Bērnu lietu ministrijas funkcijas turpmāk īstenos LM, TM un IZM

Bērnu lietu ministrijas funkcijas turpmāk īstenos LM, TM un IZM

28. Jan 2010, 11:36 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Turpmāk līdzšinējās Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrijas funkcijas īstenos Labklājības ministrija (LM), Tieslietu ministrija (TM) un Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

LM būs jāorganizē un jākoordinē bērnu tiesību aizsardzības jomas normatīvo aktu ievērošanas uzraudzība. Ministrijai būs jāveicina arī bērniem un ģimenei labvēlīgas vides veidošana valstī.

Vienlaikus LM īstenos bāriņtiesu darba funkcionālo pārraudzību, kā arī nodrošinās ar adopciju saistītās funkcijas, tostarp adoptējamo bērnu un adoptētāju uzskaiti adopcijas reģistrā, informēs adoptētājus par adoptējamiem bērniem, izsniegs adoptētajiem norīkojumus.

Tāpat LM veiks audžuģimeņu uzskaiti, nodrošinās psiholoģisko palīdzību, kā arī informatīvo un metodisko atbalstu audžuģimenēm, audžuģimeņu apmācību, piešķirs un izmaksās atlīdzību par bērna adopciju, adoptējamā bērna aprūpi un audžuģimenes pienākumu pildīšanu.

LM padotībā no šodienas nodota arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija.

Pērnā gada nogalē Bērnu lietu ministrijā izveidoto Jaunatnes konsultatīvo padomi vadīs Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvis.

IZM tāpat pārņems savā kompetencē valsts politikas izstrādi jaunatnes jomā, kā arī tās īstenošanas organizēšanu un koordinēšanu - veicināt valsts un pašvaldību iestāžu, jaunatnes organizāciju un citu darbā ar jaunatni iesaistīto personu sadarbību un darbības saskaņotību vienotas valsts politikas izstrādē un īstenošanā ar jaunatnes darbību saistītajā jomā, koordinēt un organizēt pasākumu sistēmu darbā ar jaunatni, tostarp organizējot jaunatnes lietu speciālistu apmācību.

Turpretī TM tiek uzticēta Latvijai saistošo starptautisko līgumu izpilde, kas izriet no Hāgas 1996.gada 19.oktobra konvencijas par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, atzīšanu, izpildi un sadarbību attiecībā uz vecāku atbildību un bērnu aizsardzības pasākumiem, un citiem starptautiskiem dokumentiem. Šo funkciju izpildei TM no Bērnu lietu ministrijas pārņems trīs amata vietas, izveidojot TM jaunu nodaļu Tiesu sistēmas departamentā - Bērnu lietu sadarbības nodaļu. Kopumā TM no Bērnu lietu ministrijas pārņems 20 amata vietas.

 

Ilze Mežniece

LETA