Cik daudz ikdienā Māmiņu kluba ģimenēs lietojam augļus un ogas?

Cik daudz ikdienā Māmiņu kluba ģimenēs lietojam augļus un ogas?

04. Oct 2010, 11:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs jautā:
  • Cik daudz augļu un ogu lietojam ikdienas ģimenes uzturā tagad, aukstajos ziemas mēnešos?
  • Ko dodam bērniem? 
  • Ko uzskatām par visveselīgākajiem augļiem un ogām?

 

{smallpic:2}


Aptuveni 60% respondentu augļus un ogas lieto uzturā katru dienu, savukārt apmēram trešdaļa aptaujāto - vismaz reizi nedēļā, liecina pagājušā gada beigās Latvijas Augļkopju asociācijas veiktais pētījums par Latvijas iedzīvotāju augļu un ogu lietošanas paradumiem.

 

Vairāk nekā pusei respondentu augļu un ogu daudzums ēdienkartē saskaņā ar veselīga uztura pamatprincipiem ir nepietiekams.

 

Pētījumā atklājās, ka Latvijas iedzīvotāju vidū vispopulārākie uzturā lietotie augļi un ogas ir:

{smallpic:1}

āboli - 91%,

zemenes - 75%,

kam seko bumbieri, banāni, vīnogas, upenes, ķirši un apelsīni ar aptuveni 50%.

 

Lielākā daļa aptaujāto visbiežāk augļus un ogas lieto svaigā veidā - šādi arī ir iespējams uzņemt visvairāk nepieciešamo uzturvielu un vitamīnu -, kā arī mājās konservētus. Turpretī rūpnieciski konservētus augļus un ogas lieto visretāk.

 

"Kā liecina aptaujas dati, trešdaļa Latvijas iedzīvotāju lieto augļus un ogas vismaz reizi nedēļā. Tas ir stipri par maz.

 

Augļi un ogas ēdienkartē jāiekļauj katru dienu un ieteicams pat katrā ēdienreizē.

 

Liela nozīme ir arī ēdienkartes dažādībai. Augļu un ogu patēriņš ir atkarīgs no sezonas - lielāks vasarā un rudenī, bet mazāks ziemā un pavasarī. Taču ir nozīmīgi augļus uzturā lietot katru dienu visa gada garumā. Ikdienā ieteicams lietot vismaz 2-4 porcijas augļu, no kuriem vismaz pusi svaigā veidā. Bieži vien cilvēki uzskata, ka veselīgi ēst ir dārgi vai sarežģīti, tomēr tas ir vienkāršāk, nekā šķiet. Cilvēki, kas uzturā lieto augļus un ogas, retāk slimo un retāk cieš no liekā svara problēmām," skaidro uztura speciāliste Natālija Petruhina.

 

Uzraksti komentāros par saviem paradumiem!

 

12. Jan 2010, 16:54

mes katru dienu censamies est gan pašu lasītas odziņas gan āboļus.arī no banāniem un mandarīniem neatsakāmies loti garsopašu varītos kompotus un spiestās sulas jo tur vitamīni ir pāru pārēm😀

11. Jan 2010, 21:17

mums ziemas laikā majas ir apelsīni,grifrūti,mandarīni,āboli un kivi😀Alisei ļoti garšo aboli,un kivi😀

mamma27 mamma27 11. Jan 2010, 20:59

mēs paši vairāk ziemā mandarīnus un ābolus ēdam, vasarā ogas no dārza. Mazajam garšo banāni ,bumbieri un vīnogas, šad tad arī mandarīni. tad nu dodam visu pa drusciņai. Un ļoti Adrians ir iecienījis saldētas aukstas avenes😀)

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Mazais bērns (1.5 gadi) labprātāk ēd kivi, bet lielais (6 gadi) nomizotus ābolus un apelsīnus

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Mūsu ģimenē šobrīd (ziemas mēnešos) pārsvarā iet apelsīni, āboli , kivi un banāni. Praktiski katru dienu pa kādam auglim apēdam, ogas gan tikai ievārījāmos!