43% vecāku par piemērotāko laiku bērna uzkrājuma veidošanai uzskata bērna dzimšanas brīdi

43% vecāku par piemērotāko laiku bērna uzkrājuma veidošanai uzskata bērna dzimšanas brīdi

23. Jan 2010, 17:28 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

SEB bankas un vecāku apvienības Māmiņu Klubs veiktā aptauja liecina, ka 43% par piemērotāko brīdi uzkrājumu veidošanai savam bērnam atzina bērna dzimšanas brīdi. 13% vecāku uzskata, ka tas ir laiks līdz bērna 5 gadu vecumam, savukārt 20% uzkrājumu veidošanu atliktu līdz brīdim, kad tiek uzsāktas skolas gaitu. 7% vecāku uzsvēra, ka bērna 10 gadu vecuma sasniegšana ir laiks, kad sākt uzkrājumu veidošanu.

Aptaujas laikā noskaidrojās, ka 48% māmiņu plāno veidot uzkrājumus savu bērnu nākotnei, savukārt 17% atzina, ka jau šobrīd veic uzkrājumus. 21% vecāku neplāno veikt šādus uzkrājumus. Uz jautājumu, vai katram bērnam veidotu atsevišķu uzkrājumu, 68% māmiņu atbildēja apstiprinoši, savukārt 24% noraidīja šādu iespēju.

Veiktā aptauja arī apliecina, ka visbiežāk uzkrājums tiek veidots līdz 18 gadu vecumam, kad bērnam pašam ir tiesības brīvi rīkoties ar saviem iekrājumiem. 55% māmiņu šo vecumu atzīmēja par ieteicamāko vecumu uzkrājuma saņemšanai. 1% aptaujāto māmiņu par piemērotāko vecumu uzskata 16 gadu vecumu. 39% domā, ka vēlētos saņemt uzkrājumu jebkurā brīdī, kad radīsies nepieciešamība lielākiem tēriņiem bērna vajadzībām. 
SEB banka, aktualizējot uzkrājumu veidošanas nepieciešamību bērnu nākotnei, aicina vecākus pieteikties konsultācijai pie SEB bankas speciālistiem, lai iegūtu izsmeļošu informāciju par uzkrājumiem bērna nākotnei. Uz doto brīdi jau vairāk kā 7000 vecāki ir izvēlējušies nodrošināt savu bērnu nākotni, veicot uzkrājumus SEB dzīvības apdrošināšanā. Uzkrājuma veidošana bērna nākotnei ir veids, kā ar nelielām un regulārām iemaksām nodrošināt savam bērnam stabilu atspēriena punktu patstāvīgas dzīves uzsākšanai, kā arī saņemt nodokļu atmaksu no valsts par uzkrājumā veiktajām iemaksām, sastādot ienākumu nodokļa deklarāciju par aizvadīto kalendāro gadu un norādot tajā veiktās iemaksas dzīvības apdrošināšanas polisē.

SEB bankas veiktajā aptaujā par uzkrājumiem bērnu nākotnei piedalījās 482 māmiņas, kas reģistrējušā vecāku apvienībā Māmiņu klubs. Aptauja tika veikta 2009. gada maija mēnesī.