Bērnu slimnīcā būs vieta, kur no bērniem varēs atteikties anonīmi

Bērnu slimnīcā būs vieta, kur no bērniem varēs atteikties anonīmi

22. Feb 2010, 18:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai glābtu jaundzimušos no nāves, Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) būs vieta, kur no bērniem varēs atteikties anonīmi, raksta laikraksts "Diena".

 

Sadzirdējuši zīdaiņa raudas no telpas, kur vecāki parasti atvadās no mirušajiem bērniem, mediķi steidzās turp. Saposts glītās drēbēs, ar pudelīti līdzās uz ratiem gulēja veselīgs aptuveni divas nedēļas vecs puisītis. Bērnu slimnīcas mediķi par šo sešus gadus veco gadījumu tagad saka - acīmredzot vecāki, kuri kādu iemeslu dēļ izšķīrās anonīmi atteikties no sava mājās dzimušā puisīša, bija meklējuši drošu vietu, kur bērnu sadzirdēs.

 

Pavisam netālu no šā bērniņa atrašanas vietas BKUS Vienības gatvē jau septembra pirmajā pusē plānots atvērt īpašu vietu "Baby Box", kur māte, kas pieņēmusi liktenīgo lēmumu, varēs anonīmi atstāt savu jaundzimušo. Tas nepieciešams, lai neatkārtotos pēdējos gados vairākkārt vecāku realizētie baisie scenāriji, kad jaundzimušie dzīvi vai jau miruši izmesti atkritumu tvertnēs, izgāztuvēs vai kāpņutelpās.

 

Pirms vairākiem gadsimtiem negribētos zīdaiņus mātes slepus atstāja pie klosteriem, baznīcām, taču pēdējo desmit gadu laikā virknē valstu, to skaitā Vācijā, Čehijā, Ungārijā, Itālijā, Japānā, slimnīcās ierīkoti šādi "Baby Box". BKUS vadītājs Dzintars Mozgis paudis cerību, ka "Baby Box" paliks tukšs, jo mātes neizšķirsies bērnus pamest, tomēr, "ja māte tā rīkojas, tad labāk, lai bērns paliek dzīvs un vesels, nevis nomirst mēslainē". Tiesa, ja bērns būs atstāts "Baby Box", māti nevarēs saukt pie kriminālatbildības, kā tas notiktu, ja viņa mazuli bezpalīdzīgā stāvoklī pamestu uz ielas. Bērns kā atradenis arī ātri būs adoptējams.

 

Statistika, cik bieži Latvijā ir gadījumi, kad atkritumos, liftos, kāpņutelpās atrasti dzīvi jaundzimušie, no kuriem vecāki vēlējušies atbrīvoties, nav. Slimnīcas un policija lēš, ka šādi gadījumi ir ne vairāk kā viens gadā. Nedzīvus jaundzimušos atrod biežāk, pat viens miris bērns reizi pusgadā, liecina Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes dati. Pamestam ārā, jo īpaši aukstā laikā, zīdainim liktenīgas var būt stundas, pat minūtes. "Atdzišana ļoti strauji noved pie maza bērna nāves vai neatgriezeniskām veselības izmaiņām," sacījis Mozgis.

 

Iniciatīva un finansiāls atbalsts projektam "Baby Box - Vieta bērna dzīvībai" nāca no farmācijas kompānijas "Gedeon Richter" darbiniekiem pirms diviem gadiem, kad Latvijā izgāztuvēs atrada vairākus mirušus zīdaiņus. "Mēs ļoti ceram, ka projekts palīdzēs saglabāt kāda bērniņa dzīvību. Lai māte izšķirtos par labu tam, ka bērniņš paliek dzīvs," sacījusi "Gedeon Richter" pārstāvniecības Latvijā vadītāja Evita Jaunzeme.

 

"Baby Box" atradīsies slimnīcas intensīvās terapijas nodaļas ārsienā, kurā būs īpašas no Vācijas pasūtītas durvis. Tajās no pagalma puses būs atvere, kas atgādina seifu vai bankomātu. "Seifā" no ārpuses ieliekot bērnu, tas nokļūs durvju iekšpusē iebūvētā īpašā gultiņā, stāstīja Edīte Kaņepāja-Vanaga no sabiedrisko attiecību kompānijas "Divi gani", kas piedalās projekta īstenošanā. Kad bērns tur ieguldīts, ārā viņu izņemt vairs nevar, jo durvis automātiski bloķējas. Par to līdzās "Baby Box" būs informācija, arī Grūtniecības krīzes centra konsultatīvais tālrunis, uz kuru visu diennakti zvanot nelaimē nonākušās sievietes var saņemt psiholoģisku un praktisku palīdzību. Tas būs kā pēdējais slieksnis, lai māte tomēr neatteiktos no bērna un meklētu palīdzību. "Divi gani" par projektu informējot bāriņtiesas un sociālos dienestus.

 

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas vadītāja Dace Rezeberga sacījusi: "Valstis, kurām ir diezgan laba pieredze, atzinušas, ka gadījumos, kad sievietes izmisuma soļa dēļ vēlas atbrīvoties no bērna, tāds veids kā "Baby Box" ir humānākais." Viņa arī norādījusi, ka ne visas sievietes izvēlas legāli dzemdību nodaļās atstāt bērnus, ja nevēlas par tiem uzņemties rūpes, ir arī sievietes, kuras dzemdējušas mājās un izvēlas krimināli sodāmus veidus, kā atbrīvoties no bērna. "Baby Box" viņām būtu pēdējā iespēja, kā atturēties no tādām darbībām, saglabājot un pasargājot bērna dzīvību.

 

Tiesa, atsevišķās valstīs "Baby Box" projekti raisījuši pretrunīgas reakcijas - viena no bažām ir, ka šāda iespēja bērnu legāli pamest, vairos pamesto mazuļu skaitu. Vācijā projekts savukārt pierādījis, ka izdevies samazināt "izmesto" bērnu skaitu. Hamburgā kopš "Baby Box" uzstādīšanas piecu gadu laikā ir atrasti trīs pamesti, nomiruši jaundzimušie, līdz tam - vismaz pieci bērni gandrīz katru gadu. Piecos gados "Baby Box" tur ievietoti 25 bērni.

 

Pārlūkojot Bērnu slimnīcas vēsturi, Mozgis atklājis, ka, ļoti iespējams, jau XX gadsimta sākumā slimnīcas vārtu mājas sienā bija iebūvēta vieta, kur mātēm anonīmi atstāt jaundzimušos.

 

LETA

mamma27 mamma27 06. Aug 2009, 15:35

Nu koks ar diviem galiem....................

mamma27 mamma27 06. Aug 2009, 15:35

Nu koks ar diviem galiem....................