Vienkārši triki, kā mazuli iepazīstināt ar grāmatām un lasīšanu

Vienkārši triki, kā mazuli iepazīstināt ar grāmatām un lasīšanu

06. Oct 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dažkārt varētu domāt, ka mazulis nespēj novērtēt grāmatas un priekšā lasīšanu, jo bērniņš vēl ir maziņš, ticis pie grāmatām tās mēģina saplēst, cenšoties izzināt, kas “lācītim vēderā”, taču zini, ka priekšā lasīšana un pasaku stāstīšana nav velti izniekots laiks.

Bērna attīstība sākas vēl esot māmiņas puncī, tāpēc ir vērtīgi lasīt priekšā mazulim jau šajā laikā, jo viņš dzird māmiņas balsi, nomierinās, iepazīst mammas emocijas.

Nākotnē grāmatu priekšā lasīšana noteikti pozitīvi ietekmēs bērna attīstību, palīdzot vieglāk iemācīties lasīt, rakstīt, ātrāk uztvert informāciju un saskatīt loģiskās likumsakarības, kā arī attīstīt asociatīvo domāšanu.

Tāpēc atgādināsim dažus trikus, kas palīdzēs bērnam iemīlēt grāmatu lasīšanu.

Sāc lasīt jau tad, kad mazulis vēl atrodas puncī. Mazulis dzird tavu balsi, tāpēc grāmatu lasīšana priekšā ir lielisks veids, kā iepazīties ar bērniņu, veidot dziļu emocionālo saikni.

Ievies grāmatas lasīšanu kā vienu no gulētiešanas rituāla sastāvdaļām. Lielākā daļa bērnu pirmajā dzīves gadā pierod pie noteikta režīma un gulētiešanas rituāls ir veids, kā bērniņam nomierināties un sagatavoties miedziņam. Kas ietilpst tava mazuļa gulētiešanas rituālā? Vannošanās, masāža, šūpuļdziesma? Ja ir iespēja, lasi mazulim arī priekšā grāmatiņas, jo māmiņas maigā un mierīgā balss bērniņu relaksēs un nomierinās, lai miedziņš būtu vēl saldāks.

Izvēlies īsas pasakas. Pasakām, kuras lasi priekšā mazulim līdz 6 mēnešu vecumam, jābūt īsām un kodolīgām, bet dzejoļiem - skanīgiem, ar atskaņām un atmiņā paliekošiem. Tas tāpēc, lai bērniņš varētu noturēt savu uzmanību notiekošajam.

Lasi lēnām. Apstājies pie attēliem, pastāsti mazulim, kas tajos attēlots. Gadu sasniedzis bērniņš jau var iesaistīties sarunā un censties māmiņai pastāstīt pats, kas redzams attēlā. Uzdod bērniņam jautājumus, palīdzi rast atbildes, un skaidro redzamo.

Pārvērt lasīšanu rotaļā. Ļauj bērniņam pašam pāršķirt grāmatas lapas, parādīt, kas viņam attēlā šķiet visinteresantākais, tā padarot kopīgu grāmatas lasīšanu par sava veida rotaļu. Atceries, ka mazulim īpaši interesantas būs grāmatas ar dažādām faktūrām, lodziņiem, kuros paslēpti pārsteigumi.

Veido bērna bibliotēku. Jo dažādāka veida grāmatas būs pieejamas bērnam, jo vieglāk viņš iemīlēs grāmatu lasīšanu, jo starp grāmatām būs atradies jau kopš mazotnes. Paņemot līdzi no mazotnes mīlestību pret lasīšanu, nākotnē, iespējams, tavs bērns mazāk laika pavadīs pie viedierīcēm, dodot priekšroku lasīšanai.