Ar šodienu stājās spēkā jaunās izmaiņas vecāku pabalstos

Ar šodienu stājās spēkā jaunās izmaiņas vecāku pabalstos

28. Jan 2010, 12:21 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šodien ir 1. jūlijs un tā ir diena, no kuras stājās spēkā izmaiņas vecāku pabalstu saņemšanas kārtībā. Māmiņu Kluba radio raidījumā jauno kārtību vecāku pabalstu saņemšanā skaidroja VSAA speciāliste Dzidra Vanaga.

 

Jaunās izmaiņas nosaka, ka ar 1. jūliju tiek ierobežots izmaksājamā vecāku pabalsta apmērs strādājošajiem vecākiem. Vecāku pabalstu var saņemt vai nu viens no abiem strādājošajiem vecākiem, kurš atrodas bērnu kopšanas atvaļinājumā, vai arī tas vecāks, kurs atrodas bērnu kopšanas atvaļinājumā un nestrādā. Starpība ir tā, ka nestrādājošais vecāks bērnu kopšanas atvaļinājuma laikā saņems pilnu vecāku pabalsta summu, bet  tiem vecākiem, kuri strādā, pabalsta apmērs tiek samazināts par 50%.

 

Pati pabalsta aprēķina sistēma nemainās -  pabalsts tiek aprēķināts  no pabalsta pieprasītāja vidējās algas un sastāda 70% no tās. To aprēķina par 12 mēnešu periodu, atskaitot pēdējos 3 mēnešus pirms bērna dzimšanas. Tā ir vidējā vecāku bruto alga, no kuras tiek veikti aprēķini vecāku pabalstam.

Minimālais pabalsta apmērs ir 63 Ls mēnesī.

 

Par jaunajām izmaiņām vecākus informēs prese un televīzija, bet VSAA nav paredzējusi vēl katru ģimeni, kuru šīs izmaiņas skar, informēt personīgi.

 

 - Ja vecākiem ir jāatsāk strādāt ar 1. jūliju, tad samazinātā pabalsta summa tiks saņemta nākošajā mēnesī, bet jūlijā vēl paliks iepriekšējā apmērā.

 

 - Ja strādājošajam vecākam ir piešķirts vecāku pabalsts un viņi aiziet no darba, šiem vecākiem ir tiesības saņemt vecāku pabalstu pilnā apmērā.

apmērā.

 

- Ja vecāks ir pašnodarbināta persona, tad pabalsta apmēru nosaka tas, vai persona saņem ienākumus, vai nē. Ja ieņēmumi netiek gūti, tad vecāku pabalstu iespējams saņemt pilnā apmērā. Ja tiek – tad 50%, tāpat kā pārējie strādājošie vecāki.

 

Klausies visu raidījumu šeit: radio.maminuklubs.lv

06. Jul 2009, 12:52

traks var palikt sodien mana draudzenes sanema bernu naudu un jau nonema 8 ls nost.man ir 2 berni.pat man nonema nost pedejo naudu ko sasnemu pa meitu bernu naudu.tagad neko nesanemu.meita palika bez bernnaudas.vizmaz dels tagad vel sanem bernu naudu.lai nem no valdibas algas nost.nevis no maminam kuras nestrada!!!!!!!!!!!!!!!nevar nekam ticet

02. Jul 2009, 13:54

tāds bardaks!
Neko nesaprotu... vai 50% no pabalsta turpinās maksāt arī pēc 3. maija, ja bērns dzimst februārī?
šis no LM mājas lapas:
Savukārt, par bērniem, kuri būs dzimuši pēc 2010.gada 3.maija, vecāku pabalstu piešķirs tiem vecākiem, kuri bērna pirmajā dzīves gadā atradīsies bērna kopšanas atvaļinājumā un nestrādās, kā arī ģimenes valsts pabalstu piešķirs tikai no bērna viena gada vecuma. Tas nozīmē, ka par bērnu dzimušu līdz 2010.gada 2.maijam ģimenes valsts pabalstu, tāpat kā pašreiz, piešķirs no bērna dzimšanas dienas."
es šo saprotu, ka ja pabalsts piešķirts februāŗi, tad tādu arī maksā visu gadu.
Kāds gudrāks var man izskaidrot?

