Bez vecāku piekrišanas no valsts tiek izvesti bērni

Bez vecāku piekrišanas no valsts tiek izvesti bērni

08. Dec 2010, 21:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Astoņu gadu laikā bez otra vecāka piekrišanas un ziņas no Latvijas uz ārvalsti izvesti vai kādā ārvalstī aizturēti 80 bērni, savukārt no ārvalsts uz Latviju atvesti vai Latvijā aizturēti 20 bērni, liecina Tieslietu ministrijas (TM) apkopotā informācija.

TM datus apkopojusi šodien, 9.martā, un tie aptver laika periodu no 2002.gada 1.februāra, kad Latvijā stājās spēkā Hāgas 1980.gada 25.oktobra konvencija par starptautiskās bērnu nolaupīšanas civiltiesiskajiem aspektiem, aģentūru LETA informēja ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļā.


TM norāda, ka 2009.gadā vien sāktas lietas par 31 bērna aizvešanu no Latvijas uz ārvalsti, savukārt 2008.gadā sāktas lietas par 19 bērnu aizvešanu uz ārvalsti vai aizturēšanu ārvalstī bez otra vecāka piekrišanas.

Pērn arī sāktas lietas par trīs bērnu atvešanu uz Latviju vai aizturēšanu Latvijā bez otra vecāka ziņas, savukārt 2008.gadā tika sāktas lietas par astoņu bērnu atvešanu uz Latviju vai aizturēšanu Latvijā.

Kā informē TM, Hāgas konvencijas ietvaros no 2002.gada 1.februāra līdz šā gada 9.martam Latvija ir koordinējusi vai turpina koordinēt 71 lietu kopumā par 80 bērniem, kurās viens no bērna vecākiem bez otra vecāka piekrišanas un ziņas ir aizvedis bērnu no Latvijas uz ārvalsti vai aizturējis ārvalstī.

No šīm lietām 27 ir ar Apvienoto Karalisti, 20 ar Īriju, septiņas ar Vāciju, trīs ar Spāniju, divas ar Zviedriju, divas ar ASV, un pa vienai lietai ar Turciju, Somiju, Ķīnu, Franciju, Ukrainu, Poliju, Itāliju, Kipru, Austrāliju, Izraēlu, informē TM.

Savukārt 19 lietas tiek koordinētas par kopumā 20 bērniem, un tajās viens no bērna vecākiem bez otra vecāka piekrišanas un ziņas ir atvedis bērnu no ārvalsts uz Latviju vai aizturējis Latvijā, no kurām piecas ir ar Apvienoto Karalisti, divas ar Itāliju, divas ar Zviedriju, divas ar Vāciju un pa vienai ar Norvēģiju, Izraēlu, Igauniju, Īriju, Austriju, Austrāliju, Šveici, Dāniju.

2009.gadā tika sāktas 25 jaunas lietas kopā par 31 bērnu, kurās viens no bērna vecākiem bez otra vecāka piekrišanas un ziņas ir aizvedis bērnu vai bērnus no Latvijas uz ārvalsti.

Kā norāda TM, no šīm 25 lietām deviņās lietās ārvalsts tiesa lēmusi par bērnu atgriešanos Latvijā, piecās lietās pieprasījuma iesniedzēji pieprasījumus atsaukuši, 11 lietas ministrija turpina koordinēt.

TM atzīmē, ka 22 lietās bērnu prettiesiski no Latvijas uz ārvalsti aizvedusi vai aizturējusi ārvalstī bērna māte, trīs lietās - bērna tēvs.

TM piebilst, ka 2008.gadā sāktas 17 šādas lietas kopumā par 19 bērniem un no šīm 17 lietām četrās lietās ārvalsts tiesa lēmusi par bērnu atgriešanos Latvijā, trīs lietās ārvalsts tiesa atteikusi bērna atgriešanu Latvijā, septiņās lietās pieprasījuma iesniedzēji atsaukuši savus pieprasījumus un trīs lietas ministrija turpina koordinēt.

TM atzīmē, ka 15 lietās bērnu prettiesiski no Latvijas uz ārvalsti aizvedusi vai aizturējusi ārvalstī bērna māte, vienā lietā - bērna tēvs un vienā lietā - bērna patēvs-aizbildnis.

Pērn sāktas trīs jaunas lietas kopumā par trīs bērniem, kurās viens no bērna vecākiem bez otra vecāka piekrišanas un ziņas ir atvedis bērnu no ārvalsts uz Latviju vai aizturējis Latvijā.

No šīm trim sāktajām lietām vienā lietā tiesa Latvijā lēmusi par bērna atgriešanos ārvalstī, vienā lietā bērna aizvedējs - vecāks - bērnu aizvedis atpakaļ uz ārvalsti bez tiesvedības sākšanas, savukārt vienā lietā pieprasījuma iesniedzējs pieprasījumu atsaucis, tiesvedības procesam nesākoties.

Salīdzinoši 2008.gadā sāktas astoņas šādas lietas kopumā par astoņiem bērniem, no šīm astoņām lietām sešos gadījumos tiesas Latvijā lēmušas par bērna atgriešanu uz ārvalsti, divos gadījumos lieta izbeigta, pamatojoties uz pieprasījuma iesniedzēja atsaukumu.

Visās 2008.gadā sāktajās lietās bērnu uz Latviju atvedusi vai Latvijā aizturējusi bērna māte, liecina TM apkopotā informācija.

 

LETA