Draud atņemt bērnu, ja nemaksās par pusdienām bērnudārzā

Draud atņemt bērnu, ja nemaksās par pusdienām bērnudārzā

11. Dec 2010, 19:06 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Savdabīgā veidā ar nemaksātājiem cīnās Ķekavas novada bērnudārzs "Ieviņa", kas martā vairākiem vecākiem izsūtījis rakstisku vēstuli, piedraudot - ja viņi nenorēķināsies par bērnu pusdienām, jautājums par to tiks izskatīts Ķekavas novada bāriņtiesā, piektdien raksta "Diena".

 

Tā kā bāriņtiesas ir institūcijas, kurās tiek risinātas problēmas, kad tiek apdraudēta bērna drošība vai aprūpe, taču ne finansiāli jautājumi, bērnudārza vadība jau atzinusi savu kļūdu, taču parādu problēma palikusi.

 

"Teikt vecākiem, ka vērsīšos pēc palīdzības bariņtiesā, bija mans izmisuma solis," atzīstas bērnudārza "Ieviņa" vadītāja Biruta Jokste. "Visvairāk mani uztrauc, ka tā ir ļaunprātīga nemaksāšana, jo šie cilvēki nav maznodrošinātie, viņiem ir darbs."

 

Nemaksātāju parāds vēl no pagājušā gada sakrājies jau ap 5000 latu. Daži bērni jau pirmsskolas izglītības iestādi absolvējuši, bet vadītājai vien palicis solījums, ka nesamaksāto kādreiz vēlāk samaksās. Aprēķinātā summa par ēdināšanu dienā ir 1,40 lati, mēnesī kopumā vidēji 28 lati.

 

"Zinot situāciju valstī, vecākiem esam nākuši pretī un summu samazinājuši, jo pērn bija jāmaksā divi lati," skaidro Ķekavas novada izglītības, kultūras un sporta daļas vadītāja Antoņina Grigale. Pēc viņas teiktā, tas ir vienīgais maksājums, jo par bērnu izglītošanu, uzturēšanu, kā arī pedagogu algas tiek maksātas no pašvaldības līdzekļiem. Ja radušās finansiālas grūtības, vecāki esot informēti par iespējām lūgt palīdzību novada domes sociālajā dienestā. Daudzi to arī izmantojot un saņem atbalstu. Piemēram, vairākām ģimenēm jāmaksā tikai puse no summas. Daudzbērnu ģimenēm par ēdināšanu nav jāmaksā.

 

Līdzīgas parādnieku problēmas esot arī citos Ķekavas bērnudārzos, taču tur panākta vienošanās, ka vecāki maksās pa daļām.

 

Jokste norādīja, ka par parādiem neviens bērnudārza audzēknis nav atskaitīts - viņa uzskata, ka bērni nedrīkst ciest tikai tādēļ, ka vecāki nepilda savus pienākumus un saistības, tiesa, viņa gan plāno vecāku padomē ierosināt mainīt iekšējās kārtības noteikumus. "Vecākiem, kuri nevēlas risināt savas problēmas, būtu jādod iespēja apmeklēt bērnudārzu citiem bērniem, kuru vecāki ilgstoši gaida rindā," uzskata Jokste. 17. martā paredzēta sanāksme, kurā piedalīsies visu bērnudārzu vadītājas un mēģinās pieņemt kopīgu risinājumu. Šobrīd vienīgā bērnudārza iespēja piedzīt parādus ir vērsties tiesā.

 

BNS

12. Mar 2010, 13:10

Neizprotu šos vecākus-tā jau ir nekaunība. Trūcīgie iet kārto papīrus,lais saņemtu atbalstu un par bērna ēdināšanu varētu norēķināties,bet citi tikmēr rupji sakot uzliek mīksto...
Vajag pa tiešo vērsties darba vietā un atvilkt no algas,jo ja to bērnu atskaitīs,tad jau bērns būs cietējs-žēl tos mazos...
iebiedēt gan nevajag-Latvijas republikā tak pastāv tiesu vara...

12. Mar 2010, 12:49

jocīgi, ka vecāki negrib maksāt par bērna ēdināšanu... jo īpaši, ja ir darbs un ir, ko maksāt. tas būtu jāuztver kā ikmēneša rēķins.