10 zaļas apņemšanās Jaunajam gadam

10 zaļas apņemšanās Jaunajam gadam

24. Oct 2011, 08:26 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ko jau esi sev paguvusi apsolīt, lai nākamais gads ir daudz veselīgāks, harmoniskāks un laimīgāks? Atklāj nākamā gada zaļās apņemšanās un saņem vērtīgu dāvanu – grāmatu „Zaļais ceļvedis“ un garšīgu pārsteiguma balvu no Dabas Dobes.

 

Savas zaļās apņemšanās iesaka Dabas Dobe:

 

1. Iepērkot pārtiku, izpētīšu produkta sastāvu – tas neprasa daudz laika, bet ļauj izvairīties no uzturā nevajadzīgām vai pat kaitīgām vielām.

 

2. Nekautrēšos pārdevējiem, viesmīļiem kafejnīcās, tantēm tirgū vaicāt par produktu izcelsmi vai pat pierādīt izcelsmes apgalvojumus, lai pēc iespējas  vairāk varētu izvēlēties vietējos produktus.

 

3. Iepērkoties, izvēlēšos produktus, kam nav lieka iepakojuma, un likšu tos līdzi paņemtajā somā.

 

4. Ierīkošu savu mazo zaļo dārziņu – kaut vai vispirms uz palodzes!

 

5. Plānošu ģimenes ēdienkarti – ēdienreižu plānošana ievērojami samazina atkritumos izmestās pārtikas apjomu! Tas ir gan videi draudzīgi, gan arī ļauj ietaupīt.

 

6. Aizbrauksim ar ģimeni ciemos pie kāda bioloģiskā zemnieka, lai iepazītu, kā tiek audzēta vietējā bioloģiskā pārtika. Bioloģisko zemnieku kontaktus var sameklēt www.ekoprodukti.lv vai pavaicāt ekoproduktu pārdevējiem.

 

7. Reizi nedēļā ieviesīšu veģetāro dienu! Tieši gaļas patēriņš ir viens no nozīmīgākajiem faktoriem, kas veicina klimata izmaiņas. Turklāt veģetārā virtuve ir kas tāds, ko tiešām vērts iepazīt un apgūt.

 

8. Biežāk izvēlēšos vietējo zāļu tēju, kas saldināta ar Latvijas medu.

 

9. Parūpēšos par zaļu virtuves iekārtojumu – aizstāšu kaitīgos ftalātus saturošus virtuves plastmasas piederumus ar metāla, koka vai keramikas alternatīvām.

 

10. Pēc iespējas vairāk gatavošu mājās daudzveidīgas, veselīgas maltītes no vietējiem, un pat pašaudzētiem produktiem!

 

Bet kādas ir tavas zaļās apņemšanās nākamajam gadam? Līdz rītdienas – 22. Decembra – vakaram gaidīsim tavus zaļās apņemšanās sarakstus tepat komentāros!

 

Bet jau trešdienu – dienu pirms Ziemassvētkiem, paziņosim, kuras DIVAS no visām saņems Dabas Dobes sagādāto dāvanu: grāmato Zaļais ceļvedis un kādu kārumu no Dabas Dobes.