Ārstu biedrība kopā ar sadarbības partneriem  sāk  veselīga uztura veicināšanas kampaņu

Ārstu biedrība kopā ar sadarbības partneriem sāk veselīga uztura veicināšanas kampaņu

14. Jun 2012, 09:25 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) kopā ar sadarbības partneriem šonedēļ sāk mēnesi ilgu veselīga uztura veicināšanas kampaņu „Ēdīsim dārzeņus un augļus 5 reizes dienā!”. Kampaņas mērķis ir dažādos veidos rosināt Latvijas iedzīvotājus lietot uzturā pēc iespējas vairāk augļus un dārzeņus.

 

„Latvijas Ārstu biedrība ir labi informēta un satraukusies par negatīvajām tendencēm attiecībā uz pieaugušo un bērnu veselības stāvokli Latvijā. Izmantojot brīdi, kad Latvijas laukos un mežos ienākas augļu un dārzeņu raža, mēs vēlamies iedzīvotājus informēt un atgādināt, ka augļiem un dārzeņiem vajadzētu būt uz galda katrā  ēdienreizē.  Ar katru apēstu - vislabāk svaiga -  augļa vai dārzeņa kumosu mēs  uzņemam vitamīnus, minerālvielas, balastvielas un bioloģiski aktīvas vielas, tai skaitā antioksidantus, kas sargā organisma šūnas no dažādiem bojājumiem, un samazinām risku saslimt ar kādu no 21. gadsimta draudošākajām slimībām - sirds un asinsvadu slimībām, paaugstinātu asinsspiedienu, insultu, 2. tipa cukura diabētu, aptaukošanos un dažu lokalizāciju vēzi,” uzsver P. Apinis.

 

Kampaņas īstenošanai atbalstu pauž veselības ministrs Juris Bārzdiņš: "Pamati veselīgam mūžam sākas bērnībā līdz ar tām izvēlēm, ko ikdienā izdarām. Kampaņa "Ēdīsim dārzeņus un augļus 5 reizes dienā!" ir vienkārša, saprotama un uzrunājoša gan bērniem, gan pieaugušajiem. 

 

Šoreiz, pretēji ierastajam, aicinām ēst vairāk. Lietojot dārzeņus un augļus 5 reizes dienā,  mazāk neveselīgas izvēles automātiski samazināsies."

 

Veselības ministra teiktajam piekrīt vienas no kampaņas partnerorganizācijas, vecāku apvienības „Māmiņu Klubs”, vadītāja Sandija Salaka.

 

„”Māmiņu Klubā” vienmēr esam uzsvēruši jaunajiem vecākiem, cik būtiski ir ēdināt mazuli pareizi, ievērojot veselīga uztura vadlīnijas. Ja bēbīšu vecumā mammas vēl pievērš lielu uzmanību, kas atrodas šķīvī, tad lielākas problēmas sākas ar brīdi, kad bērns nokļūst pie ģimenes galda un sāk ēst to, ko visi pārējie. Diemžēl pētījumi rāda, ka savā ģimenes uzturā nepietiekami lietojam svaigus augļus un dārzeņus,”  pauž S.Salaka.

 

„„Māmiņu Klubs”  ar aktīvām māmiņām un uztura speciālistiem iesaistīsies šajā akcijā, lai sniegtu noderīgus padomus, kā bērnus sadraudzināt ar dārzeņiem, kā iemācīt tos lietot ikdienas uzturā ar prieku! „ Māmiņu Klubā”  vecāki varēs sacensties īpašos konkursos, kā visatraktīvāk pasniegt svaigus augļus un dārzeņus bērniem, saņemt bezmaksas ekspertu konsultācijas semināros un īpašas dārzeņu ēdienkartes,” kampaņas laikā plānotās aktivitātes ieskicē „Māmiņu Kluba” vadītāja.

 

Atzinīgus vārdus par kampaņu pauž arī Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Armands Krauze: „Esmu gandarīts, ka Latvijas Ārstu biedrība organizē kampaņu, lai sekmētu Latvijas iedzīvotāju informētību par drošiem un kvalitatīviem produktiem un veicinātu augļu un dārzeņu patēriņu ikdienas uzturā” .

 

Runājot par Zemkopības ministrijas ieguldījumu veselīga uztura popularizēšanā, A.Krauze informē par pērn sākto Eiropas Savienības finansēto „Skolas augļa” programmu, lai skolēniem bez maksas būtu pieejami augļi un dārzeņi.

 

„Esam izteikuši ierosinājumu, ka jaunajā mācību gadā bezmaksas augļus un dārzeņus varētu saņemt plašāks skolēnu klāsts – no 1. līdz 9. klasei, tādējādi skolēniem izdalīto porciju skaits varētu palielināties divas reizes, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Ļoti būtiski, ka augļu un dārzeņu patēriņu veicinošas programmas ir ieguldījums ne tikai sabiedrības veselībā, bet arī stimuls Latvijas lauksaimniekiem turpināt ieguldīt integrētā, vidi saudzējošā un augstu kvalitāti garantējošā ražošanā,” uzsver A. Krauze.

 

P. Apinis informē, ka kampaņu īsteno Latvijas Ārstu biedrība sadarbībā ar vecāku apvienību „Māmiņu Klubs”, Veselības ministriju un Zemkopības ministriju. Kampaņu atbalsta virkne masu mediju, un kampaņas īstenošanā uz brīvprātības principiem ir iesaistījusies virkne dažādu ekspertu, kas kampaņas laikā rīkotajos pasākumos informēs interesentus par dārzeņu un augļu lietošanas uzturā pozitīvo iespaidu uz veselību un saslimšanas risku mazināšanu. LĀB vadītājs arī izsaka pateicību uzņēmumiem „Very Berry” un „Ezerkauliņi”, kuri laipni piekrita sagādāt balvas kampaņas laikā īstenotajiem pasākumiem.

 

Kampaņas laikā ir paredzēti dažādi iedzīvotāju informēšanas pasākumi  – izglītojošas publikācijas un raidījumi masu medijos, izglītojoši pasākumi bērnu vecākiem, dažāda veida diskusijas un apaļie galdi, reklāmas klipi un džingli, kuru galvenais mērķis ir popularizēt dārzeņu un augļu regulāru lietošanu uzturā. Kampaņas laikā „Māmiņu Klubs” īstenos un prezentēs pētījuma rezultātus par vecāku zināšanām attiecībā uz dārzeņu un augļu lietošanas uzturā nepieciešamību.

 

Detalizētāka informācija par kampaņas laikā plānotajiem pasākumiem pieejama pielikumā – kampaņas kalendārā, kas kampaņas īstenošanas laikā tiks papildināts ar jauniem pasākumiem. Tāpat pielikumā pieejams kampaņā dalību apstiprinājušo ekspertu saraksts.

 

  Lai sekotu līdzi aktuālākajai informācijai par kampaņu, lūdzam izmantot LĀB interneta resursu!