VIDEO: Mazuļa attīstība devītajā dzīves mēnesī

03. Nov 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Deviņi mēneši – nozīmīgs laika periods mazulim un viņa vecākiem, jo tieši tik ilgu laika posmu viņš pavadīja māmiņas puncī, bet tagad – jau aizvadījis plašajā un aizraujošajā pasaulē.

Tiek uzskatīts, ka jaunajai māmiņai nepieciešami deviņi mēneši, lai atgūtu pirmsdzemdību formu, kā arī bērniņš vairs nav tik ļoti atkarīgs no tevis – viņš patstāvīgi pēta apkārtējo pasauli, ēd pieaugušo cilvēku pārtiku un aizvien biežāk izpēta teritoriju, neaprobežojoties vairs tikai ar māmiņas rokām.

Mazulis beidzot ir vertikalizējies

Viens no svarīgākajiem šī perioda jaunumiem – mazulis beidzot ir vertikalizējies. Protams, tas var būt noticis arī agrāk, taču tieši deviņi mēneši ir vecums, kurā arī apdomīgākie un nesteidzīgākie mazuļi sāk sēdēt un stāvēt.

Iedomājies tikai, mazulis atkal ir mainījis un paplašinājis savu skatpunktu, no kura izpētīt pasauli. Ja sākumā viņš apkārt notiekošo vēroja tikai no guļus stāvokļa, atrodoties uz muguras, tad iemācījās apvelties uz vēderiņa, pēc tam piecēlās četrrāpus, bet tagad jau pārliecinoši sēž un pēta apkārtējo pasauli ar plaši pavērtām acīm, jo apkārt notiekošais ir tik interesants!

Atceries, ka tikai tagad, kad bērniņš pats apsēdies, tu ratiņu kulbai pozīciju vari mainīt uz sēdus stāvokli, kā arī tagad vari bērnu sēdināt barošanas krēsliņā un citviet sēdus stāvoklī. Tajā pašā laikā bērnam aizvien kā visiecienītākā un drošākā vieta saglabājas tik labi zināmā grīda.

Tagad, kad mazais jau sēž, viņš var pilnībā nodoties rotaļām. Piedāvā viņam dažādus mājsaimniecības priekšmetus – koka gredzenus, pītus grozus, vieglus metāla šķīvīšus, vāciņus un, protams, arī caurduri. Šie tik vienkāršie priekšmeti, kas atrodami virtuvē, mazulim sagādās daudz prieka.

Gatavošanās staigāšanai

Runājot par attīstību un bērna prasmēm, sēdēšana nav vienīgā iemaņa, kuru mazulis apgūst deviņu mēnešu vecumā. Daudzi jau gatavo savas mazās kājiņas staigāšanai, cenšoties, tiklīdz ir iespēja, piecelties kājās, turoties pie kāda atbalsta. 

Tiesa, šajos gadījumos var parādīties arī nelielas grūtības, jo mazulis varbūt ir iemācījies piecelties kājās, bet viņam neizdodas pašam atgriezties uz grīdas sēdus stāvoklī. Šādās situācijās bērniņš var stāvēt un raudāt, taču raudāšana ir nevis tāpēc, ka viņam kaut kas sāpētu, bet gan tāpēc, ka viņš ir noguris un nezina, ko darīt. Šeit palīdzēs daudzlīmeņa telpas iekārtojums, lai, cenšoties atgriezties no augstākā līmeņa uz grīdas, bērnam arī būtu starpposms, piemēram, spilvens, kaste, pufs, kas ļautu vieglāk mainīt pozīciju. 

Fizioterapeita ieteikums – pievērs uzmanību tam, kā sēž tavs mazulis! Neļauj viņa kājiņām atrasties W stāvoklī, jo šādi tās atrodas nedabiskā pozīcijā un pēdas tiek izgrieztas uz āru, kas var nelabvēlīgi ietekmēt bērna gaitu un arī stāju. Ja bērnam sēžot redzi, ka viņa kājiņa ir saliekta, to rūpīgi izlabo. Laika gaitā bērns pats pieradīs pie pareizās pozīcijas un to pieņems.

Ieteikums māmiņām – diezgan bieži mazuļi sēžot apgāžas atmuguriski, jo vēl nav iemācījušies labi noturēt līdzsvaru. Tāpēc ir svarīgi bērnam palīdzēt. Vaicāsi, kā to paveikt? Pavisam vienkārši! Kad mazulis sēž uz grīdas un rotaļājas, noliec katrā pusē pa rotaļlietai, kas viņam būs laba motivācija noliekties pa labi un tad – pa kreisi, lai paņemtu šo priekšmetu. Šādā veidā bērniņš iemācās noturēt līdzsvaru.

Mēs visi zinām, ka virsmai, uz kuras sēžam, jābūt ērtai, lai nekas nespiestu. Šajā ziņā mazuļi neatšķiras no mums, pieaugušajiem, jo arī rāpošana un celšanās kājās ir daudz ērtāka, ja mugurā ir ērts apģērbs un autiņbiksītes, kas pielāgojas bērna kustībām, nespiež, neberž, turklāt tās var nēsāt kā parastās biksītes. Tāpat arī ļauj mazulim pēc iespējas vairāk laika pavadīt ar basām kājiņām, lai veidotos pareizs pēdas izliekums.

Bērna vadīta ēšana

Sākotnēji mazuļi papildēdienu uzņem ar biezenīšiem un putrām, bet tiklīdz mazulis jau spēj pats stabili sēdēt krēsliņā, vari apsvērt domu arī par bērna vadītu ēšanu.

Tas nozīmē, ka bērnam ēdiens tiek piedāvāts nevis sablenderēta biezenīša veidā, bet gan gabaliņos – sagriezti, tvaicēti dārzeņi, lai bērns pats varētu izvēlēties, ko viņš ēdīs. Šāda pieeja nozīmē, ka bērns pats vada savu ēšanas procesu.

Ir gan kāda nianse, kas noteikti jāņem vērā, ja vēlas īstenot bērna vadītu ēšanu, - bērnam jāprot pašam sēdēt. Tas nozīmē, ka šādu pieeju var sākt īstenot no mazuļa 8-9 mēnešu vecuma, kad mazuļi apguvuši prasmi sēdēt paši, lai mazinātu aizrīšanās risku.

Bērna vadītas ēšanas pamatprincips ir piedāvāt bērnam izvārītus vai arī tvaicētus dārzeņus, gaļas, zivs gabaliņus. Bērnam uz galda bļodā noliek trīs dažādu dārzeņu gabaliņus un bērns var pats izvēlēties, kurus no tiem un cik daudz viņš ēdīs. 

Jānorāda, ka bērna vadīta ēšana nebūt nenozīmē, ka bērns nedrīkst ēst arī biezeņus vai putras, jo abas metodes var arī savstarpēji kombinēt.

Mācoties ēst patstāvīgi, bērns apgūst daudzas savai attīstībai svarīgas iemaņas, jo runa nav tikai par ēdiena uzņemšanu, lai apmierinātu izsalkumu un uzņemtu enerģiju. Tādējādi mazulis iemācās pats sevi aprūpēt, pats īstenot savas vēlmes un vajadzības. Īstenojot bērna vadītu ēšanu, bērnam labāk attīstās arī mērenības un sāta sajūta, jo viņš pats izzina un saprot, cik daudz ēdiena viņam nepieciešams, lai remdētu izsalkumu. Piedevām, bērns tā arī apgūst tveršanas kustības, tās nostiprina un arī attīsta.

Palīdzi mazulim apgūt jaunas prasmes un iekarot jaunus augstumus kopā ar mīļo māmiņu un tēti, kā arī uzticamo pavadoni mazuļa attīstībā visā pasaulē – Huggies®!