Atcels obligātu pirmsskolas apmācību

Atcels obligātu pirmsskolas apmācību

25. Jan 2010, 22:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Finanšu ministrija piekrita izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes (ZZS) priekšlikumam, ka valsts tomēr piešķirs 5,8 miljonus latu sešus gadus vecu bērnu sagatavošanai skolai no nākamā gada janvāra līdz maijam.

Šos grozījumus tāpat kā citas valdības apstiprinātās izmaiņas trešdien, izskatot grozījumus galīgajā lasījumā, vēl būs jāapstiprina Saeimai.

Līdz šim likums noteica, ka piecus un sešus gadus vecu bērnu apmācība, lai tie būtu gatavi zinību apgūšanai pamatskolā, ir obligāta. Apmācības nodrošināja gan pašvaldību, gan valsts sniegtais finansējums, kas dziļās krīzes dēļ, ir kļuvis ļoti ierobežots. Tāpēc tās pašvaldības, kuras tomēr nolems turpināt pirmsskolas apmācību, turpmāk pašas maksās pedagogiem algas.

Tāpat paredzēts, ka turpmāk pedagoga darba samaksa valsts vai pašvaldības izglītības iestādēs, izņemot pašvaldību pirmsskolas izglītības iestādēs, būs nodrošināta no valsts budžeta līdzekļiem vai valsts budžeta mērķdotācijām.

Likumprojekts arī paredz, ka Izglītības un zinātnes ministrija atsakās no vairākiem funkcijām, piemēram, izglītības iestāžu, izglītības programmu un pedagogu reģistru aktualizēšanu un izveidošanu, kā arī pedagogu kvalifikācijas noteikšanu un vērtēšanu. Daļu no šīm funkcijām uzņemsies jaunizveidojamais Izglītības kvalitātes valsts dienests, kas pats ir izveidoties valsts iestāžu reorganizācijas laikā, apvienojot vairākas iestādes.

DELFI
16. Jun 2009, 08:32

Kāpēc ir jācieš bērniem???Labāk sev būtu nogriezuši algas līdz 50%,neviss taupītu uz mūsu nākotnes--bērniem.Tā izskatas,ka mūsu pensijas nebūs kam pelnīt!!!☹(((((

16. Jun 2009, 09:50

IR PAMATS AIZDOMĀM, KA BEZMAKSAS PAŠVALDĪBAS BĒRNUDĀRZIEM IR PIENĀCIS GALS. VAR LĪKSMOT PRIVĀTO PII PAKALPOJUMU IZMANTOTĀJI, JO VIŅIEM IR IZREDZES, KA TAS IZMAKSĀS LĒTĀK, JO SAIMNIEKOŠANA IR DAUDZ EFEKTĪVĀKA UN BEZ NEPAMATOTIEM IZDEVUMIEM.

16. Jun 2009, 08:49

Es visus piesaucu uz tiesu laiks , lai zina mes viniem to nepiedosim. Nu kas armani?

16. Jun 2009, 08:32

Kāpēc ir jācieš bērniem???Labāk sev būtu nogriezuši algas līdz 50%,neviss taupītu uz mūsu nākotnes--bērniem.Tā izskatas,ka mūsu pensijas nebūs kam pelnīt!!!☹(((((

15. Jun 2009, 23:06

Un kā vienmēr ciešam mēs mirstīgie.........Bēdīgi

15. Jun 2009, 15:04

jo tālāk, jo trakāk...nekas vienkāršāks, kā ietaupīt uz tautas rēķina nav ☹(

15. Jun 2009, 09:43

Tā tiek risināta bērnudārzu problēma. Ja līdz šim varēja paļauties, ka vismaz uz 5 gadiem bērns tiks dārziņā, tad nu jau nav ko cerēt.

15. Jun 2009, 08:32

Kas tad notiks ar piecgadniekiem, kuri jau iet bērnu dārzā?Viņi turpinās bērnu dārzu gaitas???

14. Jun 2009, 22:25

Nu gluzhi peec pasuutiijuma izskataas... beerni nedzims, tie, kas jau ir - lai aug par analfabeetiem, .... pensionaari arii lai savaa dabiigaa naavee visi izmirst....