8 iemesli, kādēļ uzturā lietot vairāk dārzeņu un augļu

8 iemesli, kādēļ uzturā lietot vairāk dārzeņu un augļu

13. Jun 2012, 20:21 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Arī Māmiņu Klubs iesaistījies jaunajā veselīga dzīvesveida kampaņā „Ēdīsim dārzeņus un augļus 5 reizes dienā!”, kuras mērķis ir veicināt lielāku dārzeņu un augļu patēriņu ikdienā. Iespējams, kādam varētu rasties jautājums, kāpēc tas nepieciešams? Tādēļ turpinājumā piedāvājam 8 faktus, kuri to izskaidros! 

 

1. Pasaules Veselības organizācija norāda, ka ir seši galvenie hronisko slimību riska faktori - augsts asinsspiediens, smēķēšana, palielināts holesterīna līmenis asinīs, mazs augļu un dārzeņu patēriņš uzturā, liekais svars, aptaukošanās, pazemināta fiziskā aktivitāte.

 

 

2. Latvijā jaundzimušo paredzamais mūža ilgums ir par 6,9 gadiem īsāks nekā vidēji ES un jaundzimušo vidējais paredzamais mūža ilgums vīriešiem ir par 9,8 gadiem īsāks nekā sievietēm.

 

 

3. Latvijā joprojām galvenie iedzīvotāju nāves cēloņi ir hroniskas neinfekciju slimības (sirds un asinsvadu slimības, ļaundabīgie audzēji, plaušu slimības un diabēts). Pēc Veselības ekonomikas centra datiem, 2009.gadā no sirds un asinsvadu slimībām nomira 53,8 %, bet no ļaundabīgiem audzējiem -19,9% iedzīvotāju.

 

 

4. Tikai 49% Latvijas iedzīvotāju ikdienas uzturā lietoto pārtiku uzskata par kopumā veselīgu, savukārt 39% atzīst, ka viņu ikdienas uzturs nav veselīgs.

 

 

5. Vīriešiem kopumā ir sliktāki uztura paradumi, zems ikdienas dārzeņu patēriņš, zems pilngraudu un kliju maizes patēriņa īpatsvars.

 

 

6. Tikai 29,2% iedzīvotāju svaigus dārzeņus uzturā lieto katru dienu. Arī augļus un ogas katru dienu uzturā lieto tikai 21,8% iedzīvotāju.

 

 

7. Augļus un dārzeņus uzturā ik dienas lieto tikai vidēji 23% skolēnu. Dārzeņus uzturā ikdienā lieto tikai apmēram trešā daļa meiteņu un piektā daļa zēnu.

 

 

8. Nepareizas bērnu ēdināšanas rezultātā pirmskolas vecumā piektajai daļai pirmklasnieku ir lieka ķermeņa masa vai aptaukošanās.

 

 

 

Materiālu sagatavoja LR Veselības ministrija

 

 

Kāds ir tavs galvenais motivators, kas mudina ikdienas uzturā iekļaut vairāk augļu un dārzeņu?

Lasi vairāk par kampaņu šeit!


princesemince princesemince 26. Aug 2011, 14:00

man arī vienkārši garšo, īpašu motivāciju nevajag. arī tas šobrīd, sezonā, sanāk stipri lētāk nekā pirkt kaut kādus citus našķus. dažreiz pietiek pilnībā ar tomātiem, lai būtu sanākusi vesela ēdienreize.

26. Aug 2011, 11:11

Man nav nekāda motivatora. Es ēdu to, kas man garšo - pusdienās pie ēdiena dārzeņu salātus ar krejumu vai majonēzi, bet augļus un ogas neēdu vispār, jo negaršo.