Diena: Jaunas potes bērnu vakcinācijas kalendārā

Diena: Jaunas potes bērnu vakcinācijas kalendārā

14. Jan 2010, 20:24 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

No 2010.gada plānotas potes pret pneimokoku infekciju un rotavīrusu, kā arī divpadsmitgadīgām meitenēm pret cilvēka papilomas vīrusu. Tomēr eksperti šaubās, vai vakcīnām būs nauda

Sākot ar 2010.gadu, Veselības ministrija plāno ieviest vairākas jaunas bezmaksas vakcīnas bērniem. No 2010.gada 1.janvāra kalendārā plānots iekļaut vakcināciju pret pneimokoku infekciju, kas izraisa gan plaušu saslimšanu, gan arī akūtu vidusauss iekaisumu ar biežām komplikācijām. Vakcinēti tiktu bērni no divu mēnešu vecuma, turpinot to četru un sešu mēnešu vecumā un veicot revakcināciju 12—15 mēnešu veciem bērniem.

Lai samazinātu mazu bērnu saslimstību ar rotavīrusa infekciju, kalendārā no 2011.gada 1.janvāra iekļauta vakcīna pret šo vīrusu bērniem no divu mēnešu vecuma.

No 2010.gada 1.septembra kalendārā tiktu iekļauta divpadsmitgadīgo meiteņu vakcinācija pret cilvēka papilomas vīrusa infekciju, lai novērstu saslimstības risku ar dzemdes kakla vēzi.

No 2010.gada pret B hepatītu pirmajās 12 stundās vakcinētu tikai tos jaundzimušos, kuri pieder riska grupai. Pārējo bērnu vakcinācija pret B hepatītu tiktu veikta ar kombinēto vakcīnu, sasniedzot tiem divu mēnešu vecumu. Šāds grozījums veikts, ņemot vērā, ka bērnam līdz divu mēnešu vecumam nepastāv liels risks inficēties ar B hepatītu.

Sākot ar 2012.gada 1.janvāri, vakcinācijas kalendārs tiktu papildināts ar 2.poti pret vējbakām bērniem piecu gadu vecumā.

Paredzēts arī iepirkt jaunas potes, kas satur vairākas vakcīnas, lai bērnam būtu jāveic mazāk pošu. Plānotas arī citas izmaiņas.

Vispretrunīgākā — pret dzemdes kakla vēzi

Ilze Aizsilniece ģimenes ārste:

Mūsu klimatiskajos apstākļos vakcinēt bērnus pret pneimokoku infekciju varbūt arī ir nepieciešams. Vakcīna pret rotavīrusa infekciju līdz šim nebija īpaši iedarbīga. Jācer, ka ir radīta efektīvāka un ka tā ekonomiski attaisnosies. Uzskatu, ka lielāka uzmanība jāpievērš māmiņu izglītošanai. Vemšanu un caureju izraisa arī citas infekcijas, ne tikai rotavīruss. Zīdaiņu mammām jāzina, kā, esot šiem simptomiem, rīkoties. Vispretrunīgākā ir vakcīna pret dzemdes kakla vēzi. Kanādā no tās jau ir atteikušies, arī Vācijā norit diskusijas par tās nepieciešamību. Vakcīna vēl ir maz aprobēta, tai ir novērotas arī nelabvēlīgas blaknes. Turklāt līdz galam nav izpētīts, vai papilomatozie vīrusi ir vienīgie, kas var izraisīt dzemdes kakla vēzi. Ka nesanāk līdzīgi kā ar helikobaktērijas un kuņģa čūlas sasaistīšanu, šis pieņēmums izrādījās maldīgs. Turklāt vakcīna ir ļoti dārga, šaubos, vai valsts spēs samaksāt Ls 240 par vienu vakcīnu, varbūt šo naudu vajadzētu novirzīt onkocitoloģiskiem izmeklējumiem.

