Bērnu kopšanas atvaļinājuma ietekme uz ģimenes budžetu

Bērnu kopšanas atvaļinājuma ietekme uz ģimenes budžetu

22. Nov 2009, 16:11 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad jaunā ģimene uzzina par ģimenes pieaugumu, reizē ir gan prieks par gaidāmo mazuli, gan bažas par bērnu kopšanas atvaļinājuma ietekmi uz ģimenes budžetu.

Kamēr sieviete ir stāvoklī un turpina strādāt, lielākās rūpes varētu sagādāt veselības pakalpojumi, piemēram, ārstu apmeklējumi, analīzes, sonogrāfija. Šādos pakalpojumos iziet ne mazums naudas, tieši tāpēc noteikti ir vērsts pievērst uzmanību veselības apdrošināšanai, kas sedz daudzus grūtniecības un dzemdību pakalpojumus.

Plānojot ģimenes budžetu pēc bērniņa piedzimšanas, jāņem vērā tas, cik liela ir māmiņas alga, no kuras tiek maksāti nodokļi. Pēc šīs algas arī tiks aprēķināts bērnu kopšanas pabalsts un praktiski nekas netiek zaudēts- cik māmiņa saņēma algu „uz rokas”, tik tagad viņa saņemtu arī bērnu kopšanas pabalstā.

Bažas varētu būt tai māmiņai, kuras daļu algas nesaņem oficiāli un netiek maksāti nodokļi – šādā gadījumā summa katru mēnesi ir krietni mazāka kā iepriekš.

Daudzas ģimenes situāciju, kad māmiņai paredzams mazs vecāku vai bērna kopšanas pabalsts, mēdz risināt sekojoši. Ja bērniņa tētim ir lielāka alga nekā māmiņai, viņš var turpināt strādāt un arī saņemt vecāku pabalstu. Tā ģimene izjūt mazāku finansiālo diskomfortu.

Par to, lai vecāku pabalsts būtu pietiekamā lielumā, jāsāk domāt brīdī, kad tiek plānots bērniņš, jo pabalstu sociāli apdrošinātai personai, no kuras algas tiek maksātas sociālās apdrošināšanas iemaksas, aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot 3 mēnešus pirms mēneša, kurā bērns dzimis.

Lielākās problēmas sākas tad, kad bērniņš sasniedz gada vecumu, un bērna kopšanas pabalsts visiem ir viens – 30 lati. Gadu vecu bērnu ņem reti kurā dārziņā un par šo summu arī aukli nevar noalgot. Tad atliek atgriezties darbā, paļauties uz bērniņa tēti vai cerēt, ka bērna kopšanas pabalsts tomēr tiks paaugstināts.

Noskaties sižetu arī internetā www.maminuklubs.lv sadaļā Raidījumu arhīvs, 18.05!

18. Feb 2009, 09:54

Tam es piekristu, ja nesamazinātu šim tētim to pabalstu!!! Bet tas kā valsts ņirgājas par jaunajiem vecākiem ir neiedomājami....

17. Dec 2008, 08:11

Strādāju skolā par sekretāri un gaidu pirmo mazuli! Uz doto brīdi esmu ļoti noraizējusies, jo skolās tehniskajiem darbiniekiem sakarā ar krīzes situāciju valstī domā samazināt algu uz 15%. Tādēļ nāksies ar vīru šķirties uz laiku, jo viņš atkal ies jūrā strādāt par pavāru, savādāk nevaram savilkt galus kopā, kur nu vel nodrošināt visu nepieciešamo mazulim. Tagad samierinos jau, ka tas nebūs tikai šogad, bet vēl vairākus gadus redzēšu savu vīru tikai ik pa pāris mēnešiem, jo kad mazajam būs gadiņš, tad būsim atkarīgi tikai no vīra algas.

04. Nov 2008, 14:27

Man ir 3 bērni. Jaunākajam 4 mēneši. Kad ieplānojām mazo un paliku stāvoklī, likās, ka viss būs labi, dzīve ies uz augšu, bet tad sākās tā trakā inflācija un ekonomiskā krīze... Dzen izmisumā valdības attieksme, tā vienaldzība, lai gan paši uztraucas par demogrāfisko stāvokli. Ar šausmām domāju par dienu, kad mazajam paliks gads. Atgriešanās darbā ātrāk nav risinājums, jo tad visa alga aizies auklei un būs apburtais loks - nebūšu kopā ar mazo tik svarīgā dzīves posmā un naudas arī vairāk nebūs. Arī atgriežoties pēc pusotra gada darbā mums bērnudārzā vieta būs vien pēc 9 mēnešiem, tā ka strādāšu auklei un paši kaut kā mēģināsim eksistēt... Būt māmiņai mūsu valstī nozīmē atrasties apburtajā lokā, būt par ķīlniecēm un pakļaut savu dzīvi nabadzībai. Neapskaužu sievietes, kas savus bērniņus audzina vienas!!!

24. Oct 2008, 19:38

MAN,PATIK TAS,KAD VALSTS,PAR MUMS SMEJAS, CIK MAMMINAS SANEM NAUDU PAR BERINU,VINI PASI TO NESAPROT,KAS TIE mINISTRI IR,VINI ZIN TIKAI,KA KABATA IEBAZST!PASKATATIES,KA CITAS VALSTIS MAKSA BERNAUDU!eS LATVIJA SANEMU 8 LATUS,BET TAGA ESMU ARZEMES,MAN BERNAM NEKAS NETRUKS,VINAM IR VISS,KO BERNINS VELAS!DIEVS NAV MAZAIJS BERNS,TIEM MINISTRIEM ATNAKS VISS ATPAKAL!

17. Jul 2008, 18:33

ta patiesi ir problema,ijutu to jau pat pirms berna dzimsanas,viram algu ari tikai samazina,nekas cits neatliek ka stradat majas,kaut ari tas ir gruti...esmu friziere ari troksnis ta del ir pamatigs

12. Jun 2008, 16:10

Tas ir netaisni no Valsts puses, par bērna kopšanas pabalstu. Līdz gada vecam berniņam protams vajadzīgs finansējums. Bet pilnīgi piekrītu tam ka pēc gada vecuma sasniegšnas, bērns prasa vēl vairāk rūpes un finanses, jo kā mēs visi zinām jo lielāks kļūst, jo vairāk finansējuma nepieciešams un ar 30 Ls reāli bērnu nevar apģērbt, un kur vēl izdabāt mazuļa vēlmēm. Un ko lai saka tie vecāki kuriem bērna kopšanas pabalsts ir 8 Ls mēmesī?