieder topošajai māmiņai. Jā, var nepirkt ne ratus, ne gultiņu līdz mazulis nav piedzimis, bet noskatīt vai rezervēt gan vajadzētu, jo ar mazu bēbi uz rokām noteikti nebūs ne spēka, ne laika staigāt pa veikaliem, lai izvēlētos piemērotākās lietas.

 

„Ja runā par mazuļa pūriņa lielumu, tad ir divas galējības – vai nu sapērkas ļoti daudz mantu un drēbīšu vai nenopērk neko un tad, braucot jau uz slimnīcu, nākas ieraukt kādā lielveikalā pēc mazuļa pūriņa,” stāsta pediatre.

 

Ir dažāda informācija par to, ko un cik daudz  vajadzētu. Te vari lasīt par mantu un drēbīšu iegādi bēbītim. Irēna Putniņa ir neizpratnē par drēbīšu ražotājiem, kuri rada pavisam nepraktiskas drēbītes – podziņas, kniedes uz muguras, šaura kakla daļa, bikses ar ciešu gumiju uz vēdera. Iegādājoties veikalā drēbītes, esi praktiska un izvērtē, vai Tu vari sev iedomāties tādās drēbītēs! Drēbēm jābūt ērtām, tās nedrīkst skrāpēt, kņudēt, spiest.

 

Neiegādājies arī daudz viena izmēra apģērbus. Izvērtē savu un partnera augumu un, ja esat gara auguma, tad droši varat nopirkt vienu komplektiņu uz 56.izmēru un pārējos iegādājieties lielākus, jo bērns pirmajos 3 mēnešos strauji aug un strauji pieņemas svarā.

{pic:3}

Gana stāstīts! Lai runā topošās māmiņas par Grūtnieču dienu! Laiks atsauksmēm!

 

Topošā māmiņa Diāna, 25. grūtniecības nedēļa:

 

Es biju arī uz pirmo Grūtnieču dienu, bet šī reize man patika labāk, pirmkārt, šeit bija interesantāka programma (sevišķi par mazuļa pūriņa sarūpēšanu) un arī topošās mammas bija atvērtākas un atmosfēra bija citāda.

 

Pirmo lekciju gribētos apmeklēt vēlreiz, bet ieteiktu to taisīt kā atsevišķu dienu un kā atsevišķu nodarbību, jo daudz kas palika neizrunāts.

 

Es laikam esmu viena no retajām, kura nelasa informāciju internetā. Es labāk atnāku uz šādiem pasākumiem un iegūstu pozitīvas emocijas, nekā nomokos ar negatīvu informāciju. Protams, man ir svarīgi, ko saka draudzenes pēc savas pieredzes, bet tas arī viss.

 

Topošās māmiņas Madara un Una:

 

Šodien visas tēmas bija interesantas un noderīgas. Patika, ka visas māmiņas šodien bija starojošas un atvērtas, kas arī palīdzēja izbaudīt pilnībā Grūtnieču dienu. Tā kā programma bija diezgan piepildīta, liekas, ka grūtnieču diena ir nedaudz par garu. Es ieteiktu pirmo nodarbību, kas bija par stilu, likt atsevišķi vai kopā maksimums ar vēl vienu nodarbību.

 

Gribējās, lai būtu vēl vismaz pus stundiņa klāt pēdējai nodarbībai par mazuļa pūriņu, jo gribējās vēl visu ko pajautāt.

 

Topošā māmiņa Zane, 32.grūtniecības nedēļa:

 

Patika pēdējā lekcija, kurā ieguvu tīri praktisku informāciju, ko visvairāk arī gaidīju un kas visvairāk interesēja. Ļoti laba bija arī informācija par elpošanas nodarbībām, kas ļāva arī praktiski pamēģināt. Domāju, ka šodien ļoti labi pavadīju laiku!

 

PIESAKIES ARĪ TU UZ GRŪTNIEČU DIENU 18.DECEMBRĪ!

 

Grūtnieču dienas notiek: Māmiņu Kluba studijā Vīlandes ielā 1-9 (ieeja no Elizabetes ielas)

Decembrī Grūtnieču dienas notiks: 18. decembrī no plkst.12:00 līdz 16:00.

18.DECEMBRA grūtnieču programma

Samaksa par Grūtnieču dienu: 12 Ls (ja topošā māmiņa apmeklē Topošo Vecāku skolu, maksa- 10Ls) Cenā iekļauta arī kafijas pauze

 

Dāvanas! Māmiņu Kluba DVD un dāvanas no Huggies!

1
Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Viesi

Grūtnieču dienas var apmeklēt vienalga no kura grūtniecības brīža. Programma katru mēnesi mainās, bet galveā ideja te ir, ka topošās māmiņas pavada dienu (vairākas stundas) tematiskā pasākumā, kurā vienuviet satiek ļoti labus un interesantus speciaļsitus (vecmātes, ginekologus, ārstus, prenatālos psijologus utt), un vienā reizē ir vairāku speciālistu vadītas lekcijas vai semināri, var arī uzdot jautājumus. Par vienu cenu satiek vairākus ekspertus un rezultātā iegūst noderīgas zināšanas gan par pašu gaidīšanas laiku, gan dzemdībām, gan arī par bērniņu.

Vecāku skola ir dzemdību sagatavošanas nodarbibas, kas ir 4 lekciju cikls un notiek grupās, vienu reizi nedēļā. Tos gan var sākt labak apmeklēt ejot dekrēta atvaļinājumā. Jārēķina, ka šie kursi iet 1 mēnesi, tātad jāsaplāno tā, lai laika pietiek kursus iziet!