Vajag izmaksu analīzi un pneimokoku vakcīnu

Uga Dumpis, P.Stradiņa slimnīcas infektologs:

Lai gan pats esmu Imunizācijas valsts padomes loceklis, tomēr šaubos, ka tuvāko gadu laikā atradīsies nauda minētajām vakcīnām. Izsludinātais tiesību akts uzskatāms kā vēlamais. Es brīnīšos, ja kaut kas tāds tiešām notiks. Tas ir kaut kas līdzīgs slavenajam māsterplānam, kurš bija jāievieš jau sen un kuru neviens negrasās ieviest. Ceru, ka tiks veikta šo dārgo vakcīnu izmaksu efektivitātes analīze, jo bez tās vakcīnu ieviešana nav iedomājama. Īpaši interesanta, man šķiet, varētu būt rotavīrusa vakcīnas izmaksu efektivitātes analīze. Ceru arī, ka valstij pietiks līdzekļu, lai plānā vismaz iekļautu pneimokoku vakcīnu, īpaši ņemot vērā ekonomiskās tendences.

Atbildīs ES standartiem

Jurijs Perevoščikovs, Sabiedrības veselības aģentūras Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības daļas vadītājs:

Paredzamās izmaiņas bērnu vakcinācijas kalendārā vērtēju ļoti pozitīvi, jo kalendārs ir modernizēts, tas atbilst Eiropas Savienības un citu pasaules valstu labākajai imunizācijas praksei. Ar kombinēto vakcīnu ieviešanu tiks samazināts veicamo injekciju skaits. Bērniem un vecākiem vakcinēšanās nebūs tik emocionāli traumatiska. Tiks arī atslogots medicīnas personāls. Līdz šim B hepatīta vakcīnu atsevišķas ievadīšanas skaits gadā sasniedza 70 tūkstošus injekciju. Īpaši jāpiemin, ka pirmoreiz kalendārā iekļauta pretvēža vakcīna — potējot pret cilvēka papilomas vīrusu, meitenes turpmākajā dzīvē var pasargāt no saslimšanas ar dzemdes kakla vēzi.

Apsveicu! Bērni slimos mazāk

Egils Zalītis

pediatrs, Jēlas Universitātes Medicīnas fakultate, ASV

Apsveicu valsts centienus papildināt bērnu vakcinācijas kalendāru ar jaunām potēm! Ja tas tiks realizēts, tad Latvijas bērniem būs vakcinācijas kalendārs, kas vēl vairāk līdzinās rietumu pasaules normām. ASV pneimokoku vakcīnu ieviesa 2000.gadā, un pēc tam strauji samazinājās bērnu saslimstība ar smagām elpceļu infekcijām, vidusauss iekaisumiem, meningītu, ka arī samazinājās bērnu mirstība. Jaunā rotavīrusa vakcīna, kuru ASV mēs pielietojam kopš 2006.gada, ir manāmi samazinājusi zīdaiņu un mazu bērnu salimšanu un hospitalizāciju ar gastroenterītu. 2006.gadā ASV arī ieviesta vakcinācija pusaudzēm pret cilvēka papilomas virusa infekciju. Nakotnē tā noversīs risku saslimt ar dzemdes kakla vēzi.

***

Pašreizējais vakcinācijas kalendārs

Vecums; Vakcīna

12 stundu laikā B hepatīts

4.—5.diena Tuberkuloze

1 mēnesis B hepatīts

3 mēneši Difterija, stingumkrampji, garais klepus, poliomielīts, Haemophilus influenzae b tipa infekcija

4,5 mēneši Difterija, stingumkrampji, garais klepus, poliomielīts, Haemophilus influenzae b tipa infekcija

6 mēneši Difterija, stingumkrampji, garais klepus, poliomielīts, Haemophilus influenzae b tipa infekcija un B hepatīts

15 mēneši Masalas, epidēmiskais parotīts, masaliņas un vējbakas

18 mēneši Difterija, stingumkrampji, garais klepus, poliomielīts

7 gadi Difterija, stingumkrampji, masalas, epidēmiskais parotīts, masaliņas, poliomielīts

12 gadi Pret masaliņām nevakcinētām vai nerevakcinētām meitenēm — masalas, epidēmiskais parotīts, masaliņas

14 gadi Difterija, stingumkrampji un poliomielīts. B hepatīts

ik 10 gadus Difterija, stingumkrampji




Vineta Vizule 
Diena