- Cik daudz augļu un ogu lietojam ikdienas ģimenes uzturā tagad, aukstajos ziemas mēnešos?
- Ko dodam bērniem?
- Ko uzskatām par visveselīgākajiem augļiem un ogām?
{smallpic:2}
Aptuveni 60% respondentu augļus un ogas lieto uzturā katru dienu, savukārt apmēram trešdaļa aptaujāto - vismaz reizi nedēļā, liecina pagājušā gada beigās Latvijas Augļkopju asociācijas veiktais pētījums par Latvijas iedzīvotāju augļu un ogu lietošanas paradumiem.
Vairāk nekā pusei respondentu augļu un ogu daudzums ēdienkartē saskaņā ar veselīga uztura pamatprincipiem ir nepietiekams.
Pētījumā atklājās, ka Latvijas iedzīvotāju vidū vispopulārākie uzturā lietotie augļi un ogas ir:
{smallpic:1}
āboli - 91%,
zemenes - 75%,
kam seko bumbieri, banāni, vīnogas, upenes, ķirši un apelsīni ar aptuveni 50%.
Lielākā daļa aptaujāto visbiežāk augļus un ogas lieto svaigā veidā - šādi arī ir iespējams uzņemt visvairāk nepieciešamo uzturvielu un vitamīnu -, kā arī mājās konservētus. Turpretī rūpnieciski konservētus augļus un ogas lieto visretāk.
"Kā liecina aptaujas dati, trešdaļa Latvijas iedzīvotāju lieto augļus un ogas vismaz reizi nedēļā. Tas ir stipri par maz.
Augļi un ogas ēdienkartē jāiekļauj katru dienu un ieteicams pat katrā ēdienreizē.
Liela nozīme ir arī ēdienkartes dažādībai. Augļu un ogu patēriņš ir atkarīgs no sezonas - lielāks vasarā un rudenī, bet mazāks ziemā un pavasarī. Taču ir nozīmīgi augļus uzturā lietot katru dienu visa gada garumā. Ikdienā ieteicams lietot vismaz 2-4 porcijas augļu, no kuriem vismaz pusi svaigā veidā. Bieži vien cilvēki uzskata, ka veselīgi ēst ir dārgi vai sarežģīti, tomēr tas ir vienkāršāk, nekā šķiet. Cilvēki, kas uzturā lieto augļus un ogas, retāk slimo un retāk cieš no liekā svara problēmām," skaidro uztura speciāliste Natālija Petruhina.
Uzraksti komentāros par saviem paradumiem!