"Danone" aicina rūpēties par sirdi

"Danone" aicina rūpēties par sirdi

02. Jan 2010, 11:35 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sirds veselības mēneša ietvaros 20.septembrī no plkst. 12.00 līdz 15.00 tirdzniecības centrā "Origo" notiks pasākums, kurā ikviens varēs konsultēties ar kardiologu par sirds slimību profilaksi, noteikt ķermeņa svaru, izmērīt vidukļa apkārtmēru un ķermeņa masas indeksu, veikt asinsspiediena mērījumus un saņemt informāciju par citiem ar sirds veselības profilaksi saistītiem jautājumiem.

20.septembrī laikā no 12.00 līdz 15.00 t/c Origo ikviens varēs konsultēties ar P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas kardioloģi, Latvijas Kardiologu biedrības locekli Gintu Kamzolu, kā arī uzklausīt rekomendācijas, ja konstatēts sirds slimību risks. Kardioloģe skaidros, kā, nenodarot pāri sev, uzsākt fiziskās aktivitātes, kā mainīt uztura ieradumus un atradināties no veselībai kaitīgiem ieradumiem, tā veicinot sirds veselību. Pasākuma apmeklētāji varēs saņemt arī informatīvos materiālus par sirds veselības profilaksi. Medicīnas studenti ar specializētām iekārtām uz vietas veiks dažādus ķermeņa mērījumus, kurus reģistrēs katra apmeklētāja veselības pasē. Veselības pase būs arī savdabīgs motivācijas treniņš un atgādinājums nākotnē sekot līdzi sirds veselībai. Pasākuma laikā mediķi stāstīs arī par nepieciešamību regulāri pārbaudīt holesterīna līmeni un atgādinās par vietām, kur šos mērījumus var veikt.

Danone veselības mārketinga speciāliste Baltijā Laura Muižniece: "Daudziem šķiet, ka sekot līdzi veselības stāvoklim var tikai ar ļoti nopietniem izmeklējumiem, piemēram, elektrokardiogrammu vai citām veselības kontroles metodēm. Patiesībā sirds slimību risku var prognozēt pavisam vienkārši, nosakot vidukļa apkārtmēru, ķermeņa masas indeksu un regulāri kontrolējot holesterīna līmeni asinīs. Jau pēc šiem mērījumiem iespējams noteikt, vai cilvēks ir sirds un asinsvadu slimību riska zonā".

Latvijas Kardiologu biedrības dati liecina, ka sirds un asinsvadu sistēmas saslimšanas ir mirstības cēlonis Nr. 1 Latvijā (56 %), apsteidzot onkoloģiskās slimības un ārējo faktoru cēloņus. Sirds un asinsvadu sistēmas saslimšanas bez iedzimtības faktora veicina arī augsts holesterīna līmenis asinīs, ko rada neveselīgi ēšanas paradumi, mazkustīgs dzīvesveids un smēķēšana. Pēc 2007. gadā Eiropā veiktā pētījuma secināts, ka Latvija pēc vidējiem holesterīna līmeņa rādītājiem ar 5,15 mmol/L (milimoli litrā) ieņem 3. vietu Eiropā, uzreiz aiz Lietuvas (vidēji 5,64 mmol/L) un Krievijas (vidēji 5,35 mmol/L). Latvijā holesterīna līmenis virs vidējā ir 46,7 % iedzīvotājiem. Sirds veselības saglabāšanai vēlams, lai holesterīna līmenis asinīs nepārsniegtu 5mmol/l. Savs holesterīna līmenis būtu jāzina katram, bet īpaši svarīgi, ja ir citi sirds un asinsvadu slimību riska faktori: liekais svars, neveselīgi dzīves ieradumi un sasniegts noteikts vecums. Īpaša vērība sirds veselībai jāvelta sākot no 40 gadiem, sevišķi vīriešiem, kurus sirds veselības problēmas var skart arī agrāk.