02. Jul 2009, 12:46

Nu re, apsveicami! Mūsu valsts rada aptākļus tādus, lai mūsu ģimenes lēmums par otrā un trešā bērniņa dzemdēšanu tiktu atlikts uz nezināmu laiku! ŽĒL GAN!
Mājās sēžu un auklēju, nu jau, savu 2.gadus veco puisēnu. Darbu dabūt ar maģistra izglītību šajā "bardakā" vispār nav iepējams: piesakoties uz zemākā līmeņa amatiem- tiek saņemts atteikums "par labu esot", ejot uz attiecīgā līmeņa amatiem- "par ilgu esot sēdēts mājās". Ko tad nu?
Manā gadījumā, sēžot mājās bez darba un auklējot vienu mazuli, būtu gatava arī dzemdēt otru (lai cik paradoksāli arī neizklausītos, izmantotu laiku lietderīgi). Jo, kā jau mēs visi zinām, sievietei atgriezties darbā pēc mazuļu auklēšanas ir īpaši smags un karjeru atjaunojošs process.
Pabalstu, strādājošie vecāki pēc 2010.gada maija vispār nesaņems, tad domas par nākamo bērniņu tiešām ir jāaizmirst!

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 02. Jul 2009, 11:27

Inga, tāpēc pirms kaut ko darīt, vajag noskaidrot, vai vispār valsts kasē ir tādas naudas😀 Aizdevums jau vēl nav saņemts! Turklāt ST gatavo arī deputāti. Māmiņu klubs visu dara izsvērti un visutvākajā laikā visiem, kas vēlēsies pievienoties kolektīvajam pieteikumam, būs iespēja to izdarīt

01. Jul 2009, 22:28

VAI TAD TĀ NAV???
Vai nelieka,ka būtu jāievēro pārejas periods?

01. Jul 2009, 22:21

Nu re sacepāmies par velti. Man jau likās,ka TV 3 kaut ko samurgoja.Nu LIELAIS FUI TV 3 , par maldinošo informāciju. Nu tad PALDIES MĀMIŅU KLUBAM,ka mūs nepameta un palīdzēs cīnīties par mūsu tiesīām

01. Jul 2009, 22:06

bet kas notiek ar to piedzimsanas pabalstu, tas ari tagad visiem bus vienads? 295ls par katru bernu vai tomer bus piemaksa par katru nakoso bernu?

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 01. Jul 2009, 22:05

Māmiņu klubs neko tādu nav teicis!!! TV3 izskanējusī informācija ir absolūti nepareiza!! Nesaprotu, no kurienes kaut ko tādu viņi ir rāvuši. Noklausieties lūdzu šodien LR1 Māmiņu kluba radio raidījumu - tur taču skaidri un gaiši pateicām, ka aizstāvēsim vecākus! Mēs taču visi par to cīnamies! Tā kā mums pašiem -Māmiņu klubam, TV3 izskanējusī informācija ir šoks, jo mēs neesam piedalījušies šīs informācijas veidošanā

01. Jul 2009, 21:31

Vai arī sabiedriskās organizācijas uzpirktas, lai laicīgi nesniegtu mēs ST, bet gaidītu it kā kopīgo sniegšanu... vai tāpēc mūs maldina...

01. Jul 2009, 21:29

Māmiņuklubam FUI! Tāda nodevība! Sākumā - nu tik vāks parakstu! A tgada iežmiedz asti kājstarpē! Valdība mūs apkraprj!

01. Jul 2009, 21:24

Ja maminu klubs tiesam ir gatavi ta izrikoties, tad tas ir vairak kaa nepienemami teikt vienu, bet darit citu. Katra zina tad mums visiem kopa ir jamegina izcinit so taisnibu! vai butu piekriteji?

01. Jul 2009, 20:52

-> Raimondam

Ar paraudziņu Satversmes tiesai nevēlaties padalīties? Vismaz uz kādiem likumiem un to pantiem atsaukties..

01. Jul 2009, 20:44

ļoti jauki tad ne mani lielie bērni,ne mazulis uz skolu neies un mazajam pamerus nevajadzēs super varam iet vai kārties -trūkst vārdu

01. Jul 2009, 20:18

Es arī dzirdēju TV 3 ziņas un esmu neizpretnē. Vai tad MK pārstāv tikai nestrādājošos vecākus? Kaut kā neticās. Gan jau rīt mums MK atbildēs. Ceru,ka TV3 kaut ko saputroja.

01. Jul 2009, 20:13

Jautājums Māmiņu klubam. Tikko skatījos TV3 ziņas, sapratu, ka Māmiņu klubs mums nepalīdzēs!? Kas notiek!

01. Jul 2009, 19:14

un ko tad jus darat lietas laba??? taisijat it ka pieteikumu satversmes tiesai, bet neizskatas, ka kas ietu uz prieksu