Atvieglota valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu pieprasīšanas kārtība

Atvieglota valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu pieprasīšanas kārtība

13. Feb 2011, 14:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai atvieglotu valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu pieprasīšanas kārtību, turpmāk informāciju par bērna dzimšanu vai informāciju par personas nāvi Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) iegūs no Latvijas Iedzīvotāju reģistra.

To paredz Labklājības ministrijas (LM) izstrādātie grozījumi likumā Par maternitātes un slimības apdrošināšanu, kas šodien apstiprināti valdībā. Tie vēl jāpieņem Saeimā.


Atbilstoši izmaiņām iedzīvotājiem, pieprasot paternitātes pabalstu un vecāku pabalstu, turpmāk nebūs jāuzrāda bērna dzimšanas apliecība. Līdz ar to, lai iesniegtu iesniegumu un uzrādītu attiecīgos dokumentus, pabalsta pieprasītājam vai viņa pilnvarotai personai nebūs jādodas uz VSAA. Iesniegumu par attiecīgā pabalsta piešķiršanu cilvēks varēs iesniegt arī elektroniski vai nosūtīt pa pastu.



Taču minētās izmaiņas pabalstu pieprasīšanas kārtībā neizslēgs to, ka pabalsta pieprasītājs vai viņa pilnvarota persona, tāpat kā pašreiz, ierodas jebkurā VSAA nodaļā, lai iesniegtu rakstisku pieprasījumu. Tas nozīmē, ka pēc minēto likuma grozījumu pieņemšanas Saeimā un attiecīgu grozījumu veikšanas Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas kārtību, cilvēkiem palielināsies izvēles iespējas attiecībā uz sev ērtāko pabalsta pieprasīšanas veidu. Viņi varēs izvēlēties, kādā veidā attiecīgo pabalstu pieprasīt – personīgi ierodoties VSAA, nosūtot pieprasījumu pabalsta piešķiršanai pa pastu vai iesniedzot šo pieprasījumu elektroniska dokumenta formā.



Iesniegumu par paternitātes, vecāku vai apbedīšanas pabalsta piešķiršanu, tāpat kā līdz šim, attiecīgā pabalsta pieprasītāji iesniegs jebkurā VSAA nodaļā. VSAA pēc konkrētā iesnieguma izskatīšanas nodrošinās attiecīgā pabalsta piešķiršanu, aprēķināšanu un izmaksu.



Ziņas par veiktajām valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām VSAA nodaļai, tāpat kā līdz šim, sniegs Valsts ieņēmumu dienests.



Pēc LM rīcībā esošās informācijas 2009.gadā paternitātes pabalstu saņēma 8549 cilvēki, vecāku pabalstu – 16804 un apbedīšanas pabalstu (apdrošinātās personas vai viņa ģimenes locekļa nāves gadījumā) - 2200 cilvēki.

Labklājības ministrija