Ceļojam uz Šauļiem

Ceļojam uz Šauļiem

22. Jul 2010, 10:35 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņa Rebeka izmanto izdevību un vēl paspējusi pēdējās dienās iesūtīt maršruta aprakstu konkursam, kur iespējams laimēt dāvanu karti 100,-Ls vērtībā.

Izbraukšana no mājām manā gadījumā tas būtu no Rīgas. Bet Rīgā nav paredzēts uzkavēties un kaut ko apskatīt, tādēļ dodamies tālāk uz Eleju. Tur ir liels parks ar senu vēsturi. Neliels ieskats vēsturē, lai rastos vēlme apskatīt.

{smallpic:1}
Elejas muiža kā vienots zemes īpašums izveidojās 16. gs. beigās, no 1753. g. tā piederēja grāfu Mēdemu dzimtai. Muižas pils celta 1806. - 1810. g. klasicisma stilā pēc arhitekta Dž. Kvarengi projekta. Pils nodedzināta 1915. g., līdz mūsdienām saglabājušies tikai pils drupu fragmenti, kā arī pārvaldnieka māja un atsevišķas saimniecības ēkas. Tika izstrādāti divi pils atjaunošanas projekti, bet tie izrādījās pārāk dārgi, un 1933.g.tika pieņemts lēmums par pils drupu nojaukšanu. Pils mūra žoga arkādē iemūrēts kulta dobumakmens, viens no nedaudzajiem šāda veida pieminekļiem Latvijā. Blakus pilij 1912. g. izveidota Mēdumu dzimtas kapsēta. Ap kompleksu izveidots liels parks, kurā aug 24 m augsts dižozols - stumbra apkārtmērs 5,6 m.

Tālāk dodamies jau pa taisno uz Lietuvu, precīzāk uz Šauļiem. Tur noteikti apmeklējam Kaķu muzeju.

Žuvininku i. 18, Šauļi
Tālr. +370 41 523883
Darba laiks: II-VI plkst 10-17.
Tik daudz interesantu gadījumu no kaķu dzīves iespējams izdzirdēt tikai unikālajā Kaķu muzejā, kurš Šauļos darbojas no 1990. g. Ekspozīcijā ir virs desmit tūkstošu kaķu no visas pasaules: Anglijas, Amerikas, Kanādas, Japānas, Korejas, Kubas, Āfrikas, Beļģijas un, zināms, Lietuvas. Kaķi iekārtojušies pašās neparastākajās vietās - krāsainās vitrāžās, kāpņu margu ornamentos, uz gaismekļiem, krēsliem. Kur tikai paskatīsieties, visur tikai kaķi: suvenīros, atklātnēs, uz traukiem, pastmarkās, grāmatās, dzejoļos, fotogrāfijās, slavenu mākslinieku darbos, tautas dailes darbos. Kaķenītes un kaķēni radīti no porcelāna, kristāla, dzintara, keramikas.


Savukārt bērniem, kuriem muzeji neiet pie sirds, var apsolīt, ka tiks apmeklēts spēļu laukums.

Bērnu spēļu un atpūtas parks ,,Beržynėlis" (Bērziņš)

Dainu i. 9, Šauļi

Tālr. +370 41 523110
Bērnu spēļu un vaļas atpūtas ,,Beržynelis" (Bērziņš), kuram Lietuvā nav analogu, dibināts Šauļu pilsētas dienvidu daļā. Parks šķirts bērniem, viņu vecākiem un visiem, kuriem patīk būt skaisti un jauki sakārtotā vidē. Šeit iekārtoti bērnu spēļu laukumi, skrituļdēļu trase, mini zooloģijas dārzs, kurš ik nedēļu maina dzīvnieku ekspozīciju, uzceltas no koka izgatavotas telpiskas dzīvnieku skulptūras, šūpoles, režģi kāpelēšanai un citas atrakcijas. Speciāli iekārtotā laukumiņā iespējams paspēlēt milzīgo lauka šahu un dambreti, paklaiņot pa labirintu, atrast citas izpriecas. Parkā kā bērni, tā arī pieaugušie var iznomāt standarta un netradicionālus divriteņus, trīsriteņus un skrejratus, panašķoties ar saldējumiem. ,,Beržynēlis" - viena no iecienītākajām koncertu un dažādu sarīkojumu vietām Šauļos.


Tālāk dodamies caur Peņavežu uz  tālāk uz Kauņu, tās vecpilsētā ir daudz ko redzēt.
{pic:2}

Pilsēta lepojas ar kompaktu, labi saglabātu un izlolotu Vecpilsētu, kurā atrodas daudz vērtīgi kultūras un arhitektūras pieminekļi: Kauņas pilis,  gotikas Pērkona ēka, Vītauta Dižā un Sv. Ģertrūdas baznīca, „Baltais balodis “ Kauņas rātslaukums un daudzas citas vietas. Pilsētā ir interesanti tehnikas mantojuma objekti – funikulieri, kuri izveidoti pirms 70 gadiem. Ar vienu no tiem var pacelties virs Aleksota kalna – no kura, tāpat kā no Prisikelimo baznīcas, paveras lieliskas Kauņas panorāmas. Blakus Kauņas līcim – atrodas Eiropas mēroga Lietuvas nobrieduma baroka šedevrs Pažaisļa klosteris, kurā katru vasaru noris starptautiskie Pažaisļa mūzikas (klasiskās) festivāli. Kultūras un brīvā laika dzīve pilsētā ir intensīva: darbojas daži – drāmas, leļļu, pantomīmas, deju teātri un Muzikālais teātris, kurš ir lieliskā ikgadējā Operetes festivāla Kauņas pilī iniciators. Emociju pilni ir ikgadējie mūzikas svētki - starptautiskais Kauņas Jazz festivāls. Festivāla ūnikums – zvanu džezs (carillon jazz), zīdu tēma džeza sinagogā un tml.

No Kauņas dodamies uz Viļņu un nakšņojam RAVEL HOTEL viesnīcā. http://www.revalhotels.com/longweekend/lv_index.php?utm_source=maminuklubslong
{smallpic:3}

Norīta ceļamies agri un ejam mazliet apskatīt galvaspilsētu. Apskatam, kāda izskatās topoša Baltijas galvaspilsēta, uzmetam aci Onoss baznīcai un dodamies tālāk.

Braucam uz Utenu.


Tur var apskatīt Vecāko saglabājušos celtni - klasicisma stila Pasta stacija (1835. g.). Tajā ir viesojās vai pasta zirgus mainīja Krievijas cars Nikolajs I ar dēlu Aleksandru, krievu māksliniek Ilja Repins un slavenais franču rakstītājs Honore de Balzaks. šobrīd Pasta celtnē atrodas Mākslas skola un mākslas galerija. Ir ļoti skaista neobaroka XIX gs. beigu Kristus uzņemšanas debesīs baznīca, kuras interjeru rotā itāļu skolas mākslinieku un vietējo meistaru darbi. Utenas novadā ir daudz strādnieku, kuriem patīk veidot Krustā sistā Jēzus attēla skulptūras. Pilsētas novadpētniecības muzejā ir bagātīga, no 1929. g. ievāktā no koka izcirsto daiļdarbu kolekcija. Vecākās krustu amatnieku izveidotās skulptūras ir no XVII–XIX gs.
{pic:4}
Tālāk dodamies pāri robežai uz Daugavpili. Apskatam cietoksni.
{smallpic:5}
Tālāk dodamies uz Jēkabpili/ Krustpili apskatīt pamesto aviācijas lidlauku. Apaugušie angāri izskatās diezgan iespaidīgi. (Kad paši bijām iebraucam pat ar mašīnu.)
{pic:6}
Savu ceļojumu beidzam apskatot Lielvārdes senlatviešu pils atdarinājumu. Aplūkojam kā mūsu senči agrāk dzīvojuši un dodamies atpakaļ uz mājām!!   


Interneta avoti:

www.viss.lv
tic.sauliai.lt
www.viesturdarzs.lv
www.latviatourism.lv
www.panorama.com

 

Izstrādā savu maršrutu arī TU un laimē atpūtu ESPA Rīga SPA centrā 100,-Ls vērtībā vai kādu no veicināšanas balvām.

 

2

Vairāk par konkursu lasi ŠEIT!

 

1
rita123 rita123 13. Nov 2009, 13:23

Veiksmi